Over de historiciteit van Jezus

Dit forum is bedoeld om te dienen als bron voor informatie wat betreft dit thema. Het zal bestaan uit links, informatieve bijdragen op dit forum uit het verleden en wellicht nieuwe beschouwingen.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Mullog
Bevlogen
Berichten: 2303
Lid geworden op: 02 nov 2016 17:20

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door Mullog »

Henry II schreef: 05 okt 2023 10:50 Dit vraagstuk kan niet worden opgelost.
...
Die paar vermeende verwijzingen buiten de Bijbel blijken zowel statistisch verwaarloosbaar te zijn in relatie tot de grootsheid van die gebeurtenissen, en bovendien nog eens enorm onduidelijk en overduidelijk niet van toepassing dan wel verzonnen en aangepast.
Zo'n beetje mijn idee. Dat alles ook nog eens gebaseerd op eindeloze analyses op (delen van) zinnen die afkomstig zijn van kopieën van kopieën van kopieën van verder onbekende originelen. Gestuurd door een geloof waarin het onbestaanbaar is dat Jezus niet historisch is.

En als Jezus historisch is dan zit je volgens mij met het probleem dat hij de zoon van God moet zijn want waarom zou je je anders druk maken. Maar als hij historisch is en de zoon van God dan moeten al die wonderen ook historisch zijn. Je rolt van de ene spagaat in de andere.
Zo moet ge dat zien, we worden geboren en we gaan dood, daar tussendoor begaan we stommiteiten (hoofdinspecteur van In, Aspe)
B.S.
Bevlogen
Berichten: 2550
Lid geworden op: 07 jun 2022 22:49

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door B.S. »

Richard Carrier zet het allemaal weer eens op een rijtje https://www.richardcarrier.info/archives/25689
Claimt dat zijn en dat van Raphael Lataster's werk over de historiciteit de enigen met legitieme wetenschappelijke validiteit zijn.
Moet ik toch een lans breken voor het werk van Kenneth Humphreys - deze toegewijde amateur, wel gestudeerd historicus, heeft toch wel een formidabele website afgeleverd met https://jesusneverexisted.com/ waarvan niemand kan zeggen er niet veel van te kunnen opsteken, De atheïstische overtuiging van Humphreys die door de hele site heen klinkt staat 'wetenschappelijkheid' in de weg, maar 'wetenschappelijkheid' alleen is niet altijd voldoende om informatie op te doen.
Gebruikersavatar
Rereformed
Moderator
Berichten: 18156
Lid geworden op: 15 okt 2004 12:33
Locatie: Finland
Contacteer:

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door Rereformed »

B.S. schreef: 19 okt 2023 22:08 Richard Carrier zet het allemaal weer eens op een rijtje https://www.richardcarrier.info/archives/25689
Een zeer scherp geschreven essay boordevol interessante argumentatie en informatie.
Ik merk op dat hij weer aan het langste eind trekt, ditmaal corrigeert hij ook de kritiek die ik op hem dacht te kunnen geven:

Ik schreef:
Rereformed schreef:Overigens gebruikt Carrier hier af en toe het woord "crucified". Dit heeft geleid tot wellicht terechte kritiek. In de tijd waarin de mythe van Inanna ontstond bestond de Romeinse manier van kruisigen zelfs niet. Er is hier dus geen sprake van overeenkomst tot in de details met de kruisiging zoals de Romeinen deden. In de Engelse vertaling van de Afdaling van Inanna wordt deze verwoording gebruikt: "And the corpse was hung on a hook." (het lijk werd aan een haak opgehangen). In Dt. 21:23 kan men zien dat ophangen aan een paal na toepassing van de doodstraf ook in het oude Israel bekend gepraktiseerd werd.
Het Visioen van Jesaja laat echter zien dat ook deze schrijver geen Romeinse kruisiging in het hoofd heeft. De langere versie van Het Visioen gebruikt wel degelijk ook het woord "gekruisigd" (9:14 "and they will crucify him on a tree".) maar de kortere versie schijnt het woord ophangen te gebruiken: (9:14 "and will suspend (hang) him on a tree").
Ter verdediging van Carrier moet echter worden opgemerkt dat hij in 4.3 van centrale begrippen de definites geeft die hij gebruikt, waarbij hij stelt:

