Mooie mensen

Hier kun je allerlei zaken kwijt die van invloed zijn op of te maken hebben met cultuur. Bijvoorbeeld culturele gebruiken, taal, beschavingsgeschiedenis, maar ook kunst, architectuur of muziekgeschiedenis.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Petra
Superposter
Berichten: 5850
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Mooie mensen

Bericht door Petra » 28 jun 2017 12:14

Door alle dagelijkse beslommeringen, schokkende krantenberichten en aanverwante dingen zou je bijna vergeten dat onze aardkloot bevolkt was en is door vele prachtig mooie mensen.

Dus ik dacht.. gezellig; een eerbetoon.

Aan de rebellen, de lieverds, de strijders, aan al diegenen die zo hebben bijgedragen aan onze maatschappij.

Ik trap af.

En er schieten direct van die grote welbekende namen in mijn hoofd, die iedereen vast wel kent.
Misschien plaatst iemand het, anders komt het nog wel.
Voor nu kies ik deze wellicht wat minder bekende maar o zo mooie dame.

Frieda Belinfante (1904-1995)

Neerlands eerste vrouwelijke dirigente en verzetsstijdster.

Frieda Belinfante groeide op als derde van vier kinderen – drie dochters en een zoon – van een Joodse vader en een niet-Joodse moeder in Amsterdam. Muziek was belangrijk in huize Belinfante: alle kinderen leerden een muziekinstrument spelen. Voor Frieda was dat vanaf haar negende de cello. Ze gold als de muzikaalste van het stel en werd na de lagere school naar de ulo gestuurd.

Frieda volgde haar professionele muziekopleiding aan het conservatorium van haar vader. Daarnaast had ze privécellolessen. In 1920 – ze was zestien – speelde ze voor het eerst in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Later dat jaar liet ze haar haar kort knippen, wat haar een jongensachtig uiterlijk gaf. Via haar celloleraar leerde ze op haar zeventiende de componiste Henriëtte Bosmans kennen. De relatie tussen hen zou ruim zeven jaar duren. Een groot deel van de tijd woonde Frieda samen met Henriëtte, die intussen ook andere verhoudingen had.

Vanaf 1935 was Belinfante dirigent bij een kinderkoor. Vervolgens leidde zij het vrouwenkoor en het Sweelinck-orkest van de Gemeentelijke Universiteit in Amsterdam. In 1938 trad zij op met haar eigen orkest (Het Kleine Orkest) in het Concertgebouw te Amsterdam. Als muzikaal hoogtepunt won Frieda, als enige vrouwelijke deelnemer, een dirigentenconcours. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland.

Het begin van de Tweede Wereldoorlog gooide snel roet in het eten. Belinfante hief haar orkest op. Zij vreesde voor het lot van de Joodse muzikanten die in Het Kleine Orkest speelden. Toch trad zijzelf als half-Joodse op, maar ze weigerde lid te worden van de Nederlandsche Kultuurkamer. Dit instituut was in 1941 in het leven geroepen door de Duitse bezetters. Dit om de Nederlandse kunsten in nationaalsocialistische banen te leiden en een positieve Germaanse houding uit te stralen.

Een week na de capitulatie deden haar broer en zijn Joodse vrouw een zelfmoordpoging – alleen haar broer stierf. De dramatische gebeurtenis was voor Frieda Belinfante een eerste signaal dat ze het roer moest omgooien. Vanwege de anti-Joodse maatregelen van de bezetter besloot ze al snel haar Klein Orkest op te heffen: er speelden veel Joodse musici in en Belinfante voorzag dat hun het meespelen zou worden verboden. Ze begon persoonsbewijzen te vervalsen, hielp Joden bij het vinden van onderduikadressen en raakte betrokken bij de Groep 2000 van Jacoba van Tongeren, een oude schoolvriendin van haar zus. Via sociëteit De Kring kwam ze ook in contact met het kunstenaarsverzet. Toen er in 1942 door de kunstenaars een fonds werd opgericht om diegenen financieel te ondersteunen die hadden geweigerd zich bij de Kultuurkamer aan te melden, kreeg Belinfante de verantwoordelijkheid over de verdeling van steun aan de musici. Ze verkocht haar cello om geld te fourneren voor dat fonds. Langzaam maar zeker groeide onder de kunstenaars het besef dat het riskant was steeds maar meer valse persoonsbewijzen te maken. Beter was het om het hele systeem te saboteren. Zo rijpte het plan om een aanslag te plegen op het Amsterdamse bevolkingsregister. Belinfante hoorde bij de groep die maandenlang het plan voorbereidde.

In juli 1945 keerde Belinfante terug naar Amsterdam, maar het werd een desillusie: haar vrienden van het kunstenaarsverzet waren dood en er was weinig aandacht voor mensen die terugkeerden uit de kampen en de onderduik. Toen de AVRO in 1946 een dirigent voor het omroeporkest zocht, kreeg ze te horen: ‘Nee Frieda, geen vrouw!’ (gecit. Boumans, 201). In de zomer van 1947 vertrok ze naar de Verenigde Staten. Ze vestigde zich in Californië, waar ze al snel een veelgevraagd celliste en muziekdocente werd. In 1954 was ze de eerste vrouwelijke dirigent van de VS die voor een professioneel orkest stond dat ze zelf had opgericht.

Tot op zeer hoge leeftijd bleef Belinfante muziekles geven. Jarenlang runde ze daarvoor haar eigen muziekschool. De laatste vijf jaar van haar leven woonde ze met Bobbie Minkin, sinds 1970 haar vriendin, in Santa Fe, New Mexico. Op 5 maart 1995 overleed Frieda Belinfante aan kanker, in de ouderdom van negentig jaar.

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwe ... anteFrieda" onclick="window.open(this.href);return false;
Braver dan de braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 11333
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: Mooie mensen

Bericht door dikkemick » 28 jun 2017 12:33

Ik moest direct denken aan Maria Salomea Skłodowska-Curie. De pionier op gebied van radio-activiteit en de eerste vrouw die een Nobelprijs in ontvangst mocht nemen en tevens 1 van de 4 vrouwen die er 2 op naam hebben staan.
Natuurlijk is er ook een (inmiddels verouderde) eenheid van radioactiviteit naar haar vernoemd: De curie.
Een mooie (ook trieste) levensloop in een tijd dan het zeker niet vanzelfsprekend was dat vrouwen konden studeren!
Uiteraard overleden aan leukemie op 66 jarige leeftijd.
In 2011 nog konden bezoekers een preparaat bezichtingen dat Marie Curie in haar koffertje meenam. Bezoekers moesten wel 1,5 meter afstand houden i.v.m. de straling.

Afbeelding
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
Maria
Moderator
Berichten: 11992
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Mooie mensen

Bericht door Maria » 28 jun 2017 18:23

Wat te denken van Aletta Jacobs?
Of ze een mooi mens was weet ik niet.
Dat vertelt de geschiedenis niet.
De eerste vrouwen, die opkwamen voor hun eigen persoonlijkheid werden toch vaak gezien als een kenau.
(Gebaseerd op het de geschiedenis/legende/verhaal van Kenau Simonsdr. Hasselaer, (1526-1588))

Wat ik wel weet, is dat ze een voortrekster was en haar jaren ver vooruit.
Stagneren en stuntelend, niet het minste door vrouwen zelf, is het aanzien van vrouwen in het openbaar in de loop van de de tijd toch veranderd.
Aletta Jacobs werd geboren in Sappemeer, als achtste kind van elf kinderen in een Joods gezin. Zij was een dochter van Abraham Jacobs, heel- en vroedmeester en Anna de Jongh. Jacobs maakte zich al vroeg sterk voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen. In 1870 was ze de eerste Nederlandse vrouw die als toehoorster officieel werd toegelaten aan een hbs. Ze bezocht hiervoor de Rijks Hogere Burgerschool in haar geboorteplaats waar normaal geen vrouwen werden toegelaten. Een jaar later vroeg ze de liberale minister Thorbecke toestemming om aan de universiteit te studeren. Het briefje waarmee zij dat deed is nog te zien in het Algemeen Rijksarchief, evenals het antwoord van de minister, dat niet aan haarzelf is gericht maar aan haar vader. Ze werd in 1871 toegelaten als studente medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen, aanvankelijk voor een proefperiode van één jaar.
Afbeelding
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Petra
Superposter
Berichten: 5850
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: Mooie mensen

