Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Actueel nieuws uit binnen en buitenland.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 5711
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door lanier » 15 jan 2020 15:37

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bbebe909/

Daaruit:
Trumps aanval op Qassem Soleimani zal het begin vormen van een nieuw, wereldwijd conflict, zegt oud-officier Ingo Piepers. ‘Ik ben geen gekke henkie, dit is het resultaat van wetenschappelijke analyse.’......Zijn voorspelling is ‘geen gekke-henkieverhaal’ – de voormalig officier van het Korps Mariniers baseert zijn prognose op een wetenschappelijke analyse van alle oorlogen in de afgelopen vijfhonderd jaar, waaraan een of meer grootmachten deelnamen. Hij promoveerde erop in 2006......Zijn conclusie: in die vijfhonderd jaar oorlogvoeren zijn ‘griezelige’ patronen te ontdekken. Wetmatigheden. En dus voorspelbaarheid......Na elke wereldoorlog – Piepers noemt ze ‘systeemoorlogen’ omdat ze het internationale politiek-sociale systeem herscheppen – ontstaat een nieuwe wereldorde die door de winnaars wordt bepaald......Het bizarre is, zegt Piepers, dat elke cyclus precies hetzelfde verloopt: eerst zie je een periode met uitsluitend oorlogen die erop gericht zijn de nieuw geschapen internationale orde te bewaren. Ergens halverwege de cyclus komt een omslagpunt. Daarna neemt het oorlogvoeren af, terwijl de internationale spanning stijgt. Die periode kenmerkt zich door internationale politieke onvrede, de opkomst van nationalisme en extremisme en een toename van terroristisch geweld. Uiteindelijk ontlaadt die spanning zich in een grote wereldoorlog die weer een nieuwe orde bepaalt, het maatschappelijk evenwicht herstelt en de rust terugbrengt.

Het hele document is hier te lezen:
https://drive.google.com/file/d/1C7FvWw ... kf0X7/view

Het is taaie kost wat je niet zomaar doorleest.

Geen idee of een wereldoorlog valt te voorspellen, ik heb het boek niet gelezen en kan er geen oordeel over geven. Wel zie ik dat er landen zijn die graag de kaarten op het wereldtoneel opnieuw geschud willen zien.
Amerika is heel duidelijk bezig om economisch de kaarten te schudden, denk maar aan de handelsoorlog met China.
Rusland wil graag de macht uitbreiden en is daar druk mee bezig in het Midden-Oosten en ook in Oost-Europa.
China zal op niet al te lange termijn Amerika voorbijstreven als technologische grootmacht.
Landen als India en Brazilië willen internationaal meer in de melk te brokkelen hebben.

We zien inderdaad de afgelopen jaren een toename van nationalisme, extremisme en toename terroristisch geweld. Ook is er veel politieke onvrede. De vraag is of dit allemaal genoeg is om een grote oorlog te ontketenen, of valt het wel mee?
De belangen zijn momenteel groot wat grondstoffen en vers water betreft. Die zullen bepaalde landen ook veilig willen stellen voor de toekomst. Zo dreigt Egypte militair in te grijpen vanwege de bouw van de stuwdam in Ethiopië.

In hoeverre moeten we dit werk serieus nemen?

Gebruikersavatar
Rereformed
Moderator
Berichten: 15008
Lid geworden op: 15 okt 2004 12:33
Locatie: Finland
Contacteer:

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Rereformed » 15 jan 2020 16:55

lanier schreef:
15 jan 2020 15:37
Mariniers baseert zijn prognose op een wetenschappelijke analyse van alle oorlogen in de afgelopen vijfhonderd jaar, waaraan een of meer grootmachten deelnamen. Hij promoveerde erop in 2006......Zijn conclusie: in die vijfhonderd jaar oorlogvoeren zijn ‘griezelige’ patronen te ontdekken. Wetmatigheden. En dus voorspelbaarheid....Na elke wereldoorlog – Piepers noemt ze ‘systeemoorlogen’ omdat ze het internationale politiek-sociale systeem herscheppen – ontstaat een nieuwe wereldorde die door de winnaars wordt bepaald...

