De mens is nog steeds aan het evolueren.
Een nieuw ontdekte aanpassing van de milt bij mensen met al zeer lang het "duiken" in hun families en dat gedurende al vele geslachten.
Hier een lijstje met aanpassingen, die nu op dit moment aantoonbaar zijn
Ik moet nu denken aan vooral, waar we de laatste generaties steeds meer van weten en mee te maken hebben gekregen, met de voorbeelden van de melkdrinkers en met de graaneters.De evoluerende mens
Melkdrinkers
Dat veel mensen melk kunnen drinken, komt door een genetische wijziging die 9.000 jaar geleden ontstond in de Oeral en nogmaals in Afrika, 5.000 jaar geleden. Door de mutatie blijven we ook na de zuigelingentijd 'lactase' aanmaken, een enzym dat melksuiker afbreekt. Een aanpassing op de veeteelt.
Bergbewoners
De bewoners van de hooggebergten in Tibet, de Andes en Ethiopië hebben genetische veranderingen ondergaan waardoor ze beter kunnen overleven in de ijle lucht op grote hoogte. Hun bloed neemt makkelijker zuurstof op en blijft dun, zodat er geen stolsels ontstaan.
Graaneters
Waarschijnlijk is uw speeksel rijk aan amylase, een enzym dat zetmeel afbreekt. Een evolutionaire aanpassing op de landbouw. Overal waar men granen ging verbouwen, breidde het aantal amylasegenen zich uit, zodat we efficiënter suikers kunnen opnemen uit rijst, knollen en granen.
Arseeneters
In het Argentijnse plaatsje San Antonio de los Cobres heeft de evolutie iets bedacht op het vele giftige arseen dat er van nature veel voorkomt. De plaatselijke bevolking heeft een genetische mutatie opgedaan waardoor hun lichamen arseen veel beter kunnen afbreken.
IJskonijnen
De Inuit ('eskimo