De Bijbel vanuit het perspectief van Satan

Christendom en Judaïsme, contradicties in de bijbel, de ethiek van de bijbel etc..

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13017
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

De Bijbel vanuit het perspectief van Satan

Bericht door Maria » 18 jun 2019 11:46

Ik plaats dit hier, omdat ik het een leuk onderwerp vind om op door te borduren.

Wat als Satan de geschiedenis in was gegaan, niet als de grote slechterik, maar als een compagnon van God die hij ooit was en zijn ideeën filosofisch en moreel als evenwaardig maar alleen anders, waren gezien.

Ik kreeg dit onder ogen A New Comic Tells Story of the Bible from Satan’s Perspective via Friendly Atheist.
You may have heard the idea that Satan is actually the good guy in the religious myth. After all, he’s the one who wanted to give Adam and Eve knowledge while God wanted to keep them in the dark about good and evil. (He’s also , far less violent than God.)
Google vertaling van korte beschrijving op de achterkant van het boek Amazone.
Heb je je ooit afgevraagd hoe het verhaal van de Bijbel eruit zou zien vanuit het perspectief van Satan? Misschien een van de meest verguisde figuren in de literaire geschiedenis, de gevallen engel die bekend staat als "Lucifer" heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Het zou je niet moeten verbazen dat het opvallend anders is dan alles wat je over het onderwerp hebt gehoord.

Vanaf de achterkant van het boek:
We zijn allemaal de held van ons eigen verhaal en 'geschiedenis' is geschreven door de overwinnaars.
The Falling Star is het verhaal van de aartsengel Samael. Eens een van de hoogste engelen van de hemelse heerschaar, maar toch voor altijd herinnerd als Satan.
Met behulp van het bijbelse verhaal als achtergrond, ontvouwt het verhaal zich vanuit het perspectief van de vermeende schurk. Samaels reis is er een van zelfontdekking, terwijl hij worstelt met de concepten van vrije wil, subjectieve waarheid en predestinatie.
Samael wil wanhopig geloven in zijn eigen autonomie, maar wordt voortdurend geconfronteerd met het bewijs dat God de teugels in handen heeft. Dat zijn veronderstelde vrije wil eigenlijk een illusie is.
Doe mee met ons terwijl we tussen de regels door lezen, de subtekst bekijken en de lege plekken van een van de bekendste verhalen ooit invullen.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15112
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: De Bijbel vanuit het perspectief van Satan

Bericht door Peter van Velzen » 18 jun 2019 17:19

Volgens mij zou de Bijbel er helemaal niet anders uitzien, Er zijn twee verhalen Een van een almachtige schepper en een van zijn tegenstander. De een maakte gesteenten die niljarden jaren oud lijken en fossielen die honderden miljoenen jaren oud lijken, IJslagen die tientallen miljoenen jaren oud lijken en mijoenen soorten wezens met bijpassend DNA, De ander schreeef een boek . . .
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
Rereformed
Moderator
Berichten: 14610
Lid geworden op: 15 okt 2004 12:33
Locatie: Finland
Contacteer:

Re: De Bijbel vanuit het perspectief van Satan

Bericht door Rereformed » 19 jun 2019 06:14

Mark Twain was honderd jaar geleden de eerste die volgens dit idee een bijtend satirisch boek schreef:
http://www.kolumbus.fi/volwassengeloof/marktwain.htm
Born OK the first time

Hopper
Banned
Berichten: 1064
Lid geworden op: 25 apr 2016 21:04

Re: De Bijbel vanuit het perspectief van Satan

Bericht door Hopper » 20 jun 2019 21:41

Gezien vanuit het christelijke denken kan het niet anders dan dat Satan geschapen is door God.
God is immers de schepper van alles. God had natuurlijk kunnen besluiten om Satan en zijn slechte bedoelingen er buiten te houden, maar dan waren wij mensen gedwongen om goed te doen. Daar is niks aan natuurlijk. Hoe kan iemand een held zijn als er geen slechteriken zijn om te bestrijden? Hoe moet het journaal gevuld worden zonder rottigheid? Wat is een film waard waar alleen goede mensen goede dingen doen?

De bijbel blijft hetzelfde. Jezus riep op om je vijanden te vergeven. Maar als Satan er niet is om ons slechte dingen in het oor te fluisteren , dan zijn de vijanden afwezig. Nou ja, je zou kunnen stellen dat dan de bijbel en Jezus geheel overbodig zijn. En wacht er eens even! Dan waren we ook nooit het paradijs uitgestuurd. Zonder Satan geen kennis van goed en kwaad!

Oeps….er schiet me nu iets te binnen. We hebben wél kennis van goed en kwaad. Dieren hebben dat niet. De leeuw eet zijn prooi zonder gewetenswroeging. Het is Satan geweest die de overgang van dier naar mens mogelijk heeft gemaakt. Die hele evolutie, daar zit Satan achter!
Zien dat er niks te bereiken valt is zien.

Plaats reactie