In hoeverre moeten we dit werk serieus nemen?
Op geen enkele manier. Als men een voorbeeld wil van pseudowetenschappelijkheid dan is dit het wel.
Iedere kermisvoorspeller kan ook tot je zeggen dat de derde wereldoorlog op elk moment kan beginnen.
Iedereen weet dat hij ook kan uitblijven.

Eén wetmatigheid is ook dat mensen graag doen aan griezelen. Dus neem het vooral serieus als het leven saai is.

PS. Merk je op hoe in bovenstaande tekst de "wetmatigheden" eerst worden gebaseerd op 500 jaar geschiedenis, maar vervolgens overgegaan wordt op "na elke wereldoorlog", alsof daar sprake kan zijn van een lange reeks. Overigens kan iedere kermisklant ook voorspellen dat na een wereldoorlog een nieuwe wereldorde ontstaat die door de winnaars wordt bepaald.

De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben juist overduidelijk laten zien dat zowel de VS als Iran terugschrikt voor oorlog.
lanier schreef:Wel zie ik dat er landen zijn die graag de kaarten op het wereldtoneel opnieuw geschud willen zien.
So? Is er in je leven ooit een jaar voorbijgegaan dat dat niet het geval was?
Born OK the first time

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 5711
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door lanier » 16 jan 2020 09:38

Op geen enkele manier. Als men een voorbeeld wil van pseudowetenschappelijkheid dan is dit het wel.
Iedere kermisvoorspeller kan ook tot je zeggen dat de derde wereldoorlog op elk moment kan beginnen.
Iedereen weet dat hij ook kan uitblijven.
Dat klopt, maar je hebt voorspellers en voorspellers. De ene claimt een visioen te hebben gehad, de ander trekt een aantal kaarten je hebt mensen zoals Ingo Piepers die een uiterst complex proefschrift heeft geschreven waarop historici zich stuk bijten. Volgens historicus Christo Klep is heeft geen enkele historicus de wil of zin gehad om het geheel te begrijpen. De theorie is amper wetenschappelijk te weerleggen en je kunt er haast geen weerwoord op schrijven, het is niet te beoordelen. Toch is Piepers er op gepromoveerd. Dat gebeurde in 2006 aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, onder supervisie van politicoloog en PvdA-ideoloog Bart Tromp. Tijdens het promotietraject was er wel voortdurend discussie over de vraag of de theorieën van Piepers toepasbaar waren op de wereldgeschiedenis, zegt De Vries. Dit is een klassiek debat in de academische wereld, waar nog altijd geen consensus over is. ‘In tegenstelling tot de natuurkunde kun je in de sociale wetenschappen geen experimenten uitvoeren. Er zijn simpelweg te veel variabelen.’ Toch ging de promotie door. Er werd een natuurwetenschappelijke commissie aangesteld om de theorieën te beoordelen. Een van die commissieleden was Anne Kox, theoretisch natuurkundige en emeritus hoogleraar geschiedenis van de natuurkunde aan de UvA. ‘Het was een vernieuwend proefschrift’, zegt Kox. Ingewikkeld, dat wel. Zó ingewikkeld, dat hij begrijpt dat historici er waarschijnlijk niet veel mee kunnen. Maar het voldeed volgens hem zeker aan de wetenschappelijke normen. ‘Je mag best op verschillende manieren naar een verschijnsel kijken en daar conclusies aan verbinden.’ Kox was alleen wel verbaasd over de stellige aannames waarmee Piepers afgelopen zaterdag de Derde Wereldoorlog aankondigde. In het proefschrift zaten die voorspellingen niet. ‘Daarmee doe je wel een hele grote stap verder’, aldus Kox.