Richard Carrier schreef:
Met kruisiging (en 'gekruisigd worden' en alle andere verwante termen en zinsneden) bedoel ik ieder ophangen van de levenden of de doden als straf, ongeacht de exacte details van hoe. De vorm van het kruis of het voorwerp, de positie van het lichaam, of het slachtoffer eerst wordt gedood of levend wordt opgehangen en wordt achtergelaten om te sterven, zelfs de manier van ophangen, of het nu gaat om vastnagelen of vastsjorren, of aan een rots, een boom, een paal of deuropening of iets anders, dat kan allemaal variëren (en is zeker gebeurd), en toch vormt de handeling nog steeds kruisiging als (a) een lichaam wordt opgehangen aan iets anders dan een strop om de nek en (b) deze ophanging een straf is. Zelfs de oude terminologie was niet specifieker dan dat (in feite was het minder specifiek). Daarom zie ik geen geldige redenen een specifiekere definitie te geven.
p. 61

Carrier zet in dit essay alle puntjes op de i. Het is niet enkel maar een eigengereide beslissing van hem om deze definitie te geven: "Met kruisiging (en 'gekruisigd worden' en alle andere verwante termen en zinsneden) bedoel ik ieder ophangen van de levenden of de doden als straf, ongeacht de exacte details van hoe.", maar het is eenvoudig de enige definitie die men kán geven. Hij laat zien dat het Griekse woord dat met "kruisigen" vertaald wordt op geen enkele manier de specifiek Romeinse manier van kruisigen inhoudt, maar een algemeen woord is voor dood of levend ophanging aan een paal:
Richard Carrier schreef:Het argument van de kruisiging:

Een nog typischer voorbeeld is het vaak door Bart Ehrman geuite voorbeeld, dat Paulus herhaaldelijk verwijst naar de “kruisiging” van Jezus, en dat “kruisiging” een inherent Romeinse praktijk was, en daarom enkel en alleen op de Romeinen kon slaan, waaruit weer volgt dat Paulus geloofde dat Jezus een aards, historisch persoon was, die recentelijk een slachtoffer van de keizerlijke politiek was. De redenering is goed. Maar het probleem is dat het uitgangspunt niet klopt. In het Grieks van de oudheid bestond geen woord dat kenmerkend was voor de Romeinse executie; alle woorden die Paulus feitelijk gebruikte, werden routinematig gebruikt voor Joodse executies en de executies van andere nationale culturen en tijdperken. Er is eenvoudigweg nergens in Paulus een duidelijke aanwijzing dat het een Romeinse executie was. Integendeel, Galaten 3 lijkt duidelijker te zeggen dat Jezus werd onderworpen aan een deuteronomische, dus joodse, executie [Dt. 21:22,23, iemand wordt eerst ter dood gebracht en daarna tot aan de avond aan een paal opgehangen.]

Belangrijk is dat ik dit niet heb verzonnen. Ik controleerde het. En ik vond een zeer grondige wetenschappelijke studie die dit punt vastlegde in Gunnar Samuelsson’s Crucifixion in Antiquity: An Inquiry into the Background of the New Testament Terminology of Crucifixion (Tübingen: Mohr Siebeck, 2011). En in mijn postdoc-onderzoeksfase werd ik geïnspireerd om de studie van Samuelsson te controleren (en zo te ontdekken) doordat ik eerder had ontdekt dat andere geleerden hetzelfde punt naar voren brachten nog voordat ik de historiciteitsvraag stelde (maar eerder de apologetiek van de wederopstanding in twijfel trok) in mijn hoofdstuk over de begrafenislegende in Het lege graf: D.J. Halperin, “Crucifixion, the Nahum Pesher and the Rabbinic Penalty of Crucifixion”, Journal of Jewish Studies 32 (1981), pp. 32-46; en J.A. Fitzmyer, ‘Crucifixion in Ancient Palestine, Qumran Literature, and the New Testament’, Catholic Biblical Quarterly 40 (1978), pp. 493-513. Kortom, iedereen die dood of stervend aan een paal hing, door wie dan ook, waar dan ook, kon aangeduid worden met de woorden die Paulus gebruikte [en die in onze vertalingen vaak weergegeven worden als "gekruisigd"]. Deze termen waren op geen enkele manier typisch Romeins. En dit alles heb ik besproken en samengevat, met voorbeelden van primaire bronnen (OHJ, pp. 61-62).
En ja, wanneer er één kwartje valt kan er een ander kwartje vallen. Carrier geeft vervolgens dit om te overdenken:

