Wel, we weten dat de oerknal heeft plaatsgevonden en we kunnen teruggaan tot 0,0000000000000000000000000000000000000000001 sec. na de oerknal, toen de eerste krachten zoals zwaartekracht werd gevormd. Er is een overvloed aan bewijs dat de oerknal daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Ook weten we dat wij er sinds de oerknal allerlei ingewikkelde materie is ontstaan.De wetenschap concludeert dat leven is ontstaan uit een explosie/ knal. Wetenschap betekent observatie en bewijs kunnen aantonen. Niemand heeft nog kunnen bewijzen dat uit een knal materie verandert in leven. Er kan geen bewijs worden getoond en het is nog nooit geobserveerd.
Sterker nog nooit heeft iemand kunnen aantonen dat er leven kan ontstaan uit materie. De wetenschappelijke visie is dus niet wetenschappelijk, maar hoogstens gebaseerd op 'geloof'. De wetenschap 'gelooft' dat materie leven heeft voortgebracht. Dit terwijl 'geloof' juist het standpunt vormt van religies. Is wetenschap een nieuw bedacht geloof geworden?
Mensen maken de fout door gelijk een sprong te maken van oerknal naar de mens. Hoe lang heeft het geduurd voordat de mens uiteindelijk verscheen op aarde? Ok, ben je een creationist, dan geloof je in een aarde van een paar duizend jaar oud. Maar de wetenschap gaat uit van vele miljarden jaren. Het eerste leven op aarde waren eencelligen zonder kern. De tweede generatie, de Oer-Archaebacteriën, vind je nog steeds in zwavelbronnen, geisers en ijs. Vervolgens zien we duidelijk een ontwikkeling in leven, d.w.z. dat het leven op aarde steeds complexer werd, dat blijkt wel uit de fossiele vondsten.
Uiteraard dacht men er vroeger anders over, want wie kende nu DNA en RNA? Vanuit de oudheid werd alles verklaard aan de hand van God(en). Echter, ook het menselijk denken heeft een evolutie ondergaan en het wordt steeds duidelijker hoe het leven in elkaar steekt. Kijk bijv. naar de bijbel: Des te verder je teruggaat in de verhalen, des te meer mythische verhalen je tegenkomt. Toen was het een verklaring van zaken om hun heen waar men geen weet van had. Dat is op zich niet erg, want iedereen probeert een verklaring te zoeken van wat om je heen gebeurt. En het ontstaan van leven is een 'big issue'.
Je moet niet denken dat in een labaratorium een testje kan worden gedaan waarin een paar stappen uit levenloze materie de mens ontstaan. De aarde heeft er miljarden jaren over gedaan en dat kun je niet nabootsen in laten we zeggen een paar jaren. Al in 1953 toonden Stanley Miller en Ilya Prigogine aan dat er leven kan ontstaan uit levenloze materie. Uiteraard ging het om organische moleculen, maar daar zaten wel aminozuren tussen; de bouwstenen van eiwitten.
Aangezien we steeds meer weten over wat zich heeft afgespeeld de afgelopen miljaren jaren, zal het weer een kwestie van tijd zijn voordat er meer vraagstukken zijn opgelost rondom het ontstaan van leven op aarde.