mens en evolutie

Discussies over de evolutieleer, creation science, 'jonge aarde' creationisme, de zondvloed etc..

Moderator: Moderators

siger

mens en evolutie

Bericht door siger » 13 okt 2009 13:56

Sinds de opkomst van de moderne genetica hebben heel wat biologen hun verrekijkers ingeruild voor calculators, en versasten hun makkelijke armstoel van onder de bomenrij naar de studeerkamer. Op slag zag het leven op aarde er simpel en berekenbaar uit, met één uitzondering. “De mens” is een dier waarvan je soms meer werkelijkheid ziet dan je lief is, ook zonder verrekijker. En hoe meer het leven in het algemeen tot wiskundige vergelijken werd herleid, hoe meer problemen oprezen om het menselijke dier te verklaren. Sommigen zagen geen andere oplossing dan ook de mens maar botweg te reduceren tot een rekensommetje, en op een bepaald moment had dat ook wel iets stoers. Anderen, zoals Richard Dawkins, voelden deze schijnbare onverzoenbaarheid van mens en biologie wel degelijk aan:
Dawkins in The Selfisch Gene schreef:Als enthousiast darwinist ben ik niet helemaal tevreden over de verklaringen die mijn mede-enthousiastelingen voor het menselijk gedrag hebben gegeven. Zij hebben geprobeerd in diverse kenmerken van de menselijke beschaving 'biologische voordelen' te ontdekken. Stamreligie werd bijvoorbeeld beschouwd als een mechanisme ter bevestiging van de groepsidentiteit, die van belang is voor een soort die in troepen jaagt en waarvan de individuen afhankelijk zijn van onderlinge samenwerking om grote snelle prooidieren te kunnen vangen. Meestal is de vooropgezette evolutionaire overtuiging van waaruit deze theorieën onder woorden worden gebracht onverbloemd groepsselectionistisch, maar we kunnen de theorieën wel vertalen in de termen van de orthodoxe genselectie. Het is heel goed mogelijk dat de mens een groot deel van de laatste miljoenen jaren heeft doorgebracht in kleine familiegroepen. Familieselectie en selectie ten gunste van wederzijds altruisme kunnen een bepaald effect op de menselijke genen hebben uitgeoefend waaruit vele van onze fundamentele geestelijke eigenschappen en neigingen zijn voortgekomen. Tot zover zijn dit aanvaardbare ideeen, maar volgens mij wordt daarbij voorbijgegaan aan de geweldige uitdaging om een verklaring te vinden voor het verschijnsel cultuur, culturele evolutie en de ontzaglijke verschillen tussen menselijke culturen die we op aarde aantreffen, vanaf de totale zelfzucht van de Ik van Oeganda, zoals die door Colin Turnbull worden beschreven, tot het vriendelijke altruisme van Margaret Meads Arapesj. Ik geloof dat we weer helemaal opnieuw moeten beginnen en terug moeten gaan tot de grondbeginselen. Het argument waarmee ik voor de dag kom lijkt misschien verrassend uit de mond van de schrijver van de vorige hoofdstukken. Het komt erop neer dat wij om een begrip te krijgen van de evolutie van de moderns mens, moeten beginnen met het gen overboord te gooien als enige basis van onze ideeen over evolutie. Ik ben een enthousiast darwinist, maar ik geloof dat het darwinisme een te grootse theorie is om te, kunnen worden beperkt tot het enge begrip gen. Het gen komt in mijn stelling voor als vergelijking en meer niet.
Typisch aan het menselijke dier is dat het aanhoudend met ideeën (en calculators) in de weer is. Ooit werden biologen door deze vreemde eigenschap gestimuleerd om onze naaste verwanten wat beter te bestuderen. Het was niet toevallig een antropoloog (Richard Leaky) die een 26-jarige kantoorbediende met een hart voor dieren, Jane Goodall, de jungle instuurde om er chimpanseegemeenschappen te bestuderen. Enkele jaren later vond men haar ontdekkigen zo belangrijk dat ze overhaast naar Cambridge gevlogen werd voor een doctorstitel.

Nu wordt er nog wel veldonderzoek naar primaten gedaan, maar het lijkt wel of de waarnemer niet mag terugkeren naar de campus zonder een nieuwe theorie over erfelijk wangedrag.

