De verschillen in cultuur worden nu echt bizar

Het forum voor columns over specifieke onderwerpen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Sibrandi
Geregelde verschijning
Berichten: 75
Lid geworden op: 10 mei 2016 16:11

De verschillen in cultuur worden nu echt bizar

Bericht door Sibrandi » 31 dec 2016 09:13

Zoals de hedendaagse astronoom de nagalm van de Big Bang van 13,7 miljard jaar geleden nog steeds kan beluisteren ( ruis) zo kan de moderne mens altijd nog waarnemen onder welke physieke omstandigheden onze voorvaderen in de oertijd van hun bestaan op aarde geleefd moeten hebben. Want deze voorvaderen leven nog steeds, zowel die uit de Steentijd , aboriginals, Amazone indianen, papoea's met hun oorspronkelijke geesten ( soeangi's) , alsook uit de periode van de ziggurats ( Ur ) met hun godinnen van vruchtbaarheid, later uit de middeleeuwen met een orthodox godsbegrip, flagellanten in het huidige Midden Oosten. De wereldreiziger Palin trof op een van zijn tochten in de Himalayadorpen leefsituaties aan die rechtstreeks vergelijkbaar waren met de Mesopotamische periode van vóór zes millennia en die nog immer in ere worden gehouden. Heel wat steppenbewoners wonen nog altijd in hun yoerts ( Mongolië), hun sjamanen roepen dezelfde goden aan - en op dezelfde wijze - als de voorvaderen onder Yengis Khan. Bedouinen in hun kanvastenten langs en in de oases, beleven hun Islam zoals Mohammed die gesticht heeft, inuits en eskimo's in de met ijsbedekte regionen leven als hun verre voorouders, bosjemannen in Centraal Afrika, al deze verre neven en nichten van ons leven als voor duizenden jaren terug.
November 2014 zorgde de ruimteverkenner Philae voor sensatie door op een komeet neer te dalen, een technische prestatie van hoge orde. Er zijn volken op aarde aan wie dat alles volledig voorbij gaat. Een halve eeuw geleden constateerde de Nederlandse antropoloog P. Julien, op expeditie in de Afrikaanse wouden, dat de aldaar wonende pygmeeën nog niet toe waren aan het gebruik van pijl en boog. Nog steeds zijn grote groepen wereldbewoners niet verder gekomen dan te leven als jager-verzamelaar zoals ook onze voorouders in het verre verleden probeerden te overleven. Sommige indianenstammen die in de Zuid-Amerikaanse regenwouden leven doden hun wild nog steeds met blaaspijpen en vangen vis met de aloude drietand, verbonden aan een lange steel. Wìj vangen vis met megafabrieksschepen voorzien van veel electronica, scholen van vele tonnen haring worden met sonar opgespoord en in een éénkilometernet aan boord gehesen. De verschillen worden niet kleiner maar groter.
Op het ethische vlak is het niet anders. Het verschil in ontwikkelingsniveau op deze aarde onder de verschillende volken neemt groteske vormen aan, ook hier verschillen die steeds groter worden. In Noord Pakistan en Centraal Afrika worden vrouwen nog steeds gestenigd als ze vreemd zijn gegaan, in donker Afrika worden meisjes via een vodooceremonie gechanteerd tot prostitutie. Volgens de laatste rapporten van de VN leven ca 26 miljoen slaven in gevangenschap, worden in achterstandsgebieden meisjes massaal "gestolen" en doorverkocht, worden homostellen opgehangen en andersdenkenden verbrand. De abjecte Isis cultuur is een beschamend dieptepunt in ons huidige bestaan. Zwaar gehandicapte kinderen in arme landen hebben geen overlevingskans en verkommeren, in Nederland krijgen zij een pgb dat in extreme gevallen soms tot een ton per jaar kan oplopen . Dat alles gebeurt in éénendezelfde wereld.
Mede om die redenen brachten de Westerse landen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tot stand ( Eleanor Roosevelt ) om tenminste iets te doen aan rechteloosheid jegens zwakkeren. In dezelfde maand waarop de Philae landing bekend werd gemaakt werd een aantal gevangenen van de Islamitische Staat onthoofd, een poos later een piloot levend verbrand, een barbaarse ceremonie welke uitgebreid op tv werd vertoond. In Pakistan werden achthonderd gevangenen opgehangen om ruimte te verschaffen in de gevangenissen, om dat mogelijk te maken werd de wet even gewijzigd. Moslims doden moslims, soms omdat zij Soenniet zijn, soms omdat ze juist niet Soenniet zijn. In een enkel geval bevindt zich toevallig een Christen tussen de veroordeelden die dan hun lot moet delen. Dat is de huidige stand van de wereldbevolking, technisch en ethisch perfect aan de bovenkant, de onderkant met blaaspijp, een niet meer in te lopen achterstand . Ook klimaat speelt een aanzienlijke rol in de ontwikkeling van mensen, in de dorre woestijngebieden of in de polaire streken is niet veel welvaart op te bouwen, het koude of hete klimaat kan langdurig hard werken onmogelijk maken, terwijl ons gematigde 4 seizoenen klimaat de dynamiek bevordert. Ook herkomst, conditionering, opvoeding, milieu, religie, kortom de eeuwenoude voorgeschiedenis speelt een voorname rol in een zich ontwikkelend mens. Missie en zending hebben veel ervaring met opgroeiende jeugd in de achterstandsgebieden en steeds weer blijkt dat , als het zuiver op leren aankomt, ook die jeugd goed kan meekomen met modern onderwijs maar het meerdere dat een jong mens in deze moderne tijd nodig heeft om te slagen ontbreekt vaak. Waar gaat dit alles uiteindelijk naar toe?
Wij, de welvarende Westerse industrielanden, komen voor een zeer ernstig dilemma te staan. Wij kunnen ons op den duur niet onttrekken aan onze verantwoordelijkheid voor de gehele aarde en al haar bewoners. Bovendien, wanneer wij niet wensen te leven onder de permanente dreiging van een terroristische daad uitgevoerd door een lone wolf of zelfs groep, dan zullen wij toch humanitaire alternatieven moeten aandragen voor een draaglijk leven in de probleemgebieden. Een echt grootschalige aanpak van voorkoming en begeleiding zal veel tijd kosten, veel inspanning, veel creativiteit en veel geld. Ondank en teleurstellingen zullen ons daarbij ten deel vallen. Maar het is niet anders.

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15942
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: De verschillen in cultuur worden nu echt bizar

Bericht door Peter van Velzen » 31 dec 2016 09:51

Een dragelijk leven is niet genoeg. Onderwijs moet er komen en "empowerment"van vrouwen. De lone wolf leeft niet in een onleefbare wereld. Hij leeft in een wereld die hem niet bevalt, of in een fantasiewereld. Wij leven in de échte wereld, maar kennen er slechts een beperkt deel van. Mensen in achterstandgebieden moeten de mogelijkheid krijgen om zelf aan verbetering te werken. Maar dat betekent niet dat ze ons moeten volgen in onze verspilling. Ze moeten zuinig zijn op hun wereld, waarvan wij al zoveel hebben afgepakt.
Ik wens u alle goeds

Plaats reactie