Inderdaad, maar tevens is het een teken aan de wand. Het tij is gekeerd. "Dwarsliggen" is eenvoudig het resultaat van beschikken over veel meer informatie dan men voorheen had. En dat houdt in dat de argumentatie van 'geloof' altijd bakzeil haalt, zoals Dikkemick laat weten: "Maar het voordeel van positieve bijbel-bijdragen is dat ik een veelvoud van negatieve bijbel-teksten kan produceren (dankzij internet uiteraard)." Dit geldt niet alleen voor bijbelteksten, maar voor alle religieuze redenaties of zaken die uit het verleden kunnen worden opgevist. Ieder netje dat de gelovige uitgooit kan hij binnen de kortste keren weer ophalen, bomvol met zaken die het traditionele geloof tegenspreken.Storm schreef:En als atheïsten dan komen dwarsliggen i.p.v oprechte interesse dan bouw je een muur op. Ik had zo'n schoonvader; de laatste jaren van zijn leven ging hij naar huisgemeentes die zich thuis voelden bij; 'het gekrookte riet'. Ik was blij voor hem, maar jaloers makend was het zeker niet.
Zo zijn onze manieren.
Dat het christelijk geloof zich in de westerse wereld ingraaft en het contact met de maatschappij eromheen verliest staat gelijk aan een uitgerekt, langzaam afsterven van het christelijk geloof.
Overigens is Freethinker ook lang niet meer zo populair als tien jaar geleden. Wanneer boekgeloof voor de overgrote meerderheid in de maatschappij een gepasseerd station is geworden, en de laatste restjes van dat geloof bovendien steeds meer uitmonden in extreme uitersten, een vrijzinnig kamp dat je met een schouderophaal en glimlach voorbij kan lopen en verkrampte fundamentalistische splintergroeperinkjes die enkel dienen ter vermaak of afschuw, is er ook steeds minder behoefte aan beredeneerde en voortdurende argumentatie die tegen het religieus geloof ingaat. Net zo min als het zin heeft voortdurend in te gaan tegen mensen die met verhalen over Ufo's rondlopen of horoscopen lezen. Je laat zulke mensen doen waar ze zin in hebben en wat ze niet kunnen laten. Wat dat betreft heeft Ouweneel gelijk toen hij het atheïsme kenschetste als 'parasiterend op het theïsme'.