Mijn mening is dat mensen uitstekend tussen andere dieren passen, als we mensen en dieren alleen maar met evenveel zorg bestuderen, en dat dat best een ereplaats is. Natuurlijk is er een groot verschil tussen ons en onze naaste verwanten. Maar er is een even belangrijk verschil tussen onze verwanten en hún verwanten, enzoverder. Dat brengt ons bij de filosofie over de zijns-lagen van Nicolai Hartmann:
Konrad Lorenz schreef:Voor ons betekent [deze filosofie] dat elke stap in de fylogenese die van een wezen met een lager organisatieniveau naar een met hoger organisatieniveau leidt, van principieel dezelfde aard is als het ontstaan van het leven zelf.


Zo zou men zijns-lagen kunnen omschrijven:

Eencelligen zonder celkern reageren op prikkels met voorafbepaalde respons (bacteriën zijn vandaag nog steeds de belangrijkste groep levende wezens.) Hieruit zijn meercellige wezens geevolueerd. Binnen deze wezens reageren cellen die geen dood bouwmateriaal (bast, been) geworden zijn nog steeds op prikkels (die soms van andere cellen komen) met voorafbepaalde respons.
Planten hebben zich gespecialiseerd in het ontginnen van mineralen. Het wortelgestel dat ze daartoe ontwikkelden heeft hen vastgekluisterd. Dieren beroven planten van hun oogst, en ontwikkelden daartoe net beweeglijkheid.

Beweeglijkheid kan vanalles zijn, van wat ongeregeld rondhangen in een oceaan, tot rondspringen in complexe driedimensionale boomkruinen. Dit laatste vereist zoeken, onthouden, overzien, beslissen: alles wat een brein vereist dat niet langer fundamenteel verschilt van het onze.

Mensen zijn dieren met een brein dat geevolueerd is voor snelle beweging in een complexe omgeving. De kwaliteiten van zo'n brein – zoeken, overzien, onthouden, beslissen – zijn echter niet uniek menselijk. Evenmin zijn cultuur, moraal, bouwwerken, gereedschappen maken, taalgebruik uniek menselijk. Wat wél eigen is aan onze soort, is dat ons brein deze eigenschappen heeft uitgebreid naar een imaginaire wereld. Anders gezegd dat we, haast zoals een kokerjuffer, ons bekleed hebben met ideeën, bibliotheken, informatiedragers en -verwerkers. Deze verrassende wending in de evolutie voegt aan ons arsenaal emancipatie en samenwerking toe. Zonder emancipatie en samenwerking was deze imaginaire wereld nooit doorgebroken. Door deze imaginaire wereld worden emancipatie en samenwerking verder aangewakkerd.

Het aantal combinaties van takken en vertakkingen waar een eekhoorn op voorbereid is, is verbluffend, maar valt in het niets met het aantal hypotheses en theorieën die wij dagelijks toetsen, verstevigen of verwerpen.

Belangrijker nog dan begrijpen wat we werkelijk zijn, is dat we onze kwaliteiten niet verwerpen - want het risico van een brein dat ideeën moet kiezen, is dat het fataal voor een foute idee gaat. De mogelijkheid tot emancipatie en samenwerking ontkennen, zou zo'n fatale vergissing zijn.

Als we de natuur niet onderschatten en de mensen niet overschatten, passen mensen perfect in het biologische plaatje, zonder dat we voor de hand liggende eigenschappen moeten ontkennen of verdraaien. En hoe kan het ook anders? Waar zouden we vandaan komen, indien niet uit de natuur?
Laatst gewijzigd door siger op 14 okt 2009 09:57, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
yopi
Forum fan
Berichten: 251
Lid geworden op: 07 jul 2009 00:24

Re: mens en evolutie

Bericht door yopi » 14 okt 2009 00:39

Wat bedoel je met emancipatie siger?
Peter Sloterdijk:
Het ergste dat je van God kunt beweren is dat hij niet bestaat.
Het ergste dat je van de realiteit kunt beweren is dat je er alleen als realist in kunt overleven.

Maverick
Banned
Berichten: 994
Lid geworden op: 24 apr 2009 17:51

Re: mens en evolutie

Bericht door Maverick » 14 okt 2009 01:05

Mensen hebben een platform van kennis ontwikkeld, dat de mens een systeem geeft om mee in wisselwerking staan. Zie de mens als een systeem waar je van buiten allerlei kennis in kan stoppen, die niet uit de genen komt maar uit de door mensen gezamelijke ontwikkelde en vastgelegde kennis.

