We blijven doof, we blijven blind

Het forum voor columns over specifieke onderwerpen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Sibrandi
Geregelde verschijning
Berichten: 75
Lid geworden op: 10 mei 2016 16:11

We blijven doof, we blijven blind

Bericht door Sibrandi » 19 nov 2016 10:30

Wanneer was het ook weer dat het eerste doemscenario over de wereldbevolking werd uitgestort? De Club van Rome presenteerde het geschrift "De grenzen van de groei " een deprimerende vooruitblik met een ernstige waarschuwing over de toekomstige milieuproblematiek, de bevolkingstoename, de grondstoffenpositie en andere zaken dat insloeg als een bom. In 1968 werd die club bestaande uit bezorgde wetenschappers opgericht en direct na de publicatie werd er maandenlang gediscussieerd op radio en tv over de vraag hoe wij ons gedrag zouden moeten aanpassen. En wat hebben we er sindsdien mee gedaan , niets?
Toch wel, namelijk het tegendeel van wat aanbevolen werd, we zijn gaan consumeren als bezetenen, inmiddels zijn biljoenen deels ongedekte dollars geinvesteerd om de economische groei te stimuleren via verhoogde consumptie, bewust wetende dat het milieu die groei nauwelijks kan verwerken, dat basisgrondstoffen niet onbeperkt voorradig zijn en dat energievoorziening problematisch aan het worden is, terwijl tegelijkertijd het aantal consumenten in de wereld jaarlijks met miljoenen toeneemt, consumenten die bovendien steeds koopkrachtiger worden. Onze consumptiedrift is feller dan ooit, toen de olieprijs de $ 140 per vat * overschreed een aantal jaren geleden, reden wij met z'n allen nauwelijks minder, de toename van buitenlandse vliegreizen naar exotische bestemmingen steeg ieder jaar met 10 % , onze kinderen spendeerden miljarden aan nieuwe electrische speeltjes steeds ingenieuzer, steeds duurder. Door het toedoen van de graaiende bankiers is er even een adempauze ingetreden , maar zodra het weer kan, gaan we looneisen stellen onder het goedkeurend oog van het IMF en gaan we verder met consumeren, meer en meer. Zijn wij echt zo'n domme kudde, rennen wij met z'n allen rechtstreeks in de richting van de afgrond ?
Zo dom is de kudde echt niet maar de harde, dwingende noodzaak om ons leven anders in te richten is nog steeds niet voldoende aanwezig, er is nog steeds geen erg merkbare energieschaarste , het klimaat dat door de CO uitstoot zou veranderen is voor de doorsnee burger weinig voelbaar aan het veranderen, in de koudere klimaten wordt het wonen steeds aangenamer, in Groenland komt al tuinbouw van de grond.
De toekomstige energiebehoefte vormt - volgens vele rapporten - een beklemmende bedreiging want er wordt een zeer sterke toename verwacht terwijl tegelijkertijd blijkt dat de tot nu gevonden alternatieven geen echte oplossingen - ook kernenergie is eindig - vormen. De zwaar consumerende Westerse wereld verbruikt niet alleen veel energie, het verbruikt jaarlijks vele procenten méér. In het verdere verloop van deze eeuw zijn veel derdewereld landen ook toe aan ons soort luxe, in de echt warme streken zal klimatiseren exponentieel toenemen en zo verder tot enkele verdubbelingen van het huidige wereldgebruik. Daarbovenop zal de wereldvoedselproductie veel extra energie opeisen. Niet alleen een toenemende bevolking moet gevoed worden maar grote lappen aarde zullen in cultuur gebracht moeten worden voor de productie van bio-energie. Ooit - en eerder dan wij denken - zullen wij aanlopen tegen de grenzen van de beschikbare teelgrond zodat de (hete) woestijnen vruchtbaar moeten worden gemaakt. Wat dat kost aan energie is nauwelijk te berekenen, in veel gevallen zal irrigatie met ontzilting van zeewater gepaard gaan, zoals ooit de Negevwoestijn in cultuur is gebracht. En dan is er nog de toenemende grondstoffenschaarste. Onontbeerlijke producten zullen toch gefabriceerd moeten worden, desnoods van kunststoffen. Maar natuurlijke grondstoffen liggen gratis in de schoot van moeder aarde opgeslagen terwijl kunststoffen met behulp van véél energie moeten worden gemaakt.
Maar de kernvraag moet nog beantwoord worden, waarom doen we te weinig? Zoals hierboven aangegeven loopt het voor de gewone burger nog zo'n vaart niet, ondanks de stijging van de energie en grondstoffenprijzen blijft de geldontwaarding binnen redelijke grenzen, echte voelbare schaarste ergens van is nog steeds een onbekend verschijnsel. Onze economie is gebaseerd op consumptie, consumptieverlaging zou leiden tot dramatische werkeloosheid omdat wij, de mensheid, (nog) niet in staat zijn arbeid en welvaart adequaat te verdelen, dàt ethische niveau hebben wij nog niet. Dus, dat alles gekoppeld aan een natuurlijk optimisme .... rijden we niet het ravijn in. Denken wij.

* 1970 US $ 2,50 per vat

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 13197
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: We blijven doof, we blijven blind

Bericht door dikkemick » 19 nov 2016 13:23

Hieruit blijkt dat we nog maar weinig verschillen van de chimpansee. We zijn nog niet zo sapiens als homo sapiens zou doen vermoeden. Natuurlijk blijven we consumeren tot de bom barst. Het zal (genetisch) ingebakken zitten in de mens. En daarom doen "we" er ook zo weinig aan. De mens is nog niet geëquipeerd om in dergelijke grote groepen (wereldbevolking) te denken. Het is alleen maar te hopen dat het zinkende schip (aarde) nog te redden is als het (te) laat is.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
Rereformed
Moderator
Berichten: 15487
Lid geworden op: 15 okt 2004 12:33
Locatie: Finland
Contacteer:

Re: We blijven doof, we blijven blind

Bericht door Rereformed » 20 nov 2016 11:35

Sibrandi schreef:Zijn wij echt zo'n domme kudde, rennen wij met z'n allen rechtstreeks in de richting van de afgrond ?
Zo dom is de kudde echt niet
Ik zie geen argumenten die dit antwoord voeten in aarde geven.
Wel geeft je betoog veel redenen om tot de tegenovergestelde conclusie te komen.
Born OK the first time

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 16048
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: We blijven doof, we blijven blind

Bericht door Peter van Velzen » 20 nov 2016 13:09

Het gevaar dat de kudde aan ziet komen, zal zij vermijden, maar de achterste gnoes duwen de voorsten naar de wachtende krokodillen.
Ik wens u alle goeds

Sibrandi
Geregelde verschijning
Berichten: 75
Lid geworden op: 10 mei 2016 16:11

Re: We blijven doof, we blijven blind

Bericht door Sibrandi » 20 nov 2016 19:08

.............. wachtende kro........

Raak !

Plaats reactie