Er wordt veel over auteursrechten gepraat, zeker op fora en blog, waar iedereen kan plaatsen wat hij wil en door de host is toegestaan, als er weinig toezicht is.
Zie de Forumregels A8 en E9
Je kunt worden aangeklaagd voor schending ervan, ook al zal men dat niet zo gauw als nuttig/lonend zien.
Toch is het zaak dat wij hiermee rekening houden.
Niet altijd is duidelijk wat ermee wordt bedoeld.
Toch is dat niet echt moeilijk om daar achter te komen.
Wikipedia is een begin.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht" onclick="window.open(this.href);return false; voor in het algemeen.
Wil je het weten voor Nederland en dan de eerste bron raadplegen:
https://www.rijksoverheid.nl/zoeken?tre ... teursrecht" onclick="window.open(this.href);return false;
Deze site verwijst voor intellectueel eigendom/auteursrecht naar
http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht" onclick="window.open(this.href);return false;
Auteursrechten
Moderator: Moderators
Auteursrechten
Goede humor versplintert de gesneden beelden in ons hoofd. - Frank Bosman.
Re: Auteursrechten
Achter de linkMaria schreef: Deze site verwijst voor intellectueel eigendom/auteursrecht naar
http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht" onclick="window.open(this.href);return false;
ik wil jouw werk gebruiken - Kopiëren
Checklist toegestaan gebruik onder wettelijke voorwaarden (beperkingen op het exclusieve recht van de maker)Op grond van artikel 16b en artikel 16c van de Auteurswet is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan om zonder toestemming van de betrokken auteursrechthebbende uitsluitend voor eigen oefening, studie of gebruik van zijn of haar beschermde werk (foto, gedicht, muziek, film, enz.) één of enkele kopieën te maken.
Artikel 16b Auteurswet:...... Zo’n privékopie mag u zelf maken, maar u mag ook iemand anders vragen om die voor u te maken. Dit alles dient zonder commercieel oogmerk te gebeuren.
Artikel 16c Auteurswet:... gaat over het voor eigen gebruik........ U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het kopiëren van een muziekwerk of een film op een USB-stick, een mp3-speler of de harde schijf van uw computer. Een dergelijke privékopie mag u alleen zelf en alleen voor uzelf maken.
Thuiskopievergoeding
Om het verlies aan inkomsten door deze beperking voor rechthebbenden enigszins te compenseren, is de thuiskopievergoeding geïntroduceerd. Aanvankelijk werd die geheven over blanco beeld- en geluidsdragers. Deze heffing is met ingang van 1 januari 2013 uitgebreid naar andere voorwerpen die in belangrijke mate voor privékopiëren worden gebruikt, zoals pc's en laptops, tablets, externe harde schijven, hdd-recorders en smartphones. De thuiskopievergoeding wordt geïnd door Stichting de Thuiskopie en via verdeelorganisaties doorbetaald naar de rechthebbenden.
Het bewust omzeilen van die beveiligingen is bovendien (op grond van artikel 29a van de Auteurswet) verboden. Het aanbrengen van technische beveiligingen wordt ook wel ‘Digital Rights Management (DRM)’ genoemd.
1. Is er sprake van een verveelvoudiging of openbaarmaking?
Geen verveelvoudiging:
De tijdelijke technische kopie (van voorbijgaande of incidentele aard, integraal en essentieel onderdeel van een technisch procedé dat wordt toegepast met als enig doel het doorgeven in een netwerk tussen derden door een tussenpersoon en rechtmatig gebruik van een werk, zonder zelfstandige economische waarde).
Geen openbaarmaking:
op- of uitvoeringen die plaatsvinden in de besloten kring van familie en vrienden waarvoor geen entreegeld wordt gevraagd;
voordrachten, op- of uitvoeringen of voorstellingen, die uitsluitend dienen tot het onderwijs dat vanwege de overheid of vanwege een rechtspersoon zonder winstoogmerk wordt gegeven.
Enz.
Goede humor versplintert de gesneden beelden in ons hoofd. - Frank Bosman.