Al die kennis heeft de macht van mensen over de omgeving enorm vergroot. Dat heeft verband met dna evolutie, door dna evolutie zijn we sponsen van kennis geworden, maar inmiddels is de kennis buiten het dna zo groot dat wat de mens vormt naast het dna ook de kennis is die kalar licht om geasbsorbeerd te worden voor ieder mens dat daar het vermogen voor heeft, wat vrijwel ieder mens heeft.

Die kennis heeft ook te maken met toevallige ontdekkingen.

Het is een omgevingsfactor die verdere evolutie van de mens, of zelfs mogelijk zijn zelfdestructie, mogelijk maakt.

Er speelt heel wat meer dan alleen dna inderdaad.
Alleen de dwazen weten antwoorden op alle vragen en dat zal voorlopig wel zo blijven.

siger

Re: mens en evolutie

Bericht door siger » 14 okt 2009 09:10

yopi schreef:Wat bedoel je met emancipatie siger?
Goeie vraag.

Emancipatie is bevrijding van beperkingen. Die beperkingen zijn meestal sociaal in stand gehouden. Een werkelijk democratische samenleving is er slechts als alle burgers voldoende geemancipeerd zijn.

Praktisch: ongeletterden die geletterd worden, slaven die bevrijd worden, mensen in het algemeen, waaronder homo's, kinderen, vrouwen, die inzicht krijgen in hun (sociale) situatie én hefbomen vinden voor verandering.

Meer theoretisch: emancipatie is alles wat je toelaat meer voor jezelf te beslissen. Vandaag hoeft zowat elk individu emancipatie, maar bvb kindslaven of kindbruiden hebben meer emancipatie nodig dan ik. Emancipatie van om het even wie is een stimulans tot emancipatie van om het even wie. Het is een per definitie versnellend proces.

In de openingspost bedoel ik dus te zeggen dat de typisch menselijke eigenschap, reservoirs van ideeën aan te leggen, slechts kan als voldoende mensen zich daartoe ontwikkelen en een samenwerkingsverband van specialisten scheppen.

Vergelijk het met bijenkolonieën die samenwerken voor opgeslagen nakomelingen, alleen sneller evoluerend.
Laatst gewijzigd door siger op 14 okt 2009 09:47, 2 keer totaal gewijzigd.

siger

Re: mens en evolutie

Bericht door siger » 14 okt 2009 09:20

Maverick schreef:Zie de mens als een systeem waar je van buiten allerlei kennis in kan stoppen, die niet uit de genen komt maar uit de door mensen gezamelijke ontwikkelde en vastgelegde kennis.
Maverick, dit is verrassend naast de kwestie. Zoals je hele post trouwens. Als je niet weet waar het over gaat staat het je vrij vragen te stellen. Nietszeggende zinnen plempen brengt ons al vlug bij 40 onleesbare pagina's.

Gebruikersavatar
yopi
Forum fan
Berichten: 251
Lid geworden op: 07 jul 2009 00:24

Re: mens en evolutie

Bericht door yopi » 14 okt 2009 14:14

siger:
Zonder emancipatie en samenwerking was deze imaginaire wereld nooit doorgebroken. Door deze imaginaire wereld worden emancipatie en samenwerking verder aangewakkerd.
Begrijp ik goed dat jij denkt: 'Als we nu maar mensen in het grote geheel van de evolutie (biologie/natuur) blijven plaatsen zal de grote imaginaire wereld die ontstaan is blijven onderhouden wat haar betekenis van oorsprong is: emancipatie en samenwerking.'
En dus niet de geest omvormen tot wat ik ergens van Lorenz las op internet 'Widersacher der Seele.
(DRITTER TEIL: DER GEIST ALS WIDERSACHER DER SEELE uit zijn boek: Der Abbau des Menschlichen
http://www.langelieder.de/lit-lorenz.html )

Ik heb dus nix van Lorenz gelezen, maar ik kan me er iets bij voorstellen dat je een imaginaire (symbolische spiegelwereld taal/tekens) wereld nodig hebt om samenwerking, groepsidentiteit, emancipatie e.d. mogelijk te maken en in stand te houden.

