Joël Mommers - Het leven van de historische Jezus

Christendom en Judaïsme, contradicties in de bijbel, de ethiek van de bijbel etc..

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Nic
Berichten: 40
Lid geworden op: 28 aug 2019 22:16

Joël Mommers - Het leven van de historische Jezus

Bericht door Nic » 30 nov 2019 11:25

In de krant las ik over een theoloog die zich bezig houdt met de historische Jezus.
Kent iemand zijn verhaal?

Bijna waargebeurd…

Het leven van de historische Jezus

Binnen de Westerse geschiedenis is Jezus van Nazareth zonder twijfel de meest invloedrijke persoon geweest. Uit zijn prediking ontstond een wereldreligie die een Westerse ethiek deed ontkiemen en die de wetenschappen en kunsten liet opbloeien.

Maar wat weten we eigenlijk over de mens Jezus? De beeltenis van de bleke halfgod aan het kruis is overal in het Westen te vinden maar in hoeverre is dat beeld historisch correct? Onderzoek vanuit diverse wetenschappelijke disciplines toont aan dat waar het Jezus van Nazareth betreft feit en fictie op fascinerende wijze met elkaar verstrengeld zijn.

In deze boeiende lezing neemt Joël Mommers u mee terug naar de 1e eeuw van onze jaartelling en presenteert hij in woord en beeld wat de wetenschap heeft kunnen achterhalen over Jezus en welke boodschap hij predikte. Het is een toegankelijk verhaal voor iedereen – gelovig of niet gelovig – en zit boordevol verrassingen.

Joël Mommers (theoloog op sneakers) weet de kluwen van feit en fictie op begrijpelijke wijze te ontwarren. Door een combinatie van wetenschap en anekdotes reconstrueert hij het historische leven van Jezus van Nazareth en beschrijft kleurrijk wat tweeduizendjaar geleden (bijna) waargebeurd is.


https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/joel-m ... oogle.com/

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13488
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Joël Mommers - Het leven van de historische Jezus

Bericht door Maria » 01 dec 2019 10:36

Interessant om te volgen.
Waar hier op FT veel over is geschreven, is over de viewtopic.php?f=31&t=7913=historische o ... sche Jezus, besproken vanuit de Bijbel en ontstaan ervan vanuit andere voorlopende en meelopende mythen.
En vanuit de vroege kerkgeschiedenis.
Maar dan vooral vanuit het protestant orthodoxe gezichtspunt.
Veel is er nog te vinden in diverse en ook in gespecialiseerde topics met de genoemde kernwoorden in de zoekmachine.
Als je tijd hebt kun je hier misschien wat van doornemen.
De ‘theoloog op sneakers’ gelooft niet in God. Joël Mommers gaat met wetenschappelijke feiten religieuze misverstanden te lijf.

,,Ik ging theologie studeren in Tilburg, maar kritische vragen werden daar niet gesteld. Ik zat naast jongens die intrede deden, met oren dicht en oogkleppen op, doorstomend op de weg van dogma’s en tradities. Terwijl ik alleen maar dacht: neem niet alles klakkeloos aan.
RK geïnteresseerden en deskundigen vanuit de roomse leer zijn veel minder bekend.
Wat ik zelf pas de laatste jaren heb geleerd is dat die, veel meer nog dan bij protestanten, sterk apostolische traditie heeft, die vaak zelfs de Bijbel kan overrulen.
Maar dan vandaar uit evenzeer sterk aan dogma's onderhevig is, die voor protestanten dan weer uit de lucht gegrepen lijken.
Hoe weet je dat zo zeker?
,,Dankzij de wetenschap. De puzzel is compleet, de theorieën kloppen en zijn onderling verbonden. Er is geen twijfel mogelijk. Aannames doen mag hoor. Als jouw geloof voorschrijft dat je elke dag je billen insmeert met pindakaas, prima.

Maar als je zoals Kees van der Staaij van de SGP op basis van verkeerde interpretaties van de Bijbel en misverstanden in het geloof mensen afwijst om wie ze zijn, dan voel ik een stevig gesprek aankomen.”
Vooral door dingen, die in het nieuws komen en gevoed worden vanuit bepaalde leerstellingen, blijft het actueel en belangrijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken, die hierin geloven, om hen met de neus op feiten te drukken en te stimuleren zelf te onderzoeken, wat ze nu eigenlijk geloven.
Zeker, als zij niet alleen kennis van zaken van binnen uit hun eigen religie en milieu hebben, maar ook meer algemeen religies hebben bestudeerd en de zaken kunnen combineren vanuit het ontstaan ervan.

Maar dit is dan voor mij toch weer onbegrijpelijk.
En niet alles hoeft in de prullenbak. Jezus heeft echt bestaan, ik kan mensen ook bevestigen in hun geloof. Dus: geniet, maar geloof met mate.”
Ook
https://deoostkerk.nl/evenement/theoloo ... argebeurd/
Joël Mommers (theoloog op sneakers) weet de kluwen van feit en fictie op begrijpelijke wijze te ontwarren. Door een combinatie van wetenschap en anekdotes reconstrueert hij het historische leven van Jezus van Nazareth en beschrijft kleurrijk wat tweeduizendjaar geleden (bijna) waargebeurd is.
Dat is dus mi. wetenschappelijk absoluut niet te bewijzen.
Ik mag aannemen, dat er best wel een "soort Jezus" heeft bestaan in een land en tijd met zoveel zeloten.
Maar niet de "Jezus van de Bijbel"
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Plaats reactie