Pascal Boyer - Religion Explained

Pascal Boyer Religion Explained

Voor iedereen die het boek niet meer in de ramsj kan vinden in het Nederlands, ik vond dit in het Engels > http://www.slideshare.net/mobile/dancas ... ascalboyer. Dit is één van de meest belanghebbende boeken ten aanzien van religie en religieus/ gelovig denken en het verklaart gelijk ook waarom mensen naast goden ook in allerhande andere zaken geloven. Het is de basis voor hoe geloof in zijn algemeenheid werkt en het haalt het idee dat geloof iets bijzonders zou zijn onderuit en met dat laatste bedoel ik het irrationele idee van gelovigen dat ze een ervaring hebben met het geloof in hun god of goden die heel erg speciaal zou zijn 
Het boek stelt ook dat er niet één reden aan te wijzen is als verklaring, maar dat er een hele reeks van elkaar versterkende samenwerkende processen in ons mentale systeem zijn die voor geloof zorgen. Vandaar dus ook dat het ook rationeel kan lijken om te geloven omdat de argumenten er voor gerationaliseerd kunnen worden. 

 

En voor wie nog verder geïnteresseerd is dit was nog voordat het boek uitkwam gepubliceerd waarin een voorzet gegeven werd dat uiteindelijk denk ik geleid heeft tot het schrijven van Religion Explained   Via deze link kunt u het boek openen > http://www.cog.jhu.edu/courses/112/readings/boyer.pdf . Ik vond zelf table 1 een eye opener.

Religieus denken is, zoals nu bekend is een bijproduct van de functie van ons brein, net zo eigenlijk als het maken van muziek en kunst in het algemeen. Voor het overleven als soort lijkt het nu essentieel maar we zouden ook heel goed zonder kunnen.

 

Op het forum gaat deze bijdrage van HankS verder.

 

http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?f=33&t=13929