Omdat de inhoud van die imaginaire wereld vooral betrekking heeft op onderlinge menselijke betrekkingen, met daarnaast dan nog de verhouding tot de rest van de natuur, stel ik me zo voor dat deze wereld misschien wel de belangrijkste leefwereld voor mensen uitmaakt. (Dus reeeler dan een wetenschappelijke realiteit)
Daardoor roept die wereld ook weer nieuwe vragen en mogelijkheden op: religieus, filosofisch, ethisch, esthetisch enzovoort.
De natuur wordt steeds meer naar de periferie verplaatst.

Is dit erg?

Ik denk aan de ene kant van wel vanwege voor de hand liggende redenen zoals ze dagelijks in het nieuws en denken uitgesproken worden.
Aan de andere kant denk ik dat de natuur zich in mensen ook in die imaginaire wereld op een nieuwe manier uitspreekt die weer anders is als het beeld dat de rest van de natuur oproept.
In ieder geval ben ik het eens met mensen die vinden dat de natuur emancipatie verdient binnen die imaginaire wereld ..

Tot zover maar even ..
Peter Sloterdijk:
Het ergste dat je van God kunt beweren is dat hij niet bestaat.
Het ergste dat je van de realiteit kunt beweren is dat je er alleen als realist in kunt overleven.

Gebruikersavatar
Kitty
Ontoombaar
Berichten: 11282
Lid geworden op: 23 aug 2006 17:31

Re: mens en evolutie

Bericht door Kitty » 14 okt 2009 17:50

Wat wordt precies bedoeld met imaginaire wereld? Een wereld die je je voor kunt stellen, dus een bepaalde beeldvorming hoe het zou moeten zijn?
Alle gebondenheid kan vrijheid heten, zolang de mens de banden niet voelt knellen. (naar Erasmus)

Il n’y a que les imbéciles qui ne changent jamais d’avis ... (Jacques Brel)

En de mens schiep God en dacht dat dat goed was.

siger

Re: mens en evolutie

Bericht door siger » 14 okt 2009 22:42

yopi schreef:
Siger schreef:Zonder emancipatie en samenwerking was deze imaginaire wereld nooit doorgebroken. Door deze imaginaire wereld worden emancipatie en samenwerking verder aangewakkerd.
Begrijp ik goed dat jij denkt: 'Als we nu maar mensen in het grote geheel van de evolutie (biologie/natuur) blijven plaatsen zal de grote imaginaire wereld die ontstaan is blijven onderhouden wat haar betekenis van oorsprong is: emancipatie en samenwerking.'
Ik zeg dat mensen volledig (inbegrepen hun kennissysteem) uit evolutie ontstaan zijn, omdat dat de enige redelijke verklaring is.

Als we naar de natuur kijken (zoals Lorenz dat gedaan heeft in "De Weerzijde van de Spiegel",) dan zien we alle stappen die ons volledige wezen, inbegrepen intelligentie, tot bestaan hebben gebracht. We zien hoe in de evolutie eerst redeloos leven ontstond, hoe leven zich aanpaste door informatie te verzamelen en te verwerken, en er steeds nieuwere levensvormen ontstonden die meer op intelligentie steunden, met andere woorden die hun opties uitbreidden en structureerden. Er is geen alternatief verhaal te bedenken dat even onomstotelijk tot ons bestaan heeft kunnen leiden, niet binnen de natuur, en niet buiten de natuur. Tenzij men aannneemt dat op een mooie dag er een god bestond die besliste ons allemaal een geest te geven, en andere organismen overeenkomstig minder geest om zijn daad te camoufleren.
yopi schreef:En dus niet de geest omvormen tot wat ik ergens van Lorenz las op internet 'Widersacher der Seele.
(DRITTER TEIL: DER GEIST ALS WIDERSACHER DER SEELE uit zijn boek: Der Abbau des Menschlichen
http://www.langelieder.de/lit-lorenz.html )
Dit boek van Lorenz ken ik niet. Laat me voor de volledigheid zeggen dat Lorenz geen idool van me is (mensen zouden geen idolen mogen hebben.) Ik ken drie boeken van hem die ik iedereen warm aanbeveel: "Over Agressie", "De Weerzijde van de Spiegel" en “Ik sprak met viervoeters, vogels en vissen”. Dit laatste is terzelfdertijd boeiende en plezierige lektuur, en het toont waarin Lorenz geniaal was: scherpzinnig waarnemen en verbanden leggen. Iedereen zou het moeten lezen. Hij heeft ook een aantal moraliserende boeken geschreven (ik heb "De Acht Doodzonden van de Beschaafde Mensheid" gelezen) en daarin vind ik hem veeleer kleinburgerlijk, een houding die ook verklaart waarom hij het nazisme een tijd fout inschatte.
yopi schreef:...ik kan me er iets bij voorstellen dat je een imaginaire (symbolische spiegelwereld taal/tekens) wereld nodig hebt om samenwerking, groepsidentiteit, emancipatie e.d. mogelijk te maken en in stand te houden.
"Weerzijde van de spiegel" is een metafoor voor het menselijk kennisapparaat dat is ontstaan in de loop van de evolutie. De metafoor wijst erop dat wij mensen net als een spiegel een scherp beeld bezitten van hoe de wereld is. Ik weet niet of Lorenz "Het Arnolfini Huwelijk", een schilderij van Jan Van Eyck, kende. Het zou zeker een mooie illustratie geweest zijn.
Aan de muur hang een spiegel die een halve bol is, en daarom een beeld geeft van de halve wereld (schilders gebruikten zulke spiegels om een wijds landschap weer te geven achter de kleine vensters van die tijd.) Wie het echte schilderij van dichtbij gaat bekijken kan in het midden van de spiegel de schilder aan de arbeid zien.Het doekhangt in het Groeningemuseum te Brugge.Afbeelding

