Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Het forum voor columns over specifieke onderwerpen.

Moderator: Moderators

Zakaria
Berichten: 36
Lid geworden op: 21 dec 2008 21:40

Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Zakaria » 17 dec 2009 11:00

Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Nederland, een land waarover velen claimen dat het bekend staat om de moderne beschaving, de normen en waarden. Prachtig, of toch niet?

Een tijdje terug las ik een oud nieuws artikel over polygaam huwelijken die in Amsterdam toegestaan zouden zijn. Mijn ogen vielen op het volgende stukje tekst: "Deze huwelijken zijn een uiting van onderdrukking van de vrouw..." Ik stond hierbij even stil en las het artikel weer verder door. Aan het eind gekomen dacht ik weer even na over die zin. Namelijk, er wordt hier een bewering gedaan die de werkelijkheid tegen gaat.

Polygamie kent verschillende vormen, waaronder polygynie en polyandrie. Bij het polyandrie spreken we over veelmannerij en bij polygynie spreken we over het hebben van veel vrouwen. Dat polygaam huwelijken een uiting zijn van alleen de onderdrukking van vrouwen kan ik dus nog steeds niet goed vatten. Maar goed, wat heeft er nou eigenlijk voor gezorgd dat vandaag de dag velen het woord "polygamie" als iets negatiefs zien en gelijk de negatieve gedachten als 'onderdrukking van vrouwen' erbij krijgen? Veel mensen krijgen bij het woord polygamie gelijk associaties met primitieve volkeren waarbij de man meerdere vrouwen heeft. Veel verder gaat de fantasie (of beter gezegd het verstand) niet bij deze mensen.

Het verbod op polygamie is deels gebaseerd op de Franse Code Civil van 1804 dat toendertijd monogamie als norm stelde. In die tijd zag men polygamie als iets 'barbaars' en monogamoe als een teken van 'beschaving'. Een denkwijze van meer dan 200 jaar geleden waar vandaag de dag hier in het westen nog keihard op gehamerd wordt. Maar waarom? Wij weten dat vandaag de dag een grote hoeveelheid mannen en vrouwen vreemd gaat. Meerdere onderzoeken die in het verleden zijn gedaan, bevestigen deze bewering.

In Nederland kunnen we het volgende terug vinden in het Burgerlijk Wetboek: "Een persoon kan tegelijkertijd slechts met een andere persoon door het huwelijk verbonden zijn" {Boek 1, artikel 33}. Verder maakt het Wetboek van Strafrecht {artikel 237} voor een gehuwde strafbaar om ook nog met iemand anders te trouwen; hieronder valt ook het trouwen met een partner wetend dat die al getrouwd is. In beide gevallen is de maximale gevangenisstraf 4 jaar (6 jaar indien de huwelijkse staat voor de tweede partner is verzwegen). Moet het dan niet zo zijn dat ook de 'tijdelijke' polygamisten die prostituees bezoeken, vreemdgaan of gigiloos uitnodigen onder deze wet horen te vallen wat nu (nog) niet het geval is?

De meesten, die echt weten wat een polygaam huwelijk inhoudt, hebben er niets op tegen, ook als anderen het doen. In Nederland zou een ieder vrij moeten zijn te trouwen met wie hij of zij wil en met hoeveel hij of zij wil. Als dit maar gepaard gaat met eerlijkheid, liefde, openlijkheid en respect naar elkaar. In Nederland zijn er zelfs mensen die polyamorie als levenswijze hebben. Dit is een ander vorm waarbij het voor een persoon mogelijk is om van meerdere personen tegelijk te houden. Deze vorm liefde kent als ingrediënten vriendschap, emotionele band, maar ook intimiteit en seksualiteit. Maar als het erop aankomt om je hechtelijk te laten verbinden, dan is het strafbaar!

Waarom blijft Nederland zich vast houden aan het verbod op polygame huwelijken? Want zoals de meeste van ons weten is de mens biologisch gezien niet eens monogaam. De monogamie is 2000 jaar geleden door de apostel Paulus geïntroduceerd en raakte populair. Deze nieuwe trend bood een nieuwe kijk op relaties die economische bescherming aan vrouw en kinderen gaf. Maar nu - anno 2009 - zijn vrouwen goed opgeleid en hebben meestal een eigen inkomen en kunnen goed voor zichzelf zorgen. Die oude antropologische theorie van Paulus lijkt me dus geheel achterhaald. Maar blijkbaar is Nederland toch niet zo seculier als het zich voordoet? Zoals we weten is de huidige wetgeving gebaseerd op christelijke normen en waarden, en is een gevolg van het historisch sterk christelijke landschap in Nederland. Én mede hierdoor vinden de meeste Nederlanders alles wat met polygaam te maken heeft, vies, bah, gek, barbaars en onverantwoord.

