Gershom schreef: ↑11 jul 2018 07:39
Waarom? schreef
zonder geloof worden mensen niet betere mensen. Mensen worden niet beter, samenlevingen kunnen dat wel. Geloofssystemen (net als totalitair gedachtengoed) maken onderscheid in samenlevingen die er zonder niet zouden zijn.
Geen wensdenken: we hoeven niet ten rade bij illussies en verhaaltjes uit heilige boeken om te weten waar de gebreken in de kosmos vandaan komen en met alles wat je hier op Aarde aantreft. Ons verhaal van ontstaan is de verklaring daarvoor. Er is geen excuus om niet te weten, natuurlijk kan het wel...er zijn vele schuilhoeken voor de waarheid..
Met of zonder geloof worden mensen niet beter, en samenlevingen ook niet.
Ik begrijp niet waarop je dat idee baseert. De samenleving verandert, dat wel.
Maar dat doet het al vanaf de tijd dat wij landbouwer werden.
Dag Gershom,
Het is mij een raadsel dat je stelt dat samenlevingen niet beter ( kunnen ) worden. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat jij bevoorbeeld net zo lief in Afghanistan, Somalië, Congo zou willen wonen..om maar een paar voorbeeldjes te noemen.
Het belangrijkste van een moderne samenleving is de gehele rechtsstaat, een weerslag van (bittere) ervaringen van eeuwen en zeker de laatste eeuwen van het gedachtegoed van de verlichting..waar in het Westen de mono-theïstische geloven zich meestal met hand en tand tegen hebben verzet...
Veel mensen lijken geen idee meer te hebben wat dit betekent, die denken dat democratie HET kenmerk is van een moderne samenleving...en dan ook nog het verwrongen beeld dat dit de meerderheid van 50 procent + 1 is, die daarna alles kan doen wat die meerderheid wil.....en dat dan ook die wil wet is geworden...Hitler kwam grotendeels aan de macht via.........even heel diep nadenken....dank u.....
Zonder seculiere rechtsstaat ben je overgeleverd aan de dwaasheden en illusies van de menselijke geest: verbrandt je heksen, minderheden die dood moeten, in naam van goden ( de goden zelf....nee.....daar hoor je niets van....) moeten ketters en ongelovigen worden gedood, moeten tegenstanders van een regime worden uitgeroeid, etc.
Zie samenlevingen maar als domesticatie van de mensheid. En nee, we moeten ook niet proberen daar een utopie van te maken. Utopieën die worden nagestreefd lopen altijd uit om afschuwelijke geweldsuitbarstingen....functioneel maken van geweld voor een utopie, iets ergers is denk ik niet denkbaar...
En om maar weer eens opnieuw de terugkoppeling te maken naar het topic: Psalm 91 en andere psalmen. Dat staat stijf van het vijanddenken en wraakgevoelens....het nastreven van een utopie...in dit geval een theocratie. Mislukt, zoals elke utopie....en natuurlijk vooral de schuld van interne vijanden(zoals ook bij een totalitair regime) ....ze voerden de taak van God niet goed genoeg uit..maakten fouten(zonden)......tja.....en gelovigen worden er duizenden jaren later nog steeds "gesticht" door het lezen van dergelijke teksten. Ik zelf ook,....geloofssystemen hebben hun diep vergiftigende werking..Iemand die nooit gelovig is geweest heeft geen idee hoe diep dat kan invreten en wat dat met denken en daden van mensen doet.
Vandaar dat moderne niet-religieuzen geen raad weten met religeus geweld,...wordt er altijd naar andere oorzaken gezocht als verklaring.
Dat ze geen raad weten met religieus geweld is in de kern positief, het is gewoonweg niet meer denkbaar voor ze. De ervaring is ook iets uit het verre verleden, romantisch geworden...Het woord inquisitie( als voorbeeldje) kun je dan zomaar gebruiken om iets in de moderne maatschappij mee aan te duiden., zonder te beseffen wat het ECHT ooit was. Alleen is het een kwade illusie die je aanhangt: voor sommige aanhangers van een religie is geweld een toegestaan middel om het op te nemen voor hun godheid....een andere verklaring hoeft niet worden gezocht...als zelfs de daders zeggen dat dit hun motief was.
De rest van je stuk, reageer ik nog op...Ook dat vraag nog om een beantwoording.
God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood! Hoe zullen wij ons troosten, wij moordenaars?
Zoek je troost? Bach! ( Waarom? 1:1)