Uit het boek blijkt echter dat er geen spiegel is, enkel cellen die op prikkels reageren.
yopi schreef:Omdat de inhoud van die imaginaire wereld vooral betrekking heeft op onderlinge menselijke betrekkingen, met daarnaast dan nog de verhouding tot de rest van de natuur, stel ik me zo voor dat deze wereld misschien wel de belangrijkste leefwereld voor mensen uitmaakt. (Dus reeeler dan een wetenschappelijke realiteit)
Daardoor roept die wereld ook weer nieuwe vragen en mogelijkheden op: religieus, filosofisch, ethisch, esthetisch enzovoort.
De natuur wordt steeds meer naar de periferie verplaatst.

Is dit erg?

Ik denk aan de ene kant van wel vanwege voor de hand liggende redenen zoals ze dagelijks in het nieuws en denken uitgesproken worden.
Aan de andere kant denk ik dat de natuur zich in mensen ook in die imaginaire wereld op een nieuwe manier uitspreekt die weer anders is als het beeld dat de rest van de natuur oproept.
In ieder geval ben ik het eens met mensen die vinden dat de natuur emancipatie verdient binnen die imaginaire wereld ..

Tot zover maar even ..
Ik ben het met je eens dat de situatie ons mensen ongeziene mogelijkheden biedt, in alle richtingen. Het hangt van ons zelf af - van ons inzicht tengevolge van emancipatie - wat er van terechtkomt.

siger

Re: mens en evolutie

Bericht door siger » 14 okt 2009 23:03

Kitty schreef:Wat wordt precies bedoeld met imaginaire wereld? Een wereld die je je voor kunt stellen, dus een bepaalde beeldvorming hoe het zou moeten zijn?
Ik bedoel de wereld die wij (individuen, essayisten, wetenschappers, kunstenaars) registreren. "Imaginair" wil hier niet zeggen dat hij verschilt van de echte wereld, wel dat het er een registratie van is. Ik heb hiervoor de Arnolfinispiegel opgevoerd als metafoor, maar feitelijk is Google-Earth nog een betere metafoor. Wel, niet Google-Earth zelf, want dat is al een voorstelling van onze registraties, ik had het over stockage van gegevens, die ondermeer gepresenteerd worden in Google-Earth.

Google-Earth heeft zelf ook een evolutie doorgemaakt, van een eenvodige aardbol, waarop layers werden gecreëerd die zaken uit onze kennisstock toevoegden aan de presentatie, zoals toeristische trekpleisters, statistische en historische gegevens, webcams, coordinaten, wegennetten, sterrenbeelden, geologische fenomenen, wolkendek, bliksems etc..

Met imaginaire wereld bedoel ik dus ons totale kennissysteem en kennisstockage die we van onze wereld bezitten, Sommige van die kennis komt van één individu, andere komt van teams. Het is het kennissysteem, niet van één mens, maar van de mensheid.

