Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Forum met topics over agnosticisme, atheïsme, humanisme, vrijdenken en andere aanverwante onderwerpen.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door PietV. » 20 aug 2012 12:50

Bron: De volkskrant. De auteur is Bart Schut.


'Alleen als het om religie gaat, gooien gelovigen de ratio opeens overboord'



Je steekt niet een snelweg over met je ogen dicht. Je kijkt links en rechts, wikt en weegt en als je slim bent, besluit je er vanaf te zien.
Als er één argument van gelovigen is waar atheïsten doodmoe en net zo ziek van worden, is het dit: 'Atheïsme is ook een geloof.' Je zou eigenlijk verwachten dat deze grijsgedraaide onzin anno 2012 niet meer met droge ogen wordt verkondigd, dus u begrijpt dat mijn verbazing steeg met elke alinea die ik las van Ted Laros' opinieartikel, getiteld 'Waarom zou Den Boefs levensvisie superieur zijn aan die van Mona Keijzer?'

Laros stelt dat August Hans den Boef niet het recht heeft om CDA nr. 2 Keijzer de maat te nemen omdat Den Boef toen hij van zijn geloof viel, niet anders deed dan de ene religie voor de andere in te ruilen. Nu, beste Ted, dat deed hij niet. Integendeel zelfs.

Het atheïsme omschrijven als een geloof is als zeggen dat kaal een haarkleur is, weten tegenwoordig kinderen al. Als niet geloven een religie is, is niet postzegels verzamelen een hobby. Dit is een eenvoudige kwestie van logica: Als je niet-geloven een religie noemt, is er blijkbaar geen woord voor hen die echt geen religie hebben.

Het is niet alleen een kwestie van logica. Ted Laros en andere anti-atheïsten proberen bewust de discussie te vervuilen door onze denkbeelden naar hun niveau te degraderen. 'Je bent zelf religieus', dat werk. En dat terwijl het atheïsme juist is gebaseerd op een volledig tegengestelde denkwijze aan die van christen, jood en of moslim. Wij baseren ons op kennis, wetenschap, feiten - zaken die gelovigen juist afwijzen als het om het bestaan van hun god(en) gaat.

Atheïsten hebben geen heilige boeken, zelfs geen pseudoheilige. Ja, velen hebben Darwins The Origen of Species gelezen, maar velen meer hebben dat niet. En The God Delusion, Richard Dawkins' antireligieuze bestseller? Met het schaamrood op de kaken moet ik toegeven dat ik als militant atheïst er nog niet aan ben begonnen. Waarom niet? Omdat het geen heilige boeken zijn. Je kunt uitstekend atheïst zijn zonder een woord erover te hebben gelezen, zonder enig dogma te erkennen. Je mag als atheïst zelf denken. Je hoeft niet een gebouw binnen te gaan waar veelal in jurken gestoken mannen je vertellen wat je moet denken en hoe je moet leven.

Hoe anders is dat bij onze (monotheïstische) gelovigen? Tegenover gevierde wetenschappers als Darwin en Dawkins stellen zij duizenden jaren dode woestijnbewoners die geloofden dat de aarde plat was en dat overspelige vrouwen moesten worden gedood. En deze besnijdende, stenigende en (ver)oordelende - altijd oordelende - joden en Arabieren zijn voor de ware gelovigen nog steeds het hoogste voorbeeld van moraliteit en vroomheid. Voelt u het verschil tussen religie en atheïsme al een beetje?

Laros spreekt over een secularistisch 'dogmatisch ideeënstelsel', zonder ook maar één voorbeeld te geven waaruit dat zou bestaan. (Hij lijkt niet te beseffen dat atheïsme en secularisme twee totaal verschillende zaken zijn, maar dit terzijde.) Het concluderen dat God, Jahweh, Allah, Thor of Moloch-Baäl niet bestaan is dogmatisch? Als Laros bewijs voor hun bestaan kan aanvoeren dat in de wetenschap of in een rechtbank stand zou houden, bekeer ik mij onmiddellijk tot een religie naar zijn keuze.

Dat kan hij niet, sterker nog: hij pretendeert het niet eens. Laros vraagt zich immers af: 'Waarom zou je op alles wat je wilt weten een rationele verklaring moeten proberen te vinden?' Wel, Ted, het antwoord daarop is eenvoudig. Omdat je dat op ieder vlak van het dagelijkse leven doet. Je steekt niet een snelweg over met je ogen dicht. Je kijkt links en rechts, wikt en weegt en als je slim bent, besluit je er vanaf te zien. Of is die keuze te dogmatisch, te atheïstisch? Wij nemen onze beslissingen niet meer op basis van bijgeloof of voorgevoelens, wij kijken naar de werkelijkheid. Elke minuut van elk uur van elke dag. Zo overleven wij. Alleen als het om religie gaat, gooien gelovigen de ratio opeens overboord.