Meer:
https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~be6421ef/

Gebruikersavatar
Rereformed
Moderator
Berichten: 15008
Lid geworden op: 15 okt 2004 12:33
Locatie: Finland
Contacteer:

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Rereformed » 16 jan 2020 12:38

lanier schreef:
16 jan 2020 09:38
De theorie is amper wetenschappelijk te weerleggen en je kunt er haast geen weerwoord op schrijven, het is niet te beoordelen. Toch is Piepers er op gepromoveerd. ‘Het was een vernieuwend proefschrift’, zegt Kox. Ingewikkeld, dat wel. Zó ingewikkeld, dat hij begrijpt dat historici er waarschijnlijk niet veel mee kunnen. Maar het voldeed volgens hem zeker aan de wetenschappelijke normen.
Maar is bovenstaande niet duidelijk genoeg? Een theorie die wetenschappelijk niet te weerleggen en niet te beoordelen is, kan onmogelijk wetenschappelijk zijn. Het woordje 'amper' lijkt hier dienst te doen om het de schijn van wetenschappelijkheid te geven.
Ingewikkeld en vernieuwend is geen criterium voor wetenschappelijkheid.
Kox was alleen wel verbaasd over de stellige aannames waarmee Piepers afgelopen zaterdag de Derde Wereldoorlog aankondigde. In het proefschrift zaten die voorspellingen niet. ‘Daarmee doe je wel een hele grote stap verder’, aldus Kox.
Dit zal Piepers vast met een glimlach lezen: blijkbaar was het proefschrift ook voor Kox te ingewikkeld om het goed te begrijpen.
Maar als ik wetenschap goed begrijp dan haalt meneer Piepers mooi zijn eigen theorie onderuit wanneer hij niet gelijk krijgt. Hoe lange tijd moeten we hem het voordeel van de twijfel schenken?
Born OK the first time

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 5711
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door lanier » 16 jan 2020 14:59

De dag is nog niet om :wink:

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15467
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Peter van Velzen » 17 jan 2020 03:23

Inmiddels wél
Ik wens u alle goeds

Hopper
Banned
Berichten: 1064
Lid geworden op: 25 apr 2016 21:04

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Hopper » 17 jan 2020 12:49

Dat er cycli in de geschiedenis zijn lijkt me wel bekend. (De geschiedenis herhaalt zich) Ik heb alleen niet voldoende kennis over de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), de Franse revolutionaire en napoleontische oorlogen (1792-1815). Maar daarnaast zie ik WO2 als een logisch vervolg op WO1.

Wat we wel kunnen vast stellen is dat van tijd tot tijd de mondiale kaarten geschud worden.
Daarna neemt het oorlogvoeren af, terwijl de internationale spanning stijgt. Die periode kenmerkt zich door internationale politieke onvrede, de opkomst van nationalisme en extremisme en een toename van terroristisch geweld. Uiteindelijk ontlaadt die spanning zich in een grote wereldoorlog die weer een nieuwe orde bepaalt, het maatschappelijk evenwicht herstelt en de rust terugbrengt.
Momenteel zien we dat het westen destabiliseert en dat er nieuwe spelers verschijnen, met name China.
Eigenlijk valt er alleen over het westen iets zinnigs te zeggen. In de afgelopen eeuwen heeft het westen aan betekenis ingeleverd. Met het inleveren van de koloniën en met de koude oorlog was er een periode van vrede en veiligheid in het westen. Door onze pyrrhus overwinning op het Warschau pact zijn we -verstoken van een vijand- in ontevredenheid vervallen. Daar heeft het nationalisme en moslimhaat zijn bron. Als gemeenschap hebben we kennelijk een vijand nodig.

Die vijand hebben we ook wel, maar die wordt door het 'volk' (lees: de grootste schreeuwers) niet gedeeld.
Een tegenwicht bieden aan China en ander opkomende mogendheden kan alleen een verenigd westen.
We zien het tegendeel (Brexit, Trump) gebeuren. Het gevolg is redelijk voorspelbaar, althans de richting waar het gevolg naar toe gaat.
En dat is niet ten voordele van het westen, maar of het in WO3 resulteert is ook maar de vraag.
We zien veel proxy oorlogen, informatie oorlogen en een behendig optredend en koloniserend China.