En het is het verbluffende resultaat van een evolutie die begon met een organisme dat als enig kennissysteem had: "als het te zout wordt, ben ik weg."

Gebruikersavatar
yopi
Forum fan
Berichten: 251
Lid geworden op: 07 jul 2009 00:24

Re: mens en evolutie

Bericht door yopi » 15 okt 2009 01:36

Ik zal es een boek van Lorenz gaan lezen denk ik ..
En dan over dat ethologische

Dat andere, wat jij noemt kleinburgerlijke werk.
Dat de geest zich tegen de ziel (natuur) keert.
Daarvan dacht ik dat jij daarom het evolutieverhaal zo koestert.

En vervolgens bracht ik te berde het nieuwe wat te vinden is in de imaginaire wereld (wereld III van Popper, als dat je wat zegt ..bedenk ik na je uitleg aan Kitty), dat niet in het beeld van het evolutieverhaal zit.
Dat interesseert mij meer speciaal.
Dat de natuur zich daar anders uitspreekt als in de voorstadia of zo ...
Peter Sloterdijk:
Het ergste dat je van God kunt beweren is dat hij niet bestaat.
Het ergste dat je van de realiteit kunt beweren is dat je er alleen als realist in kunt overleven.

Gebruikersavatar
yopi
Forum fan
Berichten: 251
Lid geworden op: 07 jul 2009 00:24

Re: mens en evolutie

Bericht door yopi » 15 okt 2009 01:38

Uit het boek blijkt echter dat er geen spiegel is, enkel cellen die op prikkels reageren.
Dat vind ik nou jammer van zo'n mooie post ...
Peter Sloterdijk:
Het ergste dat je van God kunt beweren is dat hij niet bestaat.
Het ergste dat je van de realiteit kunt beweren is dat je er alleen als realist in kunt overleven.

Gebruikersavatar
yopi
Forum fan
Berichten: 251
Lid geworden op: 07 jul 2009 00:24

Re: mens en evolutie

Bericht door yopi » 15 okt 2009 09:05

Afbeelding
Daar staat de schilder te kijken, met zijn gelaat enigszins afge­wend en met zijn hoofd naar de schouder toe gebogen. Hij kijkt naar een punt dat niet zichtbaar is, maar dat wij, toeschouwers, gemakkelijk kunnen aangeven. Want dat punt, dat zijn wijzelf: ons lichaam, ons gelaat, onze ogen. Dat, wat hij waarneemt, is dus tweemaal onzichtbaar: omdat het niet in de ruimte van het schil­derij staat afgebeeld, én omdat het zich nu juist daar bevindt, waar die blinde vlek aanwezig is, daar in die essentiële schuilhoek waar voor onszelf onze blik verdwijnt op het ogenblik waarop wij kijken.
http://www.vkblog.nl/bericht/240203/De_ ... n_Foucault
Uit het boek blijkt echter dat er geen spiegel is, enkel cellen die op prikkels reageren
Uit het boek van Foucault blijkt dat er een altijd onzichtbaar subject is (die misschien wel verband heeft met die cellen als die afgebeeld zouden zijn).
Peter Sloterdijk:
Het ergste dat je van God kunt beweren is dat hij niet bestaat.
Het ergste dat je van de realiteit kunt beweren is dat je er alleen als realist in kunt overleven.

siger

Re: mens en evolutie

Bericht door siger » 15 okt 2009 09:19

yopi schreef:
Uit het boek blijkt echter dat er geen spiegel is, enkel cellen die op prikkels reageren.
Dat vind ik nou jammer van zo'n mooie post ...
Yopi,

Inderdaad niet het beste zinnetje. Het is zo'n "alleen maar dat"-stoerheid als goedkoop orgelpunt. ik had er aan moeten denken dat de meeste gedichten mooier worden als je, zoals de Chinezen, de laatste zin weglaat. Of de zin had ongeveer zo moeten klinken: "Uit het boek blijkt echter dat er geen spiegel bestaat, maar dat een weerspiegeling gemaakt en gedragen wordt door ontelbare neuronen." Geloof maar dat je liever honderd miljoen hersencellen in je hoofd hebt dan een stuk glas!