Daarmee zijn atheïsten veel consequenter dan gelovigen en misschien dat Laros 'consequent' met 'dogmatisch' verwart. Zoals hij wel meer zaken door de war haalt. Zo noemt hij secularisten 'zeloten', blijkbaar niet beseffend dat dit een joodse religieuze sekte was (het woord komt van het Griekse zelotes, wat 'volgeling' - van god - betekent) en vergelijkt hij hun manier van denken met die van George W. Bush, een typische atheïst?

Maar wat nog het meest bevreemdt, is dat alle gelovigen - en zeker monotheïsten - nu juist precies dat doen wat zij atheïsten verwijten. Zij wijzen alle andere religies af en gaan uit van het gelijk van hun god, die ene onder duizenden andere, die zij rigoureus van de hand wijzen. Hoe groot is de kans dat nu juist de god uit den bijbel bestaat en niet Allah, Vishnu, Zeus of Pachamama? De woorden van historicus Stephen Roberts lijken Ted Laros op het lijf geschreven: 'Ik betoog dat wij beide atheïsten zijn. Ik geloof alleen maar in één god minder dan u doet. Wanneer u begrijpt waarom u alle andere mogelijke goden van de hand wijst, begrijpt u ook waarom ik die van u verwerp.'

Gelovigen, stop met dat onzinnige 'atheïsme is ook een geloof' waarvoor geen enkel argument bestaat. Toon aan dat die rare ruimtegod bestaat en als jullie daarin slagen, leg meteen even uit waarom hij geen schurk van het zuiverste water is. Want wie aan HIV-baby's, etnische zuiveringen, hongersnoden en Frans Bauer denkt, kan maar tot één van drie conclusies komen: er is geen god, god is machteloos of ons lot kan Hem niets schelen. Meer smaken zijn er niet, misschien is het atheïsme zo gek nog niet.

Bart Schut (@bpschut) is journalist in Parijs en atheïst

________________________________________________________________________________

De argumenten zijn bekend. Maar het is interessant om het weer eens buiten dit forum te lezen in de volkskrant. De invalshoek leeft nog steeds dat atheïsme een religie is. De begripsverwarring zorgt voor vreemde uitspraken. Het oorspronkelijk artikel wat hier aan vooraf ging, ga ik nog opzoeken. Dus de insteek dat Laros stelt dat August Hans den Boef niet het recht heeft om CDA nr. 2 Keijzer de maat te nemen omdat Den Boef toen hij van zijn geloof viel, niet anders deed dan de ene religie voor de andere in te ruilen. (=citaat Laros; zie hierboven).
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gebruikersavatar
biemer
Ervaren pen
Berichten: 892
Lid geworden op: 08 mei 2010 23:14

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door biemer » 20 aug 2012 12:58

mooi en helder gesproken.

Die komt bij de verzameling uitspraken : Wanneer u begrijpt waarom u alle andere mogelijke goden van de hand wijst, begrijpt u ook waarom ik die van u verwerp.'
"Overtuiging is een grotere vijand van de waarheid dan leugens." (Uit het boek Menselijk, al te menselijk, deel 1 §483)

Gebruikersavatar
Doppelgänger
Bevlogen
Berichten: 1734
Lid geworden op: 07 jun 2011 12:01

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door Doppelgänger » 20 aug 2012 13:38

Ligt het aan mij, of worden atheïsten ook in Nederland steeds meer uitgesproken? In mijn beleving lees ik in de vaderlandse media steeds meer weerwoord tegen het dogmatische gezwets van bijgelovigaards zoals de hierboven genoemde Ted Laros. Bemoedigend.
"For every subtle and complicated question, there is a perfectly simple and straightforward answer, which is wrong." - H.L. Mencken

Gebruikersavatar
biemer
Ervaren pen
Berichten: 892
Lid geworden op: 08 mei 2010 23:14

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door biemer » 20 aug 2012 13:40

Doppel.Tip: lees de discussie eronder eens. Het gaat er a la Freethinker aan toe. =D>
"Overtuiging is een grotere vijand van de waarheid dan leugens." (Uit het boek Menselijk, al te menselijk, deel 1 §483)

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door PietV. » 20 aug 2012 21:15

Doppelganger schreef:Ligt het aan mij, of worden atheïsten ook in Nederland steeds meer uitgesproken? In mijn beleving lees ik in de vaderlandse media steeds meer weerwoord tegen het dogmatische gezwets van bijgelovigaards zoals de hierboven genoemde Ted Laros. Bemoedigend.
Ja, het valt mij ook op. Vincent Bijlo kan er ook wat van. Als er weer religioot zijn mond open doet. Dan is hij er als de kippen bij. Met humor serveert hij de persoon af. Maarten Keulemans is van het serieuzere werk. En zo zijn er een aantal die frequent iets schrijven over de wonderlijke wereld van de gelovigen.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door PietV. » 20 aug 2012 21:21

biemer schreef:Doppel.Tip: lees de discussie eronder eens. Het gaat er a la Freethinker aan toe. =D>
Ik krijg soms medelijden met de gelovige die zich moet verdedigen. Nooit een argument en steeds maar weer dezelfde vaagheden. De laatste reactie eindigt met een paar vragen. En daarna is het stil aan de overkant.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Blues-Bob
Bevlogen
Berichten: 4763
Lid geworden op: 26 aug 2010 07:33
Locatie: Friesland