Richard Carrier schreef:En als we zo'n detail controleren, valt alles uit elkaar. Paula Fredricksen zei bijvoorbeeld ook dat het enige waarvan ze zeker wist dat het wat betreft Jezus historisch was, het feit was dat ‘hij werd gekruisigd’, omdat Paulus een eigentijdse bron is die dit herhaaldelijk bevestigt zonder argument of tegenspraak (althans dat veronderstelt het dogma). Maar als je eenmaal het uitgangspunt van Ehrman kwijtraakt en ontdekt dat het woord ‘gekruisigd’ geen specifieke historische of etnische betekenis heeft, hoe kunnen we er dan zeker van zijn dat Paulus het had over een dood op aarde door toedoen van mensen? Hij lijkt zich eerder voor te stellen dat dit door toedoen van hemelse demonische wezens was (zoals Gaventa, Litwa en anderen toegeven; vgl. OHJ, p. 189 n. 86, en pp. 563-66). In het beste geval is dat net zo waarschijnlijk als niet. Dus hoewel we kunnen vaststellen dat Paulus en zijn tijdgenoten geloofden dat Jezus onlangs werd gedood en vervolgens aan een paal werd gehangen door ‘heersers van deze aeon’, kunnen we niet vaststellen dat dat werkelijk is gebeurd – net zo min als we kunnen bewijzen dat Satans oorlog in de hemel ‘werkelijk gebeurde”, ook al waren dezelfde mensen daar van overtuigd. Vanuit hun gezichtspunt zijn het historische gebeurtenissen, maar niet vanuit ons gezichtpunt. Kunnen we er dus zo zeker van zijn dat Jezus “werkelijk” gekruisigd werd? We zouden meer nodig hebben dan dat zij het geloofden. Vooral omdat ze beweren er slechts op mystieke wijze van te hebben vernomen (1 Korintiërs 15:3; Romeinen 16:25-26; Galaten 3:1; enz.). Net als Satans oorlog. Het suggereert eerder dat het inbeelding is.

Als we het meerdere bewijsmateriaal nagaan, houden de evangelieverhalen over de executie van Jezus natuurlijk ook niet erg plausibel stand. Noch de procesprocedures, noch de kalenderdatum zijn historisch geloofwaardig, maar lijken literair bedoeld te zijn, om symbolische punten naar voren te brengen in plaats van vast te leggen wat er werkelijk is gebeurd. Zoals het ons wordt voorgesteld is er geen begrijpelijke reden waarom de Joden of de Romeinen Jezus zouden hebben geëxecuteerd. Ja, we kunnen onze eigen moderne hypothesen bedenken, over een verborgen onderliggende realpolitik of een opstand die er bewust uit weggefilterd is, of een ingewikkelde reden die nooit expliciet is verwoord – maar dan zijn we bezig met oplossingen te verzinnen. Het blijkt niet uit de verhalen zelf. En we moeten hypothesen niet met feiten verwarren. Er is niet méér geschiedenis in de Evangeliën dan er een aardse Jezus in Paulus is. Een groot aantal geleerden begint het eerste punt toe te geven. Hoe lang duurt het voordat ze beseffen dat dit ons tot op het tweede punt brengt?
Born OK the first time
B.S.
Bevlogen
Berichten: 2550
Lid geworden op: 07 jun 2022 22:49

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door B.S. »

Lendering over Sint-Nicolaas https://mainzerbeobachter.com/2023/12/0 ... more-98991
Het geeft zijn wijze van redeneren weer eens weer, aan feit en fictie uit elkaar halen bij de 'historische Jezus' wordt ook heel even gerefereerd.

Lendering heeft een nieuw boek uit 'Oudheidkunde is een Wetenschap. En dat mag je ook eens best eens uitleggen.'
https://www.omniboek.nl/boek/oudheidkun ... etenschap/
Het boek is echt bedoeld als hartenkreet.
B.S.
Bevlogen
Berichten: 2550
Lid geworden op: 07 jun 2022 22:49

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door B.S. »

Wist u dat Richard Carrier's On the Historicity of Jesus https://archive.org/details/on-the-hist ... 0/mode/1up vrij toegankelijk online blijkt te staan, blijkbaar (had €42,50 gescheeld, maar ja).
Gek genoeg Carrier's Not the Impossible Faith dan weer niet, maar de inhoudsopgave kan bekeken worden https://archive.org/details/notimpossib ... r/mode/1up
B.S.
Bevlogen
Berichten: 2550
Lid geworden op: 07 jun 2022 22:49

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door B.S. »

Ik raakte verzeild in een clip van de rabbijn Tovia Singer, niet met zijn vaste sidekick maar met Derek Lambert van Mythvision. Het onderwerp is hoe antisemitisme/anti-judaïsme teruggaat op Paulus zelf, niet op latere kerkvaders volgens Singer. Hij haalt 1 Thessalonicenzen 14-16 aan waarin onverbloemd wordt gesteld: 'die (Joden) hebben (de Heer) Jezus gedood.'
Toen dacht ik: voor mythicisme, zouden dat dan een soort 'metafysische' Joden moeten zijn geweest?
Is dit hier al eens in de discussie naar voren gekomen?
Interpolatie(s) hier geopperd?

Hier even snel uit The Skeptics Annotated Bible in het Engels
https://www.skepticsannotatedbible.com/1th/2.html#S2

'or ye, brethren, became followers of the churches of God which in Judea are in Christ Jesus: for ye also have suffered like things of your own countrymen, even as they have of the Jews:

The Jews killed Jesus and their own prophets [2]

15 Who both killed the Lord Jesus, and their own prophets, and have persecuted us; and they please not God, and are contrary to all men:

and they persecuted us.

They don't please God and are contrary to everyone.

16 Forbidding us to speak to the Gentiles that they might be saved, to fill up their sins always...'
Gebruikersavatar
Ronaldus67
Ervaren pen
Berichten: 587
Lid geworden op: 05 dec 2017 19:01
Locatie: Flushing

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door Ronaldus67 »

B.S. schreef: 14 nov 2024 03:30 Ik raakte verzeild in een clip van de rabbijn Tovia Singer, niet met zijn vaste sidekick maar met Derek Lambert van Mythvision. Het onderwerp is hoe antisemitisme/anti-judaïsme teruggaat op Paulus zelf, niet op latere kerkvaders volgens Singer. Hij haalt 1 Thessalonicenzen 14-16 aan waarin onverbloemd wordt gesteld: 'die (Joden) hebben (de Heer) Jezus gedood.'
Toen dacht ik: voor mythicisme, zouden dat dan een soort 'metafysische' Joden moeten zijn geweest?
Is dit hier al eens in de discussie naar voren gekomen?
Interpolatie(s) hier geopperd?

Hier even snel uit The Skeptics Annotated Bible in het Engels
https://www.skepticsannotatedbible.com/1th/2.html#S2

'or ye, brethren, became followers of the churches of God which in Judea are in Christ Jesus: for ye also have suffered like things of your own countrymen, even as they have of the Jews:

The Jews killed Jesus and their own prophets [2]

15 Who both killed the Lord Jesus, and their own prophets, and have persecuted us; and they please not God, and are contrary to all men:

and they persecuted us.

They don't please God and are contrary to everyone.

16 Forbidding us to speak to the Gentiles that they might be saved, to fill up their sins always...'
Grappig, het algoritme van YouTube schoof deze video ook bij mij naar voren. Blijkbaar zitten we in dezelfde bubble.

Richard Carrier schreef hier op 21 januari 2021 in zijn blog het volgende over:

There Is No Logically Sound Case Against Interpolation in 1 Thessalonians 2
https://www.richardcarrier.info/archives/17547
Richard Carrier schreef:This would be good evidence that Jesus was a historical person, known to Paul to have been killed by the Jews as with other prophets before him. The problem is that most mainstream scholars have long agreed these verses are fake. Paul never wrote this. The whole passage is far more likely an interpolation, added by Christian scribes half a century or more later.
Dus ja, de tekst heeft er op zijn minst de schijn van een interpolatie te zijn.
Gebruikersavatar
ChaimNimsky
Bevlogen
Berichten: 4487
Lid geworden op: 06 mar 2013 19:21
Locatie: Sevilla

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door ChaimNimsky »

Er was geen antisemitisme in het allervroegste christendom. De vroegste christenen waren allen Joden, kwamen - net als de andere Joden - in de tempel (zie Handelingen 2:46, Handelingen 3:1 en Handelingen 5:42), volgden de Joodse gebruiken (zie Handelingen 3:1). Ook Jezus kon gewoon de Tempel binnen (Johannes 10:22-23) en kon daar zelfs onderwijzen (Johannes 7:14). Bij de Romeinen was dat anders: de Joodse messias (koning van de Joden/Israel) was een rechtstreekste concurrent van de Romeinse Keizer. Eusebius citeert Hegesippus, waar hij zegt: "Jakobus, de broer van de heer, die volgens de profeten de rechtvaardige werd genoemd, was het voornaamste lid van de gemeenschap in Jeruzalem. Hij was bekend om zijn grote toewijding aan het gebed. Het wordt gezegd dat hij elke dag zo vaak knielde en bad, dat zijn knieën verhard waren als die van een kameel."

