De waarheid als een koebeest, Gerard. Maar toch even benadrukken dat experimenten thuishoren in laboratoria. Kost een fractie van de prijs en zal uitmaken of het project al dan niet interessant is. Een schaalmodel maken van schaal 1 op 1 is met geld gooien. Bijkomend gaan ze dus geen zonnepanelen voor dit ontwikkelen (kom je met geen 30 miljoen toe), ze plaatsen gewoon bestaande zonnepanelen in een matrix die stevig is en licht door laat. Zo 1 paneel is echt voldoende om te zien dat het op die manier niet lukt.Energievoorziening zal een periode een palet van methoden en experimenten zijn
En om het te laten lukken ga je echt wel de wetten van de kwantummechanica moeten breken. Zonnepanelen zijn hier in België en Nederland niet echt interessant. Laat staan wanneer je ze nog eens gaat inkapselen.
Waar Nederland zou moeten in investeren is osmotische energie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Osmotic_power
http://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_energie
Dat is zo'n 6,6 miljoen keer meer dan dat fietspad. Dus zou je zo'n 6.6 miljoen maal 70 meter geeft 462 miljoen meter of 462 000 kilometer fietspad moeten hebben om evenveel energie te maken. Nederland heeft 35 000 km fietspad.Er stroomt gemiddeld meer dan 3.300 m³ zoet water per seconde in zee. Het energiepotentiaal is daarmee 3.300 MW, bij een theoretisch rendement van 100 %, dat gebaseerd is op een output van 1 MJ/m³ zoet water.
462000 kilometer zonnepanelen gaat dan wel 19 800 miljard Euro kosten voor zo'n 3.3 gigawatt.
http://www.gizmag.com/mit-osmotic-power/33464/