Bericht door Petra » 29 jun 2017 03:10

Geweldige vrouwen!
Leuker met die foto's erbij. :D
Braver dan de braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

ChaimNimsky
Diehard
Berichten: 1317
Lid geworden op: 06 mar 2013 19:21
Locatie: Sevilla

Re: Mooie mensen

Bericht door ChaimNimsky » 02 aug 2017 23:40

Het hoeven, neem ik aan, niet persé dames te zijn? Van mij een eerbetoon aan een nog levende atheistische rebel & strijder voor het vrije woord, Hans Teeuwen:

.

Gebruikersavatar
Petra
Superposter
Berichten: 5850
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: Mooie mensen

Bericht door Petra » 03 aug 2017 00:44

ChaimNimsky schreef:Het hoeven, neem ik aan, niet persé dames te zijn? Van mij een eerbetoon aan een nog levende atheistische rebel & strijder voor het vrije woord, Hans Teeuwen:
:lol: :lol: :lol: Schuddebuikend koppie onder in twee minuten =D>
Braver dan de braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

Gebruikersavatar
doctorwho
Superposter
Berichten: 9825
Lid geworden op: 19 mei 2005 12:53
Locatie: tardis

Re: Mooie mensen

Bericht door doctorwho » 03 aug 2017 19:21

Als Bommelfan kan ik Marten Toonder niet voorbij laten gaan in dit topic. Overigens heeft zijn vader ook een geweldig boek geschreven "Klei en zout water" zeer de moeite waard maar moeizaam te verkrijgen helaas.Gebruikt ben je er rond de 60 Euro voor kwijt :-(

Maar over Marten Toonder
Marten Toonder junior werd geboren te Rotterdam. Zijn vader, Marten Toonder senior, werd geboren in Warffum, waar zijn zoon ook gewoond heeft. Marten Toonder maakte kennis met strips door de comics die zijn vader, die zeekapitein was,[1] uit de Verenigde Staten van Amerika meenam. Na zijn HBS-eindexamen maakte hij met zijn vader een zeereis naar Argentinië, waar hij in 1931 de assistent van Disney-striptekenaar Dante Quinterno, Jim Davis, ontmoette, die hem inspireerde om zelf ook strips te gaan tekenen.[2] Hiervoor ging hij naar de Rotterdamse kunstacademie, maar die verliet hij al snel weer.

In 1935 trouwde hij met Afine Kornélie Dik, oorspronkelijk een buurmeisje uit zijn jeugd, die onder de naam Phiny Dick zelf strips en kinderboeken heeft getekend en geschreven. Ook maakte Phiny Dick teksten bij de tekeningen van haar man voor de strip Kappie.

Marten Toonder richtte Toonder Studio's op, een bedrijf dat een afsplitsing was van Toonder-Geesink productie. Het bedrijf richtte zich in eerste instantie op het uitbrengen van stripverhalen, maar begaf zich later ook op het gebied van reclame en tekenfilms.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Toonder bij De Telegraaf, en werd hij lid van de Nederlandsche Kultuurkamer. Hoewel hij na de oorlog werd veroordeeld voor collaboratie[3], was hij naar eigen zeggen een "verzetsman". Toonders verweer tegen de aanklacht van collaboratie door publicatie in de Duitsgezinde Telegraaf en het sluiten van een contract met de UFA in Berlijn was dat hij zijn tekenaars beschermde en een dekmantel voor illegale activiteiten verschafte. Toonder antedateerde in zijn memoires zijn verzetswerk dat pas na 1944 substantieel werd. Hij tekende anti-Duitse spotprenten in het verzetsblad "Metro" en vervalste Duitse stempels.[4] De Toonderstudio's waren ook betrokken bij het opzetten van een illegale drukkerij in Amsterdam.[5] Op vrijdag 22 oktober 1982 ontving hij uit handen van Dick van Veen het Verzetsherdenkingskruis.

