Ik vermoed dat je het punt van VseslavBotkin mist.Peter van Velzen schreef: ↑03 jun 2023 04:56Dat het om toepasbaarheid gaat, is correct. Ook dat de baksteen niet de oorzaak is. Als jij een baksteen door het raam kiepert, dan is jouw kieperen de oorzaak! Er is een verschil in de volgorde van waarneming en dat maakt, dat jouw gooien als oorzaak wordt beschouwd, en het breken als gevolg (letterlijk iets, dat volgt op wat anders, maar in dit verband nemen we aan dat er een verband bestaat, met het voorafgaande)VseslavBotkin schreef: ↑02 jun 2023 22:43... Als ik een baksteen door het raam kieper is de baksteen niet de "oorzaak" van de brekende ruit, maar één aspect van de gehele samenloop van omstandigheden.
Een steen vliegt door de lucht en breekt een ruit. Daarbij komen de volgende zaken samen.
- Het traject van de steen
- De locatie van de ruit.
- De kwaliteit van de ruit
- Het gewicht van de steen
- ...
Als men in een test faciliteit de kwaliteit van kogelvrij glas test, dan zal men een gebrekkige kwaliteit van de ruit als oorzaak zien.
Als men een proefopstelling met een vliegende steen had voorzien zonder ruiten in de buurt, dan had men de verkeerde plaatsing van die ruit als oorzaak gezien.
Als er helemaal geen vliegende steen hoorde te zijn, zal men die steen als oorzaak zien.
Zo kan men vele malen in essentie de zelfde factoren hebben die tot een gebroken ruit leiden maar afhankelijk van onze verwachtingen benoemen wij iets anders als oorzaak,