Het wordt tijd dat mensen eens zelf mogen gaan kiezen met wie ze willen trouwen. Gelukkig is de eerste stap, het homohuwelijk, gezet. Dat is een goed begin, waar Nederland ook trots op mag zijn. Nu op naar de volgende stap! Nederland kent net als een ieder ander land genoeg mensen die behoefte hebben aan meer dan één liefdespartner. Het decriminaliseren en uiteindelijk het legaliseren van het polygame huwelijk zal een enorme vooruitgang zijn op de zeer ‘ouderwetsche’ monogame gedachtegoed van Nederland. Legalisatie van polygamie hier in Nederland zou dan wel gebaseerd moeten zijn op westerse(Nederlandse) normen en waarden, zoals vrijheid van keus, gelijkheid van partners, géén kinderen als partner(s) en de mogelijkheid om te kiezen tussen een polygynien huwelijk of een polyandrisch huwelijk. Mensen die niet willen trouwen die kunnen eventueel een samenlevingscontract afsluiten. Dat alles lijkt me veel beter aansluiten bij het huidige moderne en multiculturele Nederland. Doordat mensen met meerdere personen kunnen trouwen, is het liegen en bedriegen wat vaak resulteert in scheidingen niet nodig. Want scheiden en opnieuw beginnen maakt veel kapot. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn.

Dus wat betreft de huidige gang van zaken met betrekking tot het polygame huwelijk hier in Nederland, kan ik alleen maar het volgende zeggen: "Wij leven in een krankzinnige wereld en het wordt alsmaar krankzinnigerder".

a.r.

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door a.r. » 17 dec 2009 11:57

=D> Wow, het is lang geleden dat ik een stuk interessant genoeg vond om te volgen en te reageren, maar deze ga ik met instemming en genoegen volgen en wellicht verder op reageren!

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13758
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Maria » 17 dec 2009 12:57

Lees in dit verband ook
Polyamorie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyamorie
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
LordDragon
Bevlogen
Berichten: 2932
Lid geworden op: 07 aug 2009 18:18

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door LordDragon » 17 dec 2009 14:07

Nou, twee vrouwen zou ik nog zien zitten, op voorwaarde dat ze dan ook van elkaar houden en geen concurrentie voeren ten opzichte van mij. Ik zou dan natuurlijk ook evenveel van hen beiden moeten houden en geen voorkeur hebben. Op sexueel gebied lijkt me dat top, maar ofdat het in relationeel opzicht altijd koek en ei zal zijn? Maar ja dat heb je met monogame relaties ook. Een ander voordeel is dat de dames zich alvast wat met elkaar kunnen amuseren als ik niet thuis ben. (bij wijze van opwarming) :lol:

MVG, LD.
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.

Gebruikersavatar
Locutus
Forum fan
Berichten: 431
Lid geworden op: 08 jan 2008 11:08

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Locutus » 17 dec 2009 14:21

Ik denk dat polygamie voor de meeste mensen niet is weggelegd, daar zijn we nu eenmaal te bezitterig voor. Maar mensen die het kunnen volhouden en er gelukkig mee zijn hebben mijn zegen. Ik denk echter wel dat er vaak een verschil zal zijn tussen theorie en praktijk. M.a.w., je kunt rationeel wel van mening zijn dat je een sexuele relatie kunt onderhouden met meerdere mensen, maar dat wil niet zeggen dat dat in de praktijk ook gaat werken. Aan de andere kant werkt een monogame relatie ook lang niet altijd...
Religion is futile, you will be secularized!!!

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 11214
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Fish » 17 dec 2009 14:25

Als mensen dat zoeken.... waarom niet.
Het zal alleen maar heel zelden meer opleveren dan de huidige manier van een partner. Jalouzie en naijver zullen eerder meer als minder spelen. Mannen lijkt het aantrekkelijk vanwege de gedachte aan ongebrijdelde sex maar er zitten ook heel wat negatieve kanten aan.
Monogamie is net als democratie, de minst slechte vorm denk ik.
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

Gebruikersavatar
The Prophet
Bevlogen
Berichten: 2870
Lid geworden op: 09 mei 2007 14:24
Contacteer:

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door The Prophet » 17 dec 2009 14:31

LordDragon schreef:Nou, twee vrouwen zou ik nog zien zitten, op voorwaarde dat ze dan ook van elkaar houden en geen concurrentie voeren ten opzichte van mij. Ik zou dan natuurlijk ook evenveel van hen beiden moeten houden en geen voorkeur hebben. Op sexueel gebied lijkt me dat top, maar ofdat het in relationeel opzicht altijd koek en ei zal zijn? Maar ja dat heb je met monogame relaties ook. Een ander voordeel is dat de dames zich alvast wat met elkaar kunnen amuseren als ik niet thuis ben. (bij wijze van opwarming) :lol:
En als je nu 1 vrouw met een andere man moet delen? Net zo enthousiast?

