1juli 2021 plaatste Inge B een oproep voor medewerking aan een enquete.
Uiterst consciëntieus opgezet.Vanaf vandaag zal worden onderzocht en vastgelegd wat de emotionele en psychosociale impact van kerkverlating is! Dit onderzoek is bedoeld voor zowel kerkgangers als kerkverlaters en brengt de impact van kerkverlating – die voor alle betrokkenen vaak heel groot is – zorgvuldig in kaart. Doel van het onderzoek is om pijn, onrecht en behoeften (van zowel kerkgangers als kerkverlaters) zichtbaar en bespreekbaar te maken, waardoor gericht gewerkt kan worden aan preventie en er meer kansen komen voor betekenisvolle relaties tussen kerkgangers en kerkverlaters.
Het verbaast me hoeveel mensen daaraan hebben meegedaan.
De meest uiteenlopende reacties blijken nu in het uiteindelijke verslag.
https://dogmavrij.nl/resultaten-onderzo ... rkgangers/
1 okt 2021
Het is een zeer uitgebreid.Het onderzoek bestond uit 37 stellingen (gebaseerd op de Likert-schaal), 3 meerkeuze – en 6 open vragen. Aan de enquête deden 702 mensen mee, waarvan 434 kerkverlaters (61,82%) en 268 kerkgangers (38,18%). Dit zijn de resultaten.
Achtergrondinformatie enquête
Resultaten deel 1 (= 37 stellingen)
Resultaten deel 2 (= 3 meerkeuze en 6 open vragen)
Ik lees de hoofdthema's en vragen en vooral een paar reacties van mensen.
Zowel van verlaters, die zich niet erkend voelen en zich ontheemd voelen, alsook van achterblijvers, die het gevoel hebben deel van zichzelf kwijt te zijn, zoals nog gelovige ouders.
PS.
Dogmavrij staat voor kerkverlaters, wat niet altijd wil zeggen, dat ze niet meer gelovig zijn, maar ook het geloof van hun opvoeding of een eerder tijdelijke geloof nu heel anders zien.
Niet meer geloven of veranderen van kerkgemeenschap of geen kerkgangers zijn maar nog wel op de één of andere manier religieus of spiritueel denken.
Vnl. gericht nu op het RTS religieus trauma syndroom, waar velen nog mee te kampen hebben.
Het geloof van hun oude kerkgemeenschap verlaten hebben en daarom zich vaak uitgesloten voelen van hun eerdere veilige nest.