Of ouderdom een ziekte is hangt dus sterk af van de persoon hoe daar over te denken.
Juist omdat het uitgelegd wordt met de termen disease, Illness en sickness, wat in het Engels aparte betekenis heeft is de vertaling naar het Nederlands, alle drie ziekte.
Of een van de voorbeeld ziekten:
Neem bijvoorbeeld het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS). Er is daarbij geen duidelijk fysieke dysfunctie aantoonbaar, waardoor het moeilijk als ‘disease’ erkend wordt. De patiënt zelf voelt zich echter wel degelijk ziek en ervaart een forse mate van beperking en dysfunctioneren. De maatschappij heeft er moeite mee dit te plaatsen: CVS is al verschillende malen door Minsters, Tweede Kamer en uitkeringsinstanties als ziekte dan wel niet-ziekte aangemerkt – met bijbehorende sociale en financiële consequenties voor degenen die eronder lijden.
fysiologie-fysieke-kant-burnout Omdat men al aanwijzingen heeft dat Burn-out en CSV wel degelijk fysieke kenmerken heeft, als men het maar wil onderzoeken.
Ik ben bang dat dit ook een testcase is. Het heeft financiële gevolgen CVS ziekte of geen ziekte te noemen. Het is me duidelijk dat de politiek hierover al verschillende standpunten heeft ingenomen.
Als dit voor CSV al een probleem vormt, voor welke problemen komen we dan politiek en financieel als we ouder worden officieel een ziekte zouden gaan vinden?
Ik heb nog niet uitgewerkt voor wie dit besluit de meeste voor en nadelen biedt. Maar als ouder worden een ziekte wordt, wordt dat zeker niet alleen door medici bepaalt.
Juist omdat ouder worden fysiologisch goed waarneembaar is zou een of andere idioot kunnen besluiten dat het toch maar een ziekte wordt.
Zo kan de volgende idioot een pilletje op de markt brengen dat zou "helpen" tegen deze ziekte. Een mooi nieuw vers gepatenteerd "geneesmiddel", dat de overheid als die dat wil wel kan pushen.
Daarom hoop ik dat ouder worden nooit een ziekte mag worden, omdat het sinds mensen heugenis al gaat zoals wij het kennen. Ik herinner mij dat er tijden zijn geweest dat mensen rond de 40 dood gingen. Als ik het zo mag schalen dan zou ik zeggen, in die tijd was leven nog een ziekte die we al zo ver hebben overwonnen dat we nu 2 keer zo oud worden.
Historisch gezien hebben we juist kennelijk een medicijn gevonden om ouder te worden, maar nog geen middel gevonden waarmee we slijtage kunnen voorkomen.
En hallo jonge denkers, ben zelf nog maar kort op het forum, maar de vraag intrigeert als je 60 bent geweest

Ik dacht dat dit antwoord meer in het verlengde van de vraag lag, gezien jullie opmerking 4VWO. Ik hoop dat je ook hier iets aan hebt