De reden dat polygamie in veel gemeenschappen niet wordt toegestaan, heeft met schaarste te maken: zolang er een beperkt aantal polygamisten is, is er niets aan de hand. Maar zodra het populair gaat worden, betekent dat dat bepaalde groepen buiten de boot gaan vallen. In de meeste gevallen gaat het om jonge mannen. Omdat die juist over de meeste testosteron beschikken, kan dat explosieve situaties opleveren binnen de gemeenschap.
Omni Padhni Disney Iceman Acme Leary Marx Illuminatus Christus Clark

Gebruikersavatar
Kitty
Ontoombaar
Berichten: 11282
Lid geworden op: 23 aug 2006 17:31

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Kitty » 17 dec 2009 14:50

Aangezien je tegenwoordig gewoon, indien je dat wil, met meerdere vrouwen of mannen in een huis kan leven, zie ik niet waarom er dan ook nog met al die mannen of vrouwen getrouwd dient te worden. Ik vind dit veel meer een persoonlijke aangelegenheid en verantwoordelijkheid dan dat het een wettelijke of gemeenschappelijke verantwoordelijkheid moet worden.
Zie Antoon Heiboer, die had het prima voor elkaar. En gezien dit toch niet zoveel voorkomt, lijkt mij de behoefte onder het volk voor zoiets te gering om hier wet van te maken. Daarnaast is één importbruid per persoon ook wel genoeg. Vreemd gaan doet men tenslotte ook niet omdat de eigen vrouw hier zo achter staat. Dus diezelfde vrouw zou er ook niet blij mee zijn als haar man met die andere vrouw ook zou kunnen trouwen.
Iedereen mag in Nederland met zoveel vrouwen samenleven als hij wil, dat is niet verboden. Veel stellen trouwen ook niet eens tegenwoordig. En financieel kun je dat zelf regelen via een notaris, daar heb je betutteling van de wet niet voor nodig. En kun je geen vijf vrouwen betalen dan moet je er gewoon niet aan beginnen. Daarnaast gaat niet iedereen vreemd en zijn er heel wat stellen gewoon blij met elkaar zonder behoefte te hebben aan nog iemand. Communes zoals je zag in de jaren zestig zijn ook niet echt gemeengoed geworden. Kennelijk valt het monogame karakter van het huidige huwelijk toch wel goed. Vreemd gaan heeft mijns inziens meer met het niet goed zijn van de relatie te maken, dan met iets anders.
Alle gebondenheid kan vrijheid heten, zolang de mens de banden niet voelt knellen. (naar Erasmus)

Il n’y a que les imbéciles qui ne changent jamais d’avis ... (Jacques Brel)

En de mens schiep God en dacht dat dat goed was.

Gebruikersavatar
LordDragon
Bevlogen
Berichten: 2932
Lid geworden op: 07 aug 2009 18:18

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door LordDragon » 17 dec 2009 15:56

prophet
En als je nu 1 vrouw met een andere man moet delen? Net zo enthousiast?
Ik niet, zie mijn vorige post, die is duidelijk genoeg denk ik ivm wat ik zie zitten. :) Maar er dient opgemerkt te worden dat er anderen zijn, vooral bij biseksuelen, die daar geen problemen mee hebben.

kitty
Aangezien je tegenwoordig gewoon, indien je dat wil, met meerdere vrouwen of mannen in een huis kan leven, zie ik niet waarom er dan ook nog met al die mannen of vrouwen getrouwd dient te worden. Ik vind dit veel meer een persoonlijke aangelegenheid en verantwoordelijkheid dan dat het een wettelijke of gemeenschappelijke verantwoordelijkheid moet worden.
mee eens, trouwen zou ik sowieso nooit doen, maar das mijn mening.

MVG, LD.
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.

Gebruikersavatar
Digit
Ervaren pen
Berichten: 779
Lid geworden op: 27 mar 2007 17:21
Locatie: Hechtel

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Digit » 17 dec 2009 16:52

Ik ben van oordeel dat wilsbekwame, vrije volwassenen zelf kunnen beslissen hoe ze onder elkaar omgaan. Maar dat wil niet zeggen dat men elk van die relatievormen ook maar meteen moet formaliseren. Ik denk dat verstandigste maatschappelijke keuze er in bestaat om respect te hebben voor traditie én voor vernieuwing, en er naar te streven die op een evenwichtige manier met elkaar te combineren.