WO3 gaat er vast anders uitzien.
Zien dat er niks te bereiken valt is zien.

Gebruikersavatar
ChaimNimsky
Bevlogen
Berichten: 1702
Lid geworden op: 06 mar 2013 19:21
Locatie: Sevilla

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door ChaimNimsky » 17 jan 2020 15:03

Hopper schreef:
17 jan 2020 12:49
WO3 gaat er vast anders uitzien.
Einstein zei dat WO4 uit zou worden gevochten met stokken en stenen. Ik ben niet zo positief: er komt geen WO3 meer, want de mensheid zal z'n eigen stupiditeit waaarschijnlijk niet lang meer overleven. Een ras dat het niet eens voor elkaar krijgt z'n eigen planeet te onderhouden, dagelijks tienduizenden onschuldige medemensen door honger-gerelateerde oorzaken laat sterven en miljoenen dieren afslacht, terwijl een piepklein groepje reeds geheel legaal de helft van de wereldeconomie in handen heeft en stinkt van de weelde in een wereld die daardoor in een steeds diepere polariteit wordt ondergedompeld, verdient het om op deze planeet uit te sterven.
Een mens zonder religie is als een vogel zonder fiets.

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 12460
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door dikkemick » 17 jan 2020 15:28

Ik verwacht dat de natuur, ondanks al onze goede klimaatdoelen, zelf zal ingrijpen. Is geen oorlog voor nodig. (Onbehandelbare) ziekten zijn van alle tijden. Teveel van 1 soort op een bepaalde plaats gaat nooit goed. En oorlog beginnen? Het is nooit opgehouden! Het is nog steeds oorlog!
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

worteltje
Geregelde verschijning
Berichten: 95
Lid geworden op: 12 apr 2014 20:46

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door worteltje » 17 jan 2020 15:56

Ik zie in Trump's aanval en de ontwikkelingen daarna juist een aanwijzing dat WO3 op korte termijn niet zal plaatsvinden.
Iran had veel heftiger kunnen reageren, maar voerde slechts een tegenaanvalletje voor de bühne uit.
Ook Iran's bondgenoten Rusland (en China?) reageerden opvallend mild. Men wil blijkbaar geen escalatie (gelukkig maar).

En dat terwijl Rusland steeds meer aan invloed wint in het Midden-Oosten en algemeen op het wereldtoneel.

China lijkt zich militair (al jaren lang) nergens mee bezig te houden, behalve als het gaat om zaken dichtbij de landgrenzen (Chinese zee en de eilanden daarin, Hongkong, Taiwan etc.)

Op lange termijn lijkt het mij onvermijdelijk dat de Chinese invloed in de wereld steeds groter zal worden, vooral ook vanwege de buitenlandse investeringen. De VS lijkt steeds meer aan invloed te verliezen al staat het militair gezien nog steeds ruim op plek 1. Op lange termijn zullen de enorme schulden die de VS heeft voor problemen gaan zorgen. Zeker wanneer de petrodollar-constructie instort (fossiele brandstoffen zullen steeds minder belangrijk worden).

De vraag is wat er dan gaat gebeuren. De VS kennende zal zijn nummer 1 positie niet snel willen opgeven...

Gebruikersavatar
Gerard R.
Bevlogen
Berichten: 2043
Lid geworden op: 29 mei 2014 16:14
Locatie: NL

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Gerard R. » 17 jan 2020 16:04

Het hele universum groot en klein IS eeuwige oorlog. Het leven, dus ook de mens kan dat nimmer ontwijken.
De mens en al het andere is nou eenmaal (ondanks alle eventuele technische vindinkjes), gewoon een
deel van dat universum, de natuur. Trump gelukkig dus ook overigens...
Alles is tijdelijk en heel iets anders dan wij denken... Niets aan te doen...

