Zal dit aan alle kanten afgeschermde bolwerk nu toch ter discussie komen te staan?Wat staat er in artikel 23?
Daarin staat dat bijzonder onderwijs (christelijk, islamitisch, joods, maar ook dalton-onderwijs of de Vrije School) naar dezelfde maatstaf wordt bekostigd uit de openbare kas. Bijzondere scholen hebben de vrijheid om zelf hun lesmethodes te kiezen en bepaalde eisen te stellen aan de docenten.
Lijkt er nog niet echt op dat hij medewerking zal krijgen.
Hoopvol kan een voorstel tot aanpassing zijn.
Schrappen zal er voorlopig niet inzitten.
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kan zich voorstellen dat de vrijheid van onderwijs, zoals die geldt in Nederland, wordt beperkt.
"Als de vrijheid van onderwijs als ongewenst neveneffect heeft dat er scholen worden opgericht die dienstbaar zijn aan segregatie en het in stand houden van parallelle samenlevingen, moeten we dat stoppen."
" We moeten de angst laten varen om bij artikel 23 (de vrijheid van onderwijs, red.) in de buurt te komen."
...........
Aanleiding voor de uitspraken van Dijkhoff zijn de problemen rond het Cornelius Hagalyceum in Amsterdam. Volgens de AIVD is die school in de greep van salafistische bestuurders.
Coalitiepartner CDA:Coalitiegenoten
De tweede man van de VVD strijkt daarmee zijn coalitiegenoten CDA en ChristenUnie tegen de haren in. Die partijen staan pal voor de vrijheid van onderwijs. Op basis van dat grondwetsartikel worden ook christelijke scholen, net als openbare scholen, door de overheid gefinancierd.
Maar volgens Dijkhoff moeten we kijken naar aanpassing van artikel 23, of het ondergeschikt maken aan het non-discriminatiebeginsel uit artikel 1 van de grondwet. ......
Het komt volgens hem neer op een laatste kans voor artikel 23.
Een woordvoerder van coalitiepartner CDA ziet het geschrift van Dijkhoff vooral als intern discussiestuk en niet als een concreet voorstel om het nu heel anders te gaan doen. "We wachten af tot de VVD mogelijk met een concreet voorstel komt."
De ChristenUnie zegt de zorgen van de VVD over salafistische scholen te delen. Maar daarvoor hoeft artikel 23 niet opgeofferd te worden, vinden ze bij die partij. "We moeten ons richten op het probleem en dat zit bij de islamitische scholen."
"Het is voor mij ondenkbaar om de eeuwenoude vrijheid van godsdienst en de 100-jarige vrijheid van onderwijs voor iedereen in te perken. Daar zal ik nooit aan meewerken", zegt partijleider Segers.
Om de hete brei heen dansen? Afwachten op een voorstel dat ze kunnen kraken?
ChristenUnie zegt: Alleen salafisten aanpakken, .....
want het probleem ligt alleen bij de ander......?
Maar ook die hebben toch het recht om te geloven wat ze geloven?
Of gaan we toch discrimineren, omdat deze gelovige groep het aanpassen van de grondwet toch maar niks vindt?
Al 100 jaar vrijheid van godsdienst is natuurlijk heel wat waard.
Vergeten wordt, dat het in de eerste plaats ging om vrijheid van en het niet strafbaar stellen van andere geloven, dan die van de plaatselijke kerk.
En niet om het recht van gelovigen, zich door de gemeenschap te laten betalen.
Dus ongelovigen te verplichten bij te dragen aan godsdienstonderwijs.
Nee, die (voorlopige) aanpassing aan de grondwet lijkt me zo gek nog niet.
Zeker daar de meeste christenen het ook eens zijn met de universele rechten van de mens en zo langzamerhand ook hun aloude vrouwendiscriminatie laten varen onder druk van de grondwet.
Nu de indoctrinatie van hun kinderen nog om te leren geloven in bovennatuurlijke krachten en dat ze altijd gezien worden, ook als ze iets denken of voelen wat zg. niet mag.