Maar het voornaamste is dat men de mensen responsabiliseert en het respect in ere herstelt, zowel voor het individuele als voor het collectieve. Véél van de rest regelt zichzelf dan wel !

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 11214
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Fish » 17 dec 2009 18:43

Digit schreef:responsabiliseert Groetjes,

Digit
:? :scratch: :argue: [-X
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

Gebruikersavatar
Digit
Ervaren pen
Berichten: 779
Lid geworden op: 27 mar 2007 17:21
Locatie: Hechtel

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Digit » 17 dec 2009 19:26

taal.vrt.be schreef:responsabiliseren
Vervoeging:

responsabiliseren
responsabiliseer, responsabiliseert
responsabiliseerde, responsabiliseerden
geresponsabiliseerd, geresponsabiliseerde
taalmodules@nl.openoffice.org schreef:> Iemand ergens verantwoordelijk voor maken.
> Zoeken in Google geeft aan dat het in Vlaanderen een gebruikelijk woord is.
Groetjes,

Digit 8*)
Wat is, IS !

Gebruikersavatar
LordDragon
Bevlogen
Berichten: 2932
Lid geworden op: 07 aug 2009 18:18

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door LordDragon » 17 dec 2009 19:47

Fishook, in brede zin interpreteer ik dat responsabiliseren als het bewust maken dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen daden. Wat die daden dan ook zijn, als dat maar met werderzijdse instemming en respect voor elkaar gebeurt. Het is niet zoiets als mensen op de vingers tikken voor hun zogenaamd "afwijkend" gedrag. Er zijn natuurlijk wel grenzen, zoals stabsex, verkrachting, pedofielie, dat reken ik niet tot bovenstaande omdat ze dat respect, hoe miniem het bij sommige vormen van sex in jouw of mijn ogen ook mag zijn, verbreken. Er wordt iemand beschadigt, geweld aangedaan zonder instemming(uitzondering SM) enzomeer, dat kan je bekritiseren en bestraffen. Of ze hetero, lesbisch, homo of bi zijn maakt niet uit. Het maakt ook niet uit of ze dat met 2 ofwel 8 willen doen ofwel een combinatie, zoals ik reeds voorstelde zolang wederzijdse instemming en respect worden gehanteerd is er niks verkeerds aan. Dat betekent niet dat jij of ik en iedereen ons seksleven niet de voor ons aangename vorm mogen geven, je bent vrij om te kiezen wat je het leukst lijkt. :)

MVG, LD.
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 11214
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door Fish » 17 dec 2009 23:45

Digit schreef:
taal.vrt.be schreef:responsabiliseren
Vervoeging:

responsabiliseren
responsabiliseer, responsabiliseert
responsabiliseerde, responsabiliseerden
geresponsabiliseerd, geresponsabiliseerde
taalmodules@nl.openoffice.org schreef:> Iemand ergens verantwoordelijk voor maken.
> Zoeken in Google geeft aan dat het in Vlaanderen een gebruikelijk woord is.
Groetjes,

Digit 8*)
Vlaanderen hé. Ik moet daar toch meer komen.
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

a.r.

Re: Polygamie, barbaars en ouderwets of juist met de tijd mee?

Bericht door a.r. » 17 dec 2009 23:51

LordDragon schreef:Nou, twee vrouwen zou ik nog zien zitten, op voorwaarde dat ze dan ook van elkaar houden en geen concurrentie voeren ten opzichte van mij. Ik zou dan natuurlijk ook evenveel van hen beiden moeten houden en geen voorkeur hebben. Op sexueel gebied lijkt me dat top, maar ofdat het in relationeel opzicht altijd koek en ei zal zijn? Maar ja dat heb je met monogame relaties ook. Een ander voordeel is dat de dames zich alvast wat met elkaar kunnen amuseren als ik niet thuis ben. (bij wijze van opwarming) :lol:

MVG, LD.
Wat ik me afvraag LD, is waarom "je het voor jezelf wel ziet zitten mits die dames geen concurrentie voeren en zich in jouw voordeel ook nog met elkaar wel al wat kunnen amuseren wanneer jij niet thuis bent". Imo maak je van het het verhaal van TS iets veel platters dan dat TS bedoelt...zie bijv ook deze link http://www.polyamorie.nl/page.asp?index=0 ......ik begrijp je lol dus ook niet zo goed....Er zijn mensen die op die manier willen en kunnen liefhebben, imo is daar niets mis mee, ze zijn volkomen zichzelf en buitengewoon eerlijk op dit gebied voorzover ik begrijp?

Plaats reactie