Drank- en drugsverslaving

Actueel nieuws uit binnen en buitenland.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
The Prophet
Bevlogen
Berichten: 2870
Lid geworden op: 09 mei 2007 14:24
Contacteer:

Drank- en drugsverslaving

Bericht door The Prophet » 10 sep 2010 10:31

In diverse media wordt bericht over de nieuwe cijfers over drank- en drugsverslaafden van het LADIS (Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem).

Wat me opviel is dat deze media het consequent hebben over een stijging van het aantal alcoholverslaafden met 12000, maar over cannabis in absolute getallen praten (8800). Hierdoor
kan je ze niet goed vergelijken. Op het eerste oog lijken de beide verslavingen dicht bij elkaar te liggen.

De echte cijfers zijn dat er in Nederland 35.000 alcoholverslaafden zijn, tegen 8500 cannabis. Dus zo'n 4x zoveel alcoholisten. Het aantal verslaafden aan opiaten (waaronder heroine valt) is ruim 12000, cocaine zo'n 10000. Andere drugs en verslavingen scoren veel lager. Let wel: dit zijn allemaal mensen die contact hebben gehad met hulpverlening. De "stille" alcoholist is dus niet meegeteld.

Hier staat de samenvatting van het rapport van het LADIS:
http://www.ladisonline.nl/files/pdf/ker ... 202009.pdf
Omni Padhni Disney Iceman Acme Leary Marx Illuminatus Christus Clark

Gebruikersavatar
Variform
Banned
Berichten: 308
Lid geworden op: 24 aug 2010 18:57

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Variform » 10 sep 2010 11:03

The Prophet schreef:In diverse media wordt bericht over de nieuwe cijfers over drank- en drugsverslaafden van het LADIS (Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem).

Wat me opviel is dat deze media het consequent hebben over een stijging van het aantal alcoholverslaafden met 12000, maar over cannabis in absolute getallen praten (8800). Hierdoor
kan je ze niet goed vergelijken. Op het eerste oog lijken de beide verslavingen dicht bij elkaar te liggen.
Ik geloof niet in cannabis verslaving.

Ik meen dat cannabis verslaving niets anders is dan een hoax. Verslavingsklinieken en andere zorginstellingen verzinnen deze mythe zodat er een maatschappelijk 'probleem' ontstaat. Als er een zorgvraag gecreëerd wordt, dan kan men bij de overheid subsidies aanvragen om behandel trajecten op te zetten. Dat komt allemaal door de marktwerking in de zorg. Hoe meer zieligen, hoe meer budget. En schaalvergroting helpt. Naast de alcoholisten heb je nu een groeiende groep zogenaamde cannabis verslaafden.

Je vraagt je af hoe men verslaving bepaald, definieert.

Op de eerste plaats vind ik iemand geen verslaafde als hij aan zelfmedicatie doet. Wanneer komt dat voor? Wanneer iemand psychische problemen heeft, een psychiatrische diagnose of andere traumatische problemen.
Men noemt iemand een verslaafde maar in feite is er sprake van een dubbele diagnose. En als de oorzaak wordt behandeld, dan vervalt de verslaving, omdat die zelfmedicatie niet meer nodig is.

Daarnaast draait men de zaak om. Men zou psychiatrische condities ontwikkelen door cannabis gebruik. Maar men vergeet dat mensen die al latent gevoelig zijn voor psychische klachten, zoals bijvoorbeeld mensen met latente schizofrenie, die hun eerste psychose nog niet hadden, al die aangeboren gevoeligheid hadden. Dat het tot uiting komt door een blowtje maakt iemand geen verslaafde en cannabis niet de schuldige: de schizofrenie was toch wel naar buiten gekomen op een of ander moment, zoals dat in de pubertijd gebeurt bij deze diagnose.

Hulpverleners zijn niet neutraal in deze. Wanneer iemand bij hen komt die cannabis verslaafd zou zijn, dan is er altijd wel een reden te vinden en er wordt druk uitgeoefend op mensen om te erkennen dat ze verslaafd zijn. Dat moet, zo wordt vaak gestelt, omdat die erkenning noodzakelijk is voor genezing.