In 1964 verhuisde Toonder met zijn vrouw naar Greystones, in Ierland, om zich geheel te wijden aan het striptekenen. Hij merkte tot zijn verbazing dat het Ierse landschap erg leek op dat wat hij al jaren in zijn Bommel-strips had getekend.

Phiny overleed in 1990, en in 1996 trouwde Toonder opnieuw, met de componiste Tera de Marez Oyens, die later dat jaar al ook overleed. Sindsdien woonde hij weer in Nederland, en wel in het Rosa Spier Huis te Laren.

Toonder overleed op 93-jarige leeftijd in zijn slaap.[6]

meer:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marten_Toonder" onclick="window.open(this.href);return false;
Wie atheïsme een geloof noemt kan tot niets bekeerd worden
The person who calls atheism a religion can be converted to nothing

Gebruikersavatar
doctorwho
Superposter
Berichten: 9825
Lid geworden op: 19 mei 2005 12:53
Locatie: tardis

Re: Mooie mensen

Bericht door doctorwho » 03 aug 2017 19:24

Petra schreef:
ChaimNimsky schreef:Het hoeven, neem ik aan, niet persé dames te zijn? Van mij een eerbetoon aan een nog levende atheistische rebel & strijder voor het vrije woord, Hans Teeuwen:
:lol: :lol: :lol: Schuddebuikend koppie onder in twee minuten =D>
geweldig en Hans gelooft in kabouters :)
https://www.youtube.com/watch?v=x0bFJ3w45qs" onclick="window.open(this.href);return false;
Wie atheïsme een geloof noemt kan tot niets bekeerd worden
The person who calls atheism a religion can be converted to nothing

Gebruikersavatar
Petra
Superposter
Berichten: 5850
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: Mooie mensen

Bericht door Petra » 04 aug 2017 01:08

doctorwho schreef:
:lol: :lol: :lol: Schuddebuikend koppie onder in twee minuten =D>
geweldig en Hans gelooft in kabouters :)
https://www.youtube.com/watch?v=x0bFJ3w45qs" onclick="window.open(this.href);return false;
De Galactische Raad heeft me laten weten dat alle echte kabouters al opgebeamd zijn, ze zullen gehuisvest gaan worden in de holle aarde.
Braver dan de braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

babbel
Forum fan
Berichten: 110
Lid geworden op: 14 apr 2016 22:09

Re: Mooie mensen

Bericht door babbel » 06 aug 2017 13:34

Petra schreef:Door alle dagelijkse beslommeringen, schokkende krantenberichten en aanverwante dingen zou je bijna vergeten dat onze aardkloot bevolkt was en is door vele prachtig mooie mensen.
Ik zoek al decennia naar mooie prachtige mensen. Kon en kan slechts grote gekken vinden. Waar zijn dan al die mooie prachtige mensen. Heb jij soms waanbeelden/hallucinaties dat je mooie prachtige mensen ziet?

Gebruikersavatar
Petra
Superposter
Berichten: 5850
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: Mooie mensen

Bericht door Petra » 07 aug 2017 01:55

@Babbel, beauty is in the eye of the beholder denk ik.
Heb je wel eens van Martin Luther King gehoord?
King werd beroemd in de jaren vijftig en zestig dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten, onder meer door een massademonstratie op 28 augustus 1963 en het boycotten van stadsbussen die blanken bevoordeelden. Zijn verbale en retorische vaardigheden en charismatische uitstraling leverden hem veel roem op, maar King had ook vijanden. Tijdens de betoging in 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak "I Have a Dream", waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Een jaar later kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

In 1968 werd Martin Luther King op 39-jarige leeftijd doodgeschoten terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond. Dit was een tragisch dieptepunt in de roerige jaren zestig, waarin ook andere progressieven en voorvechters van burgerrechten in de Verenigde Staten, zoals president John F. Kennedy (november 1963), Malcolm X (februari 1965) en Robert F. Kennedy (juni 1968), slachtoffer werden van geweld.