Antisemitisme is pas de christelijke geschriften binnengeslopen. We weten zo ongeveer wanneer de vroegste christelijke boeken en brieven werden geschreven, maar niet precies wat er in stond. Tekstkritiek toont wel dat er zaken aan zijn toegevoegd en uit zijn verwijderd, maar we kunnen in de meeste gevallen niet verder teruggaan dan op z'n vroegst zo'n 125 jaar na het leven van Jezus, indien hij bestaan heeft.

In het eerst geschreven evangelie (Markus 15:12-14) wilden de Joden Jezus laten kruisigen nadat Pilatus het hen vroeg. 10 tot 15 jaar later laat vervolgens het evangelie van Lukas 23:1-25 Pilatus maarliefst driemaal verkondigen dat Jezus onschuldig is en tweemaal wil hij hem vrijlaten, maar de Joden weigeren. Net als het evangelie van Mattheus 27:15-28, dat rond dezelfde tijd Pilatus niet slechts laat verklaren dat Jezus onschuldig is, maar eveneens Pilatus zijn handen in onschuld laat wassen, terwijl de menigte schreeuwt dat Jezus' bloed op hen en hun nageslacht zal rusten. Nog later, in het evangelie van Johannes 18:38-19:16, gebruikt Johannes het woord λῃστής (rover, bandiet) voor de niet historische gebeurtenis waar Bar Abbas door de joden wordt verkozen boven Jezus, verklaart Pilatus zelfs 3 maal dat Jezus onschuldig is, waarna de Joodse menigte hem bedreigt door te zeggen dat, indien hij Jezus vrijlaat, hij geen vriend is van de keizer en Pilatus Jezus daarom overdroeg aan de Joden, die hem zelf executeerden. Nog later, in het apocrieve evangelie van Petrus, is Pilatus zelfs buiten zicht en is het Herodes, de Joodse koning, die Jezus laat kruisigen en zijn het de Joden zelf die hem vermoorden. Deze traditie waarin de Joden almaar meer de schuld toegeschoven krijgen en de Romeinen telkens meer worden gevrijwaard van de dood van Jezus, gaat door tot in de tweede eeuw. Delen van het christendom hebben Pilatus zelfs laten bekeren tot het christendom en in de Ethiopische christelijke Kerk werd Pilatus uiteindelijk zelfs tot heilige verklaard.
Gebruikersavatar
TIBERIUS CLAUDIUS
Superposter
Berichten: 7059
Lid geworden op: 02 mei 2017 18:24
Locatie: CAPRI

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door TIBERIUS CLAUDIUS »

ChaimNimsky schreef: 14 nov 2024 18:58 Er was geen antisemitisme in het allervroegste christendom. De vroegste christenen waren allen Joden, kwamen - net als de andere Joden - in de tempel (zie Handelingen 2:46, Handelingen 3:1 en Handelingen 5:42), volgden de Joodse gebruiken (zie Handelingen 3:1). Ook Jezus kon gewoon de Tempel binnen (Johannes 10:22-23) en kon daar zelfs onderwijzen (Johannes 7:14). Bij de Romeinen was dat anders: de Joodse messias (koning van de Joden/Israel) was een rechtstreekste concurrent van de Romeinse Keizer. Eusebius citeert Hegesippus, waar hij zegt: "Jakobus, de broer van de heer, die volgens de profeten de rechtvaardige werd genoemd, was het voornaamste lid van de gemeenschap in Jeruzalem. Hij was bekend om zijn grote toewijding aan het gebed. Het wordt gezegd dat hij elke dag zo vaak knielde en bad, dat zijn knieën verhard waren als die van een kameel."

Antisemitisme is pas de christelijke geschriften binnengeslopen. We weten zo ongeveer wanneer de vroegste christelijke boeken en brieven werden geschreven, maar niet precies wat er in stond. Tekstkritiek toont wel dat er zaken aan zijn toegevoegd en uit zijn verwijderd, maar we kunnen in de meeste gevallen niet verder teruggaan dan op z'n vroegst zo'n 125 jaar na het leven van Jezus, indien hij bestaan heeft.