Dat houdt dus in dat ze mensen een verslaving aanpraten, daarvoor de bewijzen laten zien door de omgekeerde bewijzen op tafel te leggen, de causaliteit dus overhoop te gooien, wat komt eerst, de psychische onzekerheden en trauma's of de verslaving, en dan de mensen pscuhsich te breken. Dit breken is nodig omz e te doene rkennen dat ze een probleem hebben met cannabis.

Vervolgens wordt dan gestelt dat alle problemen oplosbaar zijn mits ze voor de verslaving in therapie gaan. Het gaat daarbij om mensen het traject in te krijgen en zo subsidie te krijgen van de overheid voor elke plaats in de kliniek die ze weten te vullen.

Vervolgens kunnen ze aantonen dat er zo en zo veel cannabis verslaafden zijn.

Daarna rommelt men wat aan in de behandeling. Die behandeling is deels indoctrinatie van het probleem in de persoon en tegelijkertijd worden onderliggende problemen aangepakt, de feitelijk de oorzaak waren van zelfmedicatie. Ondertussen worden deze mensen wel aangemerkt in de statistiek als verslavingsproblemen.

Welkom in de zorgmarkt.

En wat krijgen we nu?

Men heeft weer een nieuw markt bedacht. De 'gamesverslaafde'

Er zouden mensen zijn, vaak tieners, die zo veel gamen dat ze daar problemen van ondervinden. Er wordt vervolgens een criterium bedacht waar zo veel mogelijk mensen onder vallen.

Er wordt pseudo wetenschap bij gehaald zo nodig en de overheid wordt er op attent gemaakt dat games ook nog wel eens de maatschappij kunnen aantasten omdat ze gewelddadigheid in de hand zouden werken, wat nooit bewezen is enw aar conflicterende onderzoeken van zijn.

Rond gaming wordt een sfeer gecreëerd waarin machtsgeile politici, waar 'politicus' gedefinieerd wordt door een persoon, man of vrouw, die totaal geen benul heeft van wat er werkelijk aan de hand is en leeft in de samenleving, aan de haal gaan en zichzelf paniek aanpraten opdat ze op hun naam en titel een wetsvoorstel kunnen doen met beperkende maatregelen.

Dat zie je ook in de hysterie rond internet gerelateerde zaken, zoals tijdklokken op beeldmateriaal zodat jonge kinderen bepaalde zaken niet kunnen zien. Censuur dus, in allerlei vormen waarbij de p0olitiek steeds verder de vrijheid van het internet onder haar controle wil brengen.

En dat doen ze dus nu ook met games en de gemeende 'verslaving'.

Sommigen noem en dit betutteling, ik noem het de oprukkende uitwassen en blootlegging van het feit dat we leven in een socialistische dictatuur. Betutteling is een eufemisme.

In dictaturen is vaak gebleken dat als je mensen hebt die zich te vrij voelen of gedragen, of gewoon vrij zijn, heel goed kunt manipuleren en controleren door ze voor 'gek' te verklaren.

Hoe zou een socialistische dictatuur dit doen? Eenvoudig door de markt haar werk te laten doen, door grote groepen mensen als probleemgeval te bestempelen en ze de klinieken in te jagen. Een socialistische dictatuur is uiterst geraffineerd in deze technieken.

Ik geloof dus niet in cannabis verslaving of games verslaving. Ik geloof wel in alcoholisme. Dat is wetenschappelijk wel genoeg aangetoond.

Denk er ook eens over hoe de paddo verboden werd. Alcohol is geen bedreiging voor de macht over het volk. Alcohol maakt je dom en op termijn een wrak. Een wrak kost dan wel geld in zorg, maar verzet zich niet. Een paddo is een geestverruimend middel, dat een individu doet nadenken over de essentiële vragen in het leven. Het bedreigt bovendien het monopolie van de overheid op religie, vooral dat van de christelijke partijen. Een overheid is er niet op gebrand om mensen te vrij te laten denken.

