Pagina 1 van 1

Emoties rond de emoji

Geplaatst: 16 sep 2018 11:09
door Petra
Leidt het oprukken van pictogrammen tot taalvervlakking?
https://www.groene.nl/artikel/emoties-rond-de-emoji
Emoji emancipeert. Oxford Dictionaries bekroonde [*emoji die huilt van het lachen*] tot woord van het jaar 2015. Het is de eerste keer dat deze eer toevalt aan een pictogram
Oxford Dictionaries geeft twee verklaringen voor deze keuze: een kwantitatieve en een kwalitatieve. Het gebruik van emoji is in 2015 verdrievoudigd en blijft toenemen
Taal en de wijze waarop we haar gebruiken is niet neutraal. Impliciet bevestigt taal ons denken en handelen. Hoe gevoelig taal ligt, blijkt pas op het moment dat de regels van het spel veranderen, of dreigen te veranderen. Noviteiten gaan gepaard met verzet. Niet zozeer omdat er iets bij komt, maar uit angst dat er iets verloren gaat: beschaving.
Heeft het toenemende emojigebruik daadwerkelijk invloed op de wijze waarop we ons uitdrukken en verbinden, of fungeren emoji als opium voor het volk?
Ook onderzocht: bedrijven en organisaties die zich van emoji bedienen, worden als menselijker en sympathieker ervaren dan bedrijven en organisaties die dit niet doen. Veelvuldig emojigebruik is niet per se een teken van verminderde intelligentie.
Nog wat aardige linkjes over emoji:
https://www.nu.nl/internet/4259932/goog ... digen.html
Een aantal Google-medewerkers heeft een voorstel ingediend voor een aantal nieuwe emoji waarmee vrouwen beter moeten worden vertegenwoordigd.
En nou hè hè, ik dacht het al, maar het is echt zo. Ik ben een vrouw. :love1: :-({|=
https://www.quest.nl/artikel/vrouwen-ge ... dan-mannen
Vrouwen gebruiken veel meer emoticons dan mannen :)

https://www.andc.tv/item/lifestyle-tuss ... dan-mannen
Dat mannen en vrouwen soms van elkaar verschillen blijkt nu ook uit emojigebruik. Een analyse die 10 miljoen berichten van zowel mannen als vrouwen inspecteerde, liet zien dat vrouwen véél vaker gebruik maken van hartjes en verliefde poppetjes. Mannen daarentegen maken weer vaker gebruik van sportemoticons zoals een voetbal.

https://www.dutchcowboys.nl/socialmedia ... infootball
Eerste emoji voor vrouwenvoetbal

Re: Emoties rond de emoji

Geplaatst: 17 sep 2018 05:09
door Petra
Petra schreef:
16 sep 2018 11:09
Leidt het oprukken van pictogrammen tot taalvervlakking?
Mijn mening:

Ik zie het eerder als een taalverrijking.
Vergelijkbaar met hoe gebaren of gezichtsuitdrukkingen een verrijking zijn van het gesproken woord.

Maar ik vind het ook razend interessant om te zien hoe de verschillen in achtergrond en cultuur hierin tot uitdrukking komen.
Zoals verschillen tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen vnl hartjes e.d. gebruiken maar toch maar toch er een roep is (Zie google link in vorige post) om vrouwen meer diversiteit te geven. Meer poppetjes met vrouwen in de conventionele mannenberoepen zeg maar.
Opvallend bv. dat er geen roep is van mannen om mannenpoppetjes in de conventionele vrouwenberoepen.
We hebben nu een vrouw met een voetbal. (zie ook link voorgaande post) maar de meeste hartjespoppetjes, zoals deze :love1: zijn vrouwelijk of onzijdig. Een mannelijke variant is er niet. Ook het danspoppetje (mijn favoriet :D ) is een vrouwelijke variant. Er is geen mannelijke. Blijkbaar is daar ook geen vraag naar.