In het eerst geschreven evangelie (Markus 15:12-14) wilden de Joden Jezus laten kruisigen nadat Pilatus het hen vroeg. 10 tot 15 jaar later laat vervolgens het evangelie van Lukas 23:1-25 Pilatus maarliefst driemaal verkondigen dat Jezus onschuldig is en tweemaal wil hij hem vrijlaten, maar de Joden weigeren. Net als het evangelie van Mattheus 27:15-28, dat rond dezelfde tijd Pilatus niet slechts laat verklaren dat Jezus onschuldig is, maar eveneens Pilatus zijn handen in onschuld laat wassen, terwijl de menigte schreeuwt dat Jezus' bloed op hen en hun nageslacht zal rusten. Nog later, in het evangelie van Johannes 18:38-19:16, gebruikt Johannes het woord λῃστής (rover, bandiet) voor de niet historische gebeurtenis waar Bar Abbas door de joden wordt verkozen boven Jezus, verklaart Pilatus zelfs 3 maal dat Jezus onschuldig is, waarna de Joodse menigte hem bedreigt door te zeggen dat, indien hij Jezus vrijlaat, hij geen vriend is van de keizer en Pilatus Jezus daarom overdroeg aan de Joden, die hem zelf executeerden. Nog later, in het apocrieve evangelie van Petrus, is Pilatus zelfs buiten zicht en is het Herodes, de Joodse koning, die Jezus laat kruisigen en zijn het de Joden zelf die hem vermoorden. Deze traditie waarin de Joden almaar meer de schuld toegeschoven krijgen en de Romeinen telkens meer worden gevrijwaard van de dood van Jezus, gaat door tot in de tweede eeuw. Delen van het christendom hebben Pilatus zelfs laten bekeren tot het christendom en in de Ethiopische christelijke Kerk werd Pilatus uiteindelijk zelfs tot heilige verklaard.
Het Bijbelse verhaal over de rol van Pilatus is buitengewoon onwaarschijnlijk.

Pilatus was een buitengewoon hardvochtig man die niet keek op een paar executies meer of minder.
Ook waren hij en Kajafas twee handen op een buik, Kajafas had maar hoeven te zeggen:
'Die vent is is een onruststoker daar moeten we van af!!"
Pilatus had dan zonder omhaal het vonnis uitgesproken.

Ik heb meer het idee dat Pilatus deze rol veel later heeft gekregen om zo de schuld volledig bij de Joden te leggen en niet bij het Romeinse gezag.

Bewijzen kunnen we niets meer.
Kajafas en Pilatus zijn al heel lang dood en bij leven was het al moeilijk in hun harten te kijken, dus laat staan nu.
En als er nu meer keizers zijn geweest dan maanden, wat dan, geachte senatoren?
Gebruikersavatar
ChaimNimsky
Bevlogen
Berichten: 4487
Lid geworden op: 06 mar 2013 19:21
Locatie: Sevilla

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door ChaimNimsky »

TIBERIUS CLAUDIUS schreef: 14 nov 2024 19:28 Het Bijbelse verhaal over de rol van Pilatus is buitengewoon onwaarschijnlijk.

Pilatus was een buitengewoon hardvochtig man die niet keek op een paar executies meer of minder.
Ook waren hij en Kajafas twee handen op een buik, Kajafas had maar hoeven te zeggen:
'Die vent is is een onruststoker daar moeten we van af!!"
Pilatus had dan zonder omhaal het vonnis uitgesproken.
Klopt. Ik noem het hierboven eveneens een niet-historisch verslag.
Ik heb meer het idee dat Pilatus deze rol veel later heeft gekregen om zo de schuld volledig bij de Joden te leggen en niet bij het Romeinse gezag.
Mee eens. Exact mijn conclusie hierboven. Ben erg blij dat we het weer eens kunnen zijn over iets :)
Gebruikersavatar
Ronaldus67
Ervaren pen
Berichten: 587
Lid geworden op: 05 dec 2017 19:01
Locatie: Flushing

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door Ronaldus67 »

ChaimNimsky schreef: 14 nov 2024 19:46
TIBERIUS CLAUDIUS schreef: 14 nov 2024 19:28 Het Bijbelse verhaal over de rol van Pilatus is buitengewoon onwaarschijnlijk.