Daarom is de paddo verboden en heeft de minister tegen alle onderzoeken en rapporten in, de paddo verboden. Men wil geen vrijdenkers. Men wil geen open ogen. Van cannabis gebruikers weet ik dat zij meer dan gemiddeld zich verzetten tegen betutteling, ontnemen van de vrijheden, omdat ze het een vrijheid vinden om cannabis te roken. Als zodanig zijn ze er op gericht, bewust van de neiging van de politiek om zaken te verbieden, te criminaliseren.

De overheid is dus gewillig de zorgmarkt tegemoet te komen met subsidies voor vermeende cannabis verslaafden.
She makes her own cross and she
Hangs there for all the world to see
She makes her own cross as she
Locks up her mind and says I'm free

-- ' Make Your Own Cross' by Flash and the Pan

Gebruikersavatar
Cluny
Banned
Berichten: 7576
Lid geworden op: 29 apr 2006 20:58

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Cluny » 10 sep 2010 11:06

Ik ken ze wel cannabisverslaafden.
God bestaat niet. Religie is de vrijwillige celstraf van het verstand. Bidden is ozo kinderachtig. De dood is het absolute eindpunt van elk individueel leven. Als iets niet merkbaar en niet meetbaar is, bestaat het niet. Alle homeopaten zijn kwakzalvers.

demmers
Forum fan
Berichten: 276
Lid geworden op: 24 aug 2010 10:15

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door demmers » 10 sep 2010 11:33

Cluny schreef:Ik ken ze wel cannabisverslaafden.
Prima antwoord hoor!Maar Variform zit op een geheel ander level dan wij...en is veel beter geinformeerd....
Denk dat de Amerikaanse regering er wel weer achter zal zitten denk je ook niet Variform?
... :(

Marc G
Forum fan
Berichten: 222
Lid geworden op: 29 aug 2010 13:17

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Marc G » 10 sep 2010 12:31

Volgens mij kun je aan alles verslaafd worden als je het genoeg gebruikt.
Wat ik me afvraag is wat het punt is wat The Prophet met deze posting wil maken?
Wat is je mening hier omtrent Prophet?

Gebruikersavatar
Variform
Banned
Berichten: 308
Lid geworden op: 24 aug 2010 18:57

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Variform » 10 sep 2010 12:56

demmers schreef:
Cluny schreef:Ik ken ze wel cannabisverslaafden.
Prima antwoord hoor!Maar Variform zit op een geheel ander level dan wij...en is veel beter geinformeerd....
Denk dat de Amerikaanse regering er wel weer achter zal zitten denk je ook niet Variform?
... :(
Dat is niet zo'n vreemd idee.

Het is namelijk een feit dat de amerikanen in de VN hebben gedramd om hennep en cannabis te criminaliseren, wereldwijd.

Dat komt omdat in de jaren 30 van de laatste eeuw van het vorig millennium, DuPont en andere grootindustriele een bedreiging zagen in hennep waar zij olie als grondstof wilden exploiteren om plastics van te maken.
Daarover heb ik op 1V al hele boeken geschreven.

De truuk was om cannabis in een negatief daglicht te plaatsen, door racistische denkbeelden te verspreiden onder de amerikaanse bevolking. Bekend van 'Reefer Madness'. Cannabis rokende zwarten met hun jazz muziek, wat toch al redelijk duivels was, Mexicanen en Chinezen. Die zouden cannabis in je thee doen stiekem!

Hoe dan ook, de corporaties zoals altijd manipuleerden de politiek en zo zijn we olie verslaafd geworden. De miljarden industrie van hennep, zo veelbelovend, werd onderuit getrapt.

En nu nog is cannabis in de meeste landen illegaal.
She makes her own cross and she
Hangs there for all the world to see
She makes her own cross as she
Locks up her mind and says I'm free

-- ' Make Your Own Cross' by Flash and the Pan

Gebruikersavatar
Variform
Banned
Berichten: 308
Lid geworden op: 24 aug 2010 18:57

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Variform » 10 sep 2010 13:00

Marc G schreef:Volgens mij kun je aan alles verslaafd worden als je het genoeg gebruikt.
Wat ik me afvraag is wat het punt is wat The Prophet met deze posting wil maken?
Wat is je mening hier omtrent Prophet?