Hopper
Banned
Berichten: 1064
Lid geworden op: 25 apr 2016 21:04

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Hopper » 17 jan 2020 17:18

ChaimNimsky schreef:
17 jan 2020 15:03
Hopper schreef:
17 jan 2020 12:49
WO3 gaat er vast anders uitzien.
Einstein zei dat WO4 uit zou worden gevochten met stokken en stenen. Ik ben niet zo positief: er komt geen WO3 meer, want de mensheid zal z'n eigen stupiditeit waaarschijnlijk niet lang meer overleven. Een ras dat het niet eens voor elkaar krijgt z'n eigen planeet te onderhouden, dagelijks tienduizenden onschuldige medemensen door honger-gerelateerde oorzaken laat sterven en miljoenen dieren afslacht, terwijl een piepklein groepje reeds geheel legaal de helft van de wereldeconomie in handen heeft en stinkt van de weelde in een wereld die daardoor in een steeds diepere polariteit wordt ondergedompeld, verdient het om op deze planeet uit te sterven.
Dat brengt de vraag terug tot wat er eerder zal komen: WO3 of massa extinctie door klimaatverandering en overal plastic.

Volledig eens uiteraard, de mens verdient deze planeet niet.
Zien dat er niks te bereiken valt is zien.

Hopper
Banned
Berichten: 1064
Lid geworden op: 25 apr 2016 21:04

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Hopper » 17 jan 2020 17:20

Gerard R. schreef:
17 jan 2020 16:04
Het hele universum groot en klein IS eeuwige oorlog.
Het universum is niet in conflict met zichzelf. Hoe zou dat ook kunnen? Het universum laat slechts verandering zien.
Gezien dat planeet Aarde onderdeel is van diezelfde verandering is er geen conflict, maar zijn sommige mensen in conflict.
Zien dat er niks te bereiken valt is zien.

Gebruikersavatar
Bonjour
Moderator
Berichten: 5148
Lid geworden op: 27 jun 2008 23:26

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Bonjour » 17 jan 2020 17:41

Volgens mij kon de derde wereldoorlog elk moment beginnen in 1948, in de jaren 50, 60, 80 en dit decennium en alle momenten ertussen in.
Zelfs als schepping bewezen wordt, is Magrathea net zo waarschijnlijk als God.

Gebruikersavatar
Gerard R.
Bevlogen
Berichten: 2043
Lid geworden op: 29 mei 2014 16:14
Locatie: NL

Re: Derde wereldoorlog kan elk moment beginnen

Bericht door Gerard R. » 17 jan 2020 18:34

Hopper schreef:
17 jan 2020 17:20
Gerard R. schreef:
17 jan 2020 16:04
Het hele universum groot en klein IS eeuwige oorlog.
Het universum is niet in conflict met zichzelf. Hoe zou dat ook kunnen? Het universum laat slechts verandering zien.
Gezien dat planeet Aarde onderdeel is van diezelfde verandering is er geen conflict, maar zijn sommige mensen in conflict.
Soorten, leven in het algemeen, materie en al die verschijningsvormen, die we kennen of nog niet kennen, die concurreren vaak onwillekeurig. Dat geldt zelfs voor sterrenstelsels of voor heel kleine deeltjes enz.. Soms gaat dat zo ruig, dat er van alles verdwijnt, vermorzeld wordt. En vaak komt er dan weer nieuw (misschien wel beter dan daarvóór). Erg dommig, zou je kunnen denken, maar dát is nog maar de vraag. Dit soort gedachten heb ik ook vaak als ik 'der Trump' bezig zie. En ik vrees, dat hij ook echt in dergelijke termen denkt en voelt... 8-[
Alles is tijdelijk en heel iets anders dan wij denken... Niets aan te doen...

Plaats reactie