Voor velen is Martin Luther King een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten gebleven. De derde maandag in januari is in de VS de Martin Luther Kingdag, een nationale feestdag, gewijd aan King en zijn gedachtegoed.


King studeerde theologie aan het Crozer Theological Seminary in Chester, Pennsylvania. In 1955 verkreeg hij het doctoraat (Ph.D.). Daarna wijdde hij zich aan zijn ambt van dominee van de Dexter Avenue baptist Church in Montgomery, Alabama, waarin zijn vader hem op 31 oktober (hervormingsdag) 1954 had bevestigd. Daar was hij getuige van een incident dat de burgerrechtenbeweging in een stroomversnelling bracht.

Op 1 december 1955 weigerde de zwarte Rosa Parks haar plaats in een bus aan een blanke reiziger af te staan. Zwarte mensen moesten volgens de plaatselijke verordeningen achter in de bus plaatsnemen. De (eveneens blanke) politie werd erbij gehaald en gaf de blanke chauffeur en passagier gelijk. Rosa Parks werd uit de bus gezet en vervolgens gearresteerd. De zwarte gemeenschap van Montgomery, onder leiding van dominee King, reageerde op het incident met een geslaagde busboycot (1955-1956) en bereikte een belangrijke overwinning toen de busmaatschappij van Montgomery ook aan zwarten moest toestaan om op iedere plaats in de bus te gaan zitten. Hierna bereikte King spoedig nationale bekendheid vanwege zijn uitzonderlijke charisma en persoonlijke moed. Bij tal van gelegenheden trad hij als spreker op, waarbij hij de discriminatie van de zwarte bevolking aan de kaak stelde.
Braver dan de braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

babbel
Forum fan
Berichten: 110
Lid geworden op: 14 apr 2016 22:09

Re: Mooie mensen

Bericht door babbel » 07 aug 2017 06:57

@ Petra,
Wat heeft Martin Luther King dan te doen in een topic over mooie mensen? Ik zie het verband niet.

Gebruikersavatar
Petra
Superposter
Berichten: 5850
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: Mooie mensen

Bericht door Petra » 07 aug 2017 08:46

babbel schreef:@ Petra,
Wat heeft Martin Luther King dan te doen in een topic over mooie mensen? Ik zie het verband niet.
Strijden voor mensenrechten.
Petra schreef: Aan de rebellen, de lieverds, de strijders, aan al diegenen die zo hebben bijgedragen aan onze maatschappij.
Braver dan de braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

babbel
Forum fan
Berichten: 110
Lid geworden op: 14 apr 2016 22:09

Re: Mooie mensen

Bericht door babbel » 07 aug 2017 13:17

@ Petra,
Maar hij streed voor de mensenrechten van lelijke mensen. Terwijl die laatstgenoemden de mooie mensen krenkten en beledigden en behandelden als vuil.
Want blijf maar eens eerlijk zo mooi en prachtig is Martin Luther King niet.

Gebruikersavatar
Petra
Superposter
Berichten: 5850
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: Mooie mensen

Bericht door Petra » 07 aug 2017 13:29

babbel schreef:@ Petra,
Maar hij streed voor de mensenrechten van lelijke mensen. Terwijl die laatstgenoemden de mooie mensen krenkten en beledigden en behandelden als vuil.
Want blijf maar eens eerlijk zo mooi en prachtig is Martin Luther King niet.
Ik denk dat ik je niet begrijp.
Wie noem je precies lelijke mensen?
Braver dan de braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

Plaats reactie