Maar we kijken ook veel tv, heel veel tv. Zijn we tv verslaafd? En zo ja, waarom is er geen kliniek of behandeling voor? Is dat niet omdat de tv mensen dom houdt en afleid, zodat ze niet opstandig worden?

Ik zit veel op internet. Internetverslaving, ook al een verslaving die ik nog niet noemde. Ook daar horen we meer over. En we horen er meer over omdat men er een markt in ziet. Weer subsidies voor zieligen, weer geld verdienen aan het fabriceren van leed.

Is iets een verslaving of een genoegen? Het is een verslaving als men er geld aan kan verdienen en een genoegen als het de mensen dom en slaafs houdt.
She makes her own cross and she
Hangs there for all the world to see
She makes her own cross as she
Locks up her mind and says I'm free

-- ' Make Your Own Cross' by Flash and the Pan

Gebruikersavatar
Cluny
Banned
Berichten: 7576
Lid geworden op: 29 apr 2006 20:58

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Cluny » 10 sep 2010 14:26

demmers schreef:
Cluny schreef:Ik ken ze wel cannabisverslaafden.
Prima antwoord hoor!Maar Variform zit op een geheel ander level dan wij...en is veel beter geinformeerd....
Denk dat de Amerikaanse regering er wel weer achter zal zitten denk je ook niet Variform?
... :(
Ik ken ze dus wel degelijk.
Cannabisverslaafden!
Wil jij zelf een testje doen?
God bestaat niet. Religie is de vrijwillige celstraf van het verstand. Bidden is ozo kinderachtig. De dood is het absolute eindpunt van elk individueel leven. Als iets niet merkbaar en niet meetbaar is, bestaat het niet. Alle homeopaten zijn kwakzalvers.

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 11214
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Fish » 10 sep 2010 16:15

Variform schreef: Ik geloof niet in cannabis verslaving.
Jij misschien niet als gebruiker. Ik ben zo vrij jouw 'geloof' niet al te serieus te nemen.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ver ... oeger.html
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

Marinus
Bevlogen
Berichten: 3244
Lid geworden op: 30 mei 2007 14:17
Locatie: Malden

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Marinus » 10 sep 2010 21:43

Marc G schreef:Volgens mij kun je aan alles verslaafd worden als je het genoeg gebruikt.
Het heeft meer met gevoeligheid te maken dan met hoe vaak je het gebruikt denk ik, maar ik ben het met je eens dat je aan vrijwel alles verslaafd kunt raken. Van cannabis is gewoon bekend dat het verslavend kan werken; het is niet bepaald de meest verslavende drug maar het kan verslavend werken.
Jonathan Rauch: (apatheism is) "a disinclination to care all that much about one's own religion and even a stronger disinclination to care about other people's"

F001
Banned
Berichten: 452
Lid geworden op: 24 aug 2010 09:59

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door F001 » 11 sep 2010 09:39

Cannabis is absoluut verslavend. Een goede vriend van me is letterlijk ten onder gegaan aan zijn cannabisverslaving. (hij dronk nauwelijks alcohol en verfoeide harddrugs) Kenmerk van een cannabisverslaving is dat de verslaafde van mening is dat cannabis geen echte drug is in verhouding tot andere drugs. Dat terwijl cannabis (uit wetenschappelijk bewezen onderzoek) zorgt voor ernstige hersenbeschadiging, longkanker, psychische aandoeningen en zware geestelijke afhankelijkheid. Cannabis behoort tot een van de grootste criminele exportproducten die inmiddels hele samenlevingen ontwricht. Niet voor niets wordt cannabis in het buitenland gewoon beschouwd als drugs en maakt men aldaar geen onderscheid in soft-en harddrugs.