Hier schieten me twee dingen te binnen uit het laatste boek van Dawkins:
1. biologische systemen volgen "local rules", maw de kleine delen volgen hun eigen regels, en vormen zo een levend geheel. Dat is ook hoe volgens mij onze hersencellen (samen)werken.
2. het oog (een goee metafoor voor een spiegel) is op zich een gebrekkig orgaan, maar in de loop van de evolutie zijn door mutatie kleine veranderingen ontstaan die het eindproduct een grote kracht geven.

Het kan ook niet anders, als je bedenkt dat de hele natuur geevolueerd is met "trial and error", maw met gissen en missen. En nu blijkt dat de wetenschap net hetzelfde werkt, alleen noemen we het daar niet "trial and error" maar "hypothese en falsificatie." Maar het besluit is wel dat dezelfde methode van kennisverwerving werkt doorheen de hele geschiedenis van het leven, van de amoebe tot her bedenken van de Large Hadron Collider. Het eerste was 1 cel die zich moest redden, het laatste is de samenwerking van 1000.000.000.000.000 hersencellen, namelijk 10,000 wetenschappers uit honderd landen die elk ongeveer 100.000.000.000 hersencellen bezitten. Even belangrijk is natuurlijk het aantal verbindingen tussen al die cellen: dat is 0 voor een amoebe. de LHC ontwerpers hebben samen zon' 500.000.000.000.000.000 synapsen, en ook nog bergen papier, telefoon, e-mail, processors, calculators etc...
Laatst gewijzigd door siger op 15 okt 2009 09:35, 1 keer totaal gewijzigd.

siger

Re: mens en evolutie

Bericht door siger » 15 okt 2009 09:31

yopi schreef:En vervolgens bracht ik te berde het nieuwe wat te vinden is in de imaginaire wereld (wereld III van Popper, als dat je wat zegt ..bedenk ik na je uitleg aan Kitty), dat niet in het beeld van het evolutieverhaal zit.
Dat interesseert mij meer speciaal.
Dat de natuur zich daar anders uitspreekt als in de voorstadia of zo ...
Geloof niemand die zegt dat het allemaal hetzelfde is. Het is nieuw met elke stap. Mij gaat het erom in te zien dat we uit die stappen zijn voortgekomen, niet dat we hetzelfde zijn als bvb een amoebe!

Net daarom citeerde ik Lorenz die zegt "dat elke stap in de fylogenese die van een wezen met een lager organisatieniveau naar een met hoger organisatieniveau leidt, van principieel dezelfde aard is als het ontstaan van het leven zelf." (klemtonen van mij).

Nog een manier: wij (als gehele denkende en voelende mensen) behoren tot de natuur. Full stop. Maar dat zegt niet dat wij maar zo klein zijn dat we in de zielige natuur passen, dat zegt dat de natuur alles wat we zijn - gevoelens, samenwerking, intelligentie, honger, kunst - heeft voortgebracht: alles, en niets minder dan dat, en geen namaak of schijn.

siger

Re: mens en evolutie

Bericht door siger » 15 okt 2009 09:59

yopi schreef:En vervolgens bracht ik te berde het nieuwe wat te vinden is in de imaginaire wereld (wereld III van Popper, als dat je wat zegt ..bedenk ik na je uitleg aan Kitty), dat niet in het beeld van het evolutieverhaal zit.
Dat interesseert mij meer speciaal.
Dat de natuur zich daar anders uitspreekt als in de voorstadia of zo ...
Heb de wereld III van Popper eventjes opgezocht (in wereld III dus) en het komt wel overeen met wat ik hier maar "de imaginaire wereld" genoemd heb. Maar in mijn betoog ligt de klemtoon op de vraag hoe die werld kunnen ontstaan is. Ik antwoord daarop: heel wat dieren (bijvoorbeeld de eekhoorns die ik door de boomtoppen in mijn tuin zie snellen) hebben alle eigenschappen reeds verworven die in moderne mensen verder uitgewerkt zijn. Daarin verschilt de interessesfeer dan weer.

Je vraagt je misschien af waarom ik de rol van natuur zo belangrijk vind. Welnu, het is niet alleen de enige redelijke verklaring, het is ook de enige verklaring die ons vrijheid toekent, want alle andere verklaringen hebben een [edit aan de natuur] externe macht of gezag nodig.
Laatst gewijzigd door siger op 15 okt 2009 15:05, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie