The Handmaid's Tale

Hier kun je allerlei zaken kwijt die van invloed zijn op of te maken hebben met cultuur. Bijvoorbeeld culturele gebruiken, taal, beschavingsgeschiedenis, maar ook kunst, architectuur of muziekgeschiedenis.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
The Black Mathematician
Ervaren pen
Berichten: 917
Lid geworden op: 28 mei 2005 01:40

The Handmaid's Tale

Bericht door The Black Mathematician » 15 aug 2017 07:41

Reeds geplaatst op Credible, waar de discussie is ontaard in een discussie of christenen nu onderdrukt worden. Ach ja, dat viel wel te voorspellen.

Om het over echte (doch fictieve!) onderdrukking te hebben: wie is er ook bekend met The Handmaid's Tale? Oorspronkelijk uitgebracht als boek, later verfilmd, en onlangs is er een televisieserie gemaakt. Die serie beslaat zo ongeveer het boek (al wijken boek en serie onvermijdelijk in bepaalde zaken van elkaar af), al zijn er nu ook plannen om met een tweede seizoen te komen, wat dus verder gaat dan het boek dat vrij abrupt eindigt.

In het boek en in de serie wordt er een alternatief heden gepresenteerd, waar het merendeel van de mensen onvruchtbaar is geworden door de vervuiling. Dit verstoort natuurlijk flink de samenleving, waardoor er een fundamentalistische christengroepering genaamd de Zonen van Jacob de macht in de VS weet te grijpen en een theocratie genaamd Gilead sticht. Mensen die een ander geloof aanhangen (inclusief andere christelijke demonaties zoals katholicisme) worden gedwongen zich te bekeren, anders wacht hen de executie, vaak door middel door ophanging. De lijken worden aan de muur gehangen als waarschuwing. Kortom, het bewind is net zo strikt als de Taliban of IS.

In dergelijke samenlevingen worden vrouwen vaak het meest onderdrukt, wat ook in Gilead gebeurt. Er zijn verschillende klassen van vrouwen die herkenbaar zijn aan de kleur van de kleding: de echtgenotes van de leiders aan de top gekleed in het blauw, de Martha's die onvruchtbaar zijn en als huishoudelijke hulp werken gekleed in het groen, de Tantes gekleed in het bruin en tenslotte de Handmaids gekleed in het rood. De laatste groep bestaat uit vruchtbare vrouwen; elk van hen wordt aan een leider toegekend en wordt gedwongen geslachtsgemeenschap met hem te hebben in een ritueel waarbij de met haar hoofd op de schoot van de echtgenote ligt in navolging van Bilha, die in de Bijbel de handmaid was van Rachel die geen kinderen leek te kunnen krijgen en daarom Bilha aan Jacob ter beschikking stelde om via haar toch kinderen te kunnen krijgen. Wat ook de naam van de oorspronkelijke groepering, de Zonen van Jacob, verklaart. De Tantes tenslotte zijn oudere dames die toezicht houden op de Handmaids en ze ook aan indoctrinatie blootstellen. Elke Handmaid wordt naar haar meester genoemd. Heet haar meester Warren, dan is haar naam Ofwarren. Is Glen haar meester, dan wordt ze Ofglen genoemd. De hoofdpersone van het verhaal heet Offred, genoemd dus naar Fred, maar ook een naam die erg lijkt op het Engelse woord "offered".

Ik heb het boek (nog) niet gelezen, maar wel de serie gezien, en die was behoorlijk indrukwekkend. De overgang van democratische samenleving naar theocratie komt naar voren, lijkt soms misschien wat groot, maar voor veel mensen in de VS voelt het veel plausibeler aan nu dan in 1985 toen het boek werd uitgebracht, getuige Trump die de fundamenten van de rechtsstaat aantast, alsmede de vrouwenprotesten tegen vice-president Pence (die door veel mensen als een fundamentalistische christen gezien wordt) waar de vrouwen gekleed gingen als handmaid. Maar los van de huidige situatie binnen de VS is het interessant om te zien hoe religie misbruikt kan worden omwille van de macht, en hoe de terreur iedereen in de greep heeft, want er is immers een netwerk van mensen genaamd de Ogen die anoniem zijn maar wel iedereen in de gaten houden en elke misstap rapporteren; zelfs leiders zijn niet 100% veilig. Een soort KGB dus. Ook interessant om te zien hoe het ook de echtgenotes van de leiders, die het dus nog relatief goed hebben, worstelen met hun bestaan.

Een aanrader wat mij betreft. Maar is een dergelijk toekomstbeeld plausibel?
Shut up Murdock, crazy fool!

Gebruikersavatar
Mullog
Ervaren pen
Berichten: 659
Lid geworden op: 02 nov 2016 17:20

Re: The Handmaid's Tale

Bericht door Mullog » 15 aug 2017 10:17

Wat mij onduidelijk is, is of je nu bedoelt dat er een christelijke theocratie kan ontstaan? Volgens mij zijn er in de islamitische wereld landen die theocratisch zijn (Saoedi-Arabië valt wel in die categorie, om eens een voorbeeld te noemen).

Persoonlijk denk ik dat onder druk van omstandigheden of onder charismatisch leiderschap of onder een combinatie van beiden ieder mogelijk samenlevingsvorm kan ontstaan die je kunt bedenken. Voorbeelden te over van van alles en nogwat in de wereld en in de geschiedenis.
Zo moet ge dat zien, we worden geboren en we gaan dood, daar tussendoor begaan we stommiteiten (hoofdinspecteur van In, Aspe)

Gebruikersavatar
The Black Mathematician
Ervaren pen
Berichten: 917
Lid geworden op: 28 mei 2005 01:40

Re: The Handmaid's Tale

Bericht door The Black Mathematician » 15 aug 2017 14:36

Ja dank je. Ik doel inderdaad op de mogelijkheid van het ontstaan van een christelijke theocratie in de VS.
Shut up Murdock, crazy fool!

Plaats reactie