Ik ben heus geen anti-blower. Ik blow zelf af en toe graag een jointje. Maar ik blijf wel eerlijk in wat ik gebruik. Ik maak daarom geen onderscheid in alcohol of cannabis. Drugs zijn slecht voor de volksgezondheid, maar indien je ermee kunt omgaan kan het een aanvulling zijn in je bestaan. Op zich hebben we het in Nederland niet eens zo verkeerd geregeld, maar ik vind anno 2010 wel dat je over cannabis een eerlijke discussie moet kunnen voeren. Het is geen hippie-drugs meer.

Gebruikersavatar
Variform
Banned
Berichten: 308
Lid geworden op: 24 aug 2010 18:57

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Variform » 11 sep 2010 11:21

Cluny schreef:
demmers schreef:
Cluny schreef:Ik ken ze wel cannabisverslaafden.
Prima antwoord hoor!Maar Variform zit op een geheel ander level dan wij...en is veel beter geinformeerd....
Denk dat de Amerikaanse regering er wel weer achter zal zitten denk je ook niet Variform?
... :(
Ik ken ze dus wel degelijk.
Cannabisverslaafden!
Wil jij zelf een testje doen?
Waarom is het altijd zo dat als iemand vragen stelt, zoals vrijdenkers heetten te doen, er het idee ontstaat dat iemand intrinsiek verweven is met het onderwerp?
She makes her own cross and she
Hangs there for all the world to see
She makes her own cross as she
Locks up her mind and says I'm free

-- ' Make Your Own Cross' by Flash and the Pan

Gebruikersavatar
doctorwho
Ontoombaar
Berichten: 10777
Lid geworden op: 19 mei 2005 12:53
Locatie: tardis

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door doctorwho » 11 sep 2010 11:28

Cluny schreef:Ik ken ze wel cannabisverslaafden.
Ik ook en het is niet prettig.

Ook is er nogal wat onderzoek naar het manifest worden van psychische afwijkingen door cannabisgebruik
Wie atheïsme een geloof noemt kan tot niets bekeerd worden
The person who calls atheism a religion can be converted to nothing

Gebruikersavatar
Cluny
Banned
Berichten: 7576
Lid geworden op: 29 apr 2006 20:58

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Cluny » 11 sep 2010 11:32

Variform schreef:
Ik geloof niet in cannabis verslaving.
Ik meen dat cannabis verslaving niets anders is dan een hoax.
Waarom is het altijd zo dat als iemand vragen stelt, zoals vrijdenkers heetten te doen, er het idee ontstaat dat iemand intrinsiek verweven is met het onderwerp?
Cannabisverslaving bestaat in Nederland.
Geloven en menen is wellicht iets anders dan vrijdenken.
Ik noem mijzelf geen vrijdenker, ik ben autonoom realist.
Laatst gewijzigd door Cluny op 11 sep 2010 11:38, 1 keer totaal gewijzigd.
God bestaat niet. Religie is de vrijwillige celstraf van het verstand. Bidden is ozo kinderachtig. De dood is het absolute eindpunt van elk individueel leven. Als iets niet merkbaar en niet meetbaar is, bestaat het niet. Alle homeopaten zijn kwakzalvers.

Marinus
Bevlogen
Berichten: 3244
Lid geworden op: 30 mei 2007 14:17
Locatie: Malden

Re: Drank- en drugsverslaving

Bericht door Marinus » 11 sep 2010 11:34

Ik denk wel dat er -zeker in de US of A- te hysterisch wordt omgegaan met cannabis. Bij normaal gebruik door volwassenen is het een redelijk onschadelijke drug. Maar cannabis kan catastrofaal uitpakken. Er is een link tussen cannabisgebruik door jongeren en het ontstaan schizofrenie e.d. is ondertussen wel aangetoond. Hersenschade bij overmatig cannabisgebruik is ook aangetoond en het risico op (ernstige) verslaving is zeker aangetoond. Mij ga je niet vertellen dat mensen die een joint bij de koffie roken niet een enorm probleem hebben.
Jonathan Rauch: (apatheism is) "a disinclination to care all that much about one's own religion and even a stronger disinclination to care about other people's"

Plaats reactie