Pilatus was een buitengewoon hardvochtig man die niet keek op een paar executies meer of minder.
Ook waren hij en Kajafas twee handen op een buik, Kajafas had maar hoeven te zeggen:
'Die vent is is een onruststoker daar moeten we van af!!"
Pilatus had dan zonder omhaal het vonnis uitgesproken.
Klopt. Ik noem het hierboven eveneens een niet-historisch verslag.
Ik heb meer het idee dat Pilatus deze rol veel later heeft gekregen om zo de schuld volledig bij de Joden te leggen en niet bij het Romeinse gezag.
Mee eens. Exact mijn conclusie hierboven. Ben erg blij dat we het weer eens kunnen zijn over iets :)
Ik sluit mij ook aan. Het begint nu echt gezellig te worden hier :wink: .
Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Site Admin
Berichten: 20282
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door Peter van Velzen »

Nu dat kom ik er bij zitten.
Ik vraag me daarom af, waarom de Griekse Christenen zo'n hekel aan de Joden kregen. Misschien dat ze om feit te ontkennen dat zij de Joodse godsidee vermoord hadden, met victim blaming begonnen?
Ik wens u alle goeds
Gebruikersavatar
TIBERIUS CLAUDIUS
Superposter
Berichten: 7059
Lid geworden op: 02 mei 2017 18:24
Locatie: CAPRI

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door TIBERIUS CLAUDIUS »

Peter van Velzen schreef: 15 nov 2024 01:23 Nu dat kom ik er bij zitten.
Ik vraag me daarom af, waarom de Griekse Christenen zo'n hekel aan de Joden kregen. Misschien dat ze om feit te ontkennen dat zij de Joodse godsidee vermoord hadden, met victim blaming begonnen?
Welkom bij de club.

Het zou kunnen (maar ik heb geen formeel bewijs) dat het gedeeltelijk ordinaire broodnijd was.
Immers zowel Joden als Grieken zaten vaak in de handel.
En als er nu meer keizers zijn geweest dan maanden, wat dan, geachte senatoren?
Gebruikersavatar
Bonjour
Moderator
Berichten: 6028
Lid geworden op: 27 jun 2008 23:26

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door Bonjour »

De Romeinen waren niet zo blij met Joden. Ik kan me voorstellen dat een Joodse sekte zich wou losmaken van die oorsprong om een beter bestaan te krijgen.

Leuke vraag hierbij is, is of de tempel 70 (bijzonder getal) jaar na de geboorte van Jezus verwoest werd of dat de geboorte van Jezus 70 jaar voor de verwoesting geplaatst werd. In het laatste geval is de Joodse oorlog significanter voor het ontstaan dan algemeen wordt aangenomen.
Zelfs als schepping bewezen wordt, is Magrathea net zo waarschijnlijk als God.
Gebruikersavatar
TIBERIUS CLAUDIUS
Superposter
Berichten: 7059
Lid geworden op: 02 mei 2017 18:24
Locatie: CAPRI

Re: Over de historiciteit van Jezus

Bericht door TIBERIUS CLAUDIUS »

Bonjour schreef: 15 nov 2024 15:53 De Romeinen waren niet zo blij met Joden. Ik kan me voorstellen dat een Joodse sekte zich wou losmaken van die oorsprong om een beter bestaan te krijgen.

Leuke vraag hierbij is, is of de tempel 70 (bijzonder getal) jaar na de geboorte van Jezus verwoest werd of dat de geboorte van Jezus 70 jaar voor de verwoesting geplaatst werd. In het laatste geval is de Joodse oorlog significanter voor het ontstaan dan algemeen wordt aangenomen.
Ik denk (maar heb geen bewijs) dat de cruciale tijd was met de opstand van Bar Kochba.
(Dus niet de opstand die door Vespanianus werd neer geslagen)

Bar Kochba gaf zich uit voor de enige echte Messias in wereldlijke zin en trad hard op tegen Joodse christenen.
De Romeinen hadden grote moeit de opstand te beteugel en waren waarschijnlijk gebeten op het begrip Messias.

De christenen namen daarom afstand van het Jodendom met hun Messias.
"Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld' , zal toen wel zijn bedacht.

Daarna kregen de Joden alle schuld op zich geworpen.
En als er nu meer keizers zijn geweest dan maanden, wat dan, geachte senatoren?
Plaats reactie