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door Blues-Bob » 21 aug 2012 17:47

Doppelganger schreef:Ligt het aan mij, of worden atheïsten ook in Nederland steeds meer uitgesproken? In mijn beleving lees ik in de vaderlandse media steeds meer weerwoord tegen het dogmatische gezwets van bijgelovigaards zoals de hierboven genoemde Ted Laros. Bemoedigend.
Ik denk dat in Nederland atheïsten zichzelf meer als gelijkwaardige gesprekspartners kunnen presenteren op inhoudelijk gevoelige onderwerpen. De koudwatervrees is er van beide kanten denk ik een beetje af.

Groet,

Bob
"You can think I'm wrong, but that's no reason to quit thinking." - House
Tiepvauden ondur voorbehauwt.

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door PietV. » 21 aug 2012 17:57

Blues-Bob schreef: Ik denk dat in Nederland atheïsten zichzelf meer als gelijkwaardige gesprekspartners kunnen presenteren op inhoudelijk gevoelige onderwerpen. De koudwatervrees is er van beide kanten denk ik een beetje af.
Wat mij ook opvalt is dat het begrip atheïst ingeburgerd raakt. Het leek in het verleden of mensen dit woord probeerden te vermijden.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gebruikersavatar
biemer
Ervaren pen
Berichten: 892
Lid geworden op: 08 mei 2010 23:14

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door biemer » 21 aug 2012 18:58

Op refoweb gaat het er tegenwoordig ook hard aan toe...mensen van hier ?
"Overtuiging is een grotere vijand van de waarheid dan leugens." (Uit het boek Menselijk, al te menselijk, deel 1 §483)

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14446
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door PietV. » 21 aug 2012 19:12

biemer schreef:Op refoweb gaat het er tegenwoordig ook hard aan toe...mensen van hier ?
Ben hier al tijden hier niet meer geweest. Waar liggen de sluipschutters.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Jinny

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door Jinny » 21 aug 2012 19:30

Not me......

Gebruikersavatar
Blackadder
Ervaren pen
Berichten: 991
Lid geworden op: 22 okt 2008 16:03

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door Blackadder » 21 aug 2012 21:00

wauw refoweb, da's lang geleden....

dan moet ik toch diep in mijn mail archieven gaan graven om een username op te duikelen.

Hun denkwereld, die overigens nooit de mijne is geweest is wel errug ver van me vandaan nu. Toen ik op hun site klikte ging een discussie op de voorpagina over de IkZegZon reclame van de NEM. Ik moest ruim een minuut nadenken voor ik kon verzinnen waarom iemand dat nu godslasterlijk zou vinden.
Compleet gestoord die lui
May the Lord hate you and all your kind, may you be turned orange in hue, and may your head fall off at an awkward moment.'

Gebruikersavatar
biemer
Ervaren pen
Berichten: 892
Lid geworden op: 08 mei 2010 23:14

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door biemer » 22 aug 2012 09:08

PietV. schreef:
biemer schreef:Op refoweb gaat het er tegenwoordig ook hard aan toe...mensen van hier ?
Ben hier al tijden hier niet meer geweest. Waar liggen de sluipschutters.
Een zekere Mortlach, Vrijheid en Theosoof..( en ik, maar die worden weggehaald :evil: )
"Overtuiging is een grotere vijand van de waarheid dan leugens." (Uit het boek Menselijk, al te menselijk, deel 1 §483)

Gebruikersavatar
lost and not found yet!
Bevlogen
Berichten: 3533
Lid geworden op: 05 dec 2006 18:11
Locatie: Rhodos en Ede

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door lost and not found yet! » 23 aug 2012 23:47

Linkje? :D
I’m just filling in the bits between being born and being dying, with the least possible hassle! 🤗🔱

Gebruikersavatar
biemer
Ervaren pen
Berichten: 892
Lid geworden op: 08 mei 2010 23:14

Re: Bart Schut: "Atheisme is geen geloof"!

Bericht door biemer » 24 aug 2012 09:45

lost and not found yet! schreef:Linkje? :D
http://refoweb.nl/dwars.html/1003/tien- ... /?pageID=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Het meeste is weggehaald..( o.a. die van mij en Vrijheid)
"Overtuiging is een grotere vijand van de waarheid dan leugens." (Uit het boek Menselijk, al te menselijk, deel 1 §483)

Plaats reactie