Niets te verliezen.

Het forum voor columns over specifieke onderwerpen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
herman van der helm
Forum fan
Berichten: 334
Lid geworden op: 13 nov 2007 15:04

Niets te verliezen.

Bericht door herman van der helm » 25 dec 2015 18:05

Het meest beangstigend in het leven is het lijden van verlies. We doen daar veel moeite voor om verlies te vermijden. We zijn bang om onze baan en daardoor ons inkomen kwijt te raken en vechten daarvoor. We zijn bang om gezondheid kwijt te raken, daarom eten we gezond, sporten zoveel mogelijk en kopen allerlei gezondheid bevorderende middelen. Ook ons gezin, familie en vrienden mag niets overkomen. We verzekeren ons daarom tegen van alles en nog wat omdat we bang zijn ons huis, onze auto, onze bezittingen, onze dierbaren te verliezen. We verzetten ons tegen de komst van mensen uit den vreemde omdat we bang zijn ons veilige leventje kwijt te raken. Het verlies van ons eigen leven beangstigd ons zo, dat daarom geloven in stand gehouden worden, levensverzekeringen afgesloten, veiligheidsmaatregelen getroffen worden, alles met het doel risico's te mijden.

Onze angst zorgt voor een grote behoefte aan bescherming tegen het naderend onheil. Al is het rationeel bezien nog zo’n kleine kans dat we in de directe toekomst iets verliezen, we nemen onze maatregelen. We hebben een toenemende behoefte aan bewakers. We willen meer blauw op straat. We installeren alarminstallaties en camera’s. We willen meer handhavers in onze omgeving. We geven bergen geld uit aan beveiliging tegen extremisme en aanslagen. We hebben oeverloos veel wetten, verboden en regels in het leven geroepen om ons te verdedigen tegen het kwaad waarbij we hogere straffen eisen ter zekerstelling van ons gevoel van veiligheid. Hoe meer een onveiligheid in de publiciteit is hoe meer we in de buidel tasten om onze angst te stillen. Daar hebben we veel, heel veel voor over.

Op deze angst is onze samenleving gebouwd. De motor van ons economische model draait op dit gevoel van onveiligheid. Legers, dijken, alternatieve energie, verzekeringen, farmacie, politie, AIVD, wapenindustrie, pensioen, alles voor het edele doel: ons gevoel van veiligheid. Zelfs het mogelijk verlies van status of imago geeft ons zo’n unheimisch gevoel dat we daar ook alles voor doen. We willen daarom de nieuwste auto’s, gadgets en kleding en meedoen met de nieuwste rages.

Onveiligheidsgevoel is big business. We willen eigenlijk niet nadenken over wat we kunnen verliezen en kopen dit dan af door te investeren in beschermingsproducten en maatregelen en tuigen veel ‘waak over ons’ instellingen op. We kopen onze tevredenheid, ons comfort terug waardoor de angst naar de achtergrond verdwijnt. We offeren graag onze privacy ervoor op. Dat dit gretig opgepakt wordt door bedrijven en overheden om hun inkomsten en invloed te vergroten moge duidelijk zijn. Er is voor hen geen behoefte dit te veranderen en ze hebben er baat bij dit te versterken. Als je goed kijkt zie je dit in alle lagen van de maatschappij plaatsvinden.

Toch zijn er enkelen die de angst om bezittingen, familie en vrienden, maar ook het eigen leven te verliezen niet meer hebben. Ze hebben afscheid genomen van bezit en eigen lichaam. Zij kiezen ervoor met zoveel mogelijk effect en publiciteit hun leven op te geven. In bijvoorbeeld Parijs, Beslam, Bangkok, Beiroet, Syrië en op vele andere plaatsen manifesteren ze de overwonnen angst, door zichzelf te vernietigen en daarbij zoveel mogelijk anderen mee te nemen. Een grote chaos achterlatend.

Voor ons is dit onbegrijpelijk. We worden hier nog veel banger van. We kunnen ons niet verplaatsen in deze vernietigingsdrang van een individu en begrijpen totaal niet wat hen drijft. We veroordelen het en willen het plaatsen binnen de ons bekende kaders. We denken dat het veroorzaakt wordt door een bepaald idealisme, of door een of ander geloof. Toch is het eenvoudig de afwezigheid, of op zijn minst de sterke onderdrukking, van de angst je leven te verliezen. Veel mensen die ooit een zelfmoordpoging hebben gedaan snappen dit als geen ander.

Dat dit voor een ‘gezond’ mens onbegrijpelijk is en een enorme angst oproept is logisch. Er wordt aan de grondvesten van je zekerheid geknaagd. Terwijl het juist zo mooi is om hiermee de eigen betrekkelijkheid te leren kennen. De plek die we hier innemen en die nu eens niet meer zo zeker is als we altijd gedacht hebben. Welke waarde we nu werkelijk aan ons leven moeten hechten. Door onszelf zo bang te maken voor verlies hebben we onze eigen gevangenis gecreëerd en daar kunnen we nu iets aan doen. Een klein beetje minder onze eigen angsten ons leven laten regeren zou ons goed doen. Een klein beetje visie overnemen van ‘hen die we niet begrijpen’. We hebben uiteindelijk niets te verliezen.
Het zware werk in de wereld een stuk leuker en veiliger: http://www.tiller.eu

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13705
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Niets te verliezen.

Bericht door Maria » 25 dec 2015 18:57

Mooi verwoord.
Stemt tot nadenken.

Alleen begrijp ik het laatste niet.
Er zijn veel voorbeelden van mensen, die anders zijn gaan leven omdat de angst veel minder is geworden in de loop van hun leven.
Die vinden dat maar weinig dingen er echt toe doen om ze te verliezen en dat het leven er veel plezieriger op wordt als je wat meer onthecht van veel dingen waarvan je bang bent het te verliezen.

Maar wat je beschrijft is dit voorbeeld van hen die niets te verliezen hebben.
De zelfmoord terrorist, die niets te verliezen heeft in zijn persoonlijke leven.
Een klein beetje visie overnemen van ‘hen die we niet begrijpen’. We hebben uiteindelijk niets te verliezen.
Ik zie niet hoe je dit bedoelt als voorbeeld voor anderen.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
herman van der helm
Forum fan
Berichten: 334
Lid geworden op: 13 nov 2007 15:04

Re: Niets te verliezen.

Bericht door herman van der helm » 27 dec 2015 11:44

Er zijn inderdaad meer mensen, die in hun leven door ervaringen hun angst voor verlies hebben weten te temperen. Het gros is er echter bewust of onbewust heel bang voor, zoals ik beschreef.
Voor dezen is de column en de zin bedoeld: 'Een klein beetje visie overnemen van ‘hen die we niet begrijpen’. We hebben uiteindelijk niets te verliezen'.
En ja, dan blijkt dat maar weinig dingen er echt toe doen om ze te verliezen en dat het leven er veel plezieriger op wordt als je wat meer onthecht van veel dingen waarvan je bang bent het te verliezen.
Het zware werk in de wereld een stuk leuker en veiliger: http://www.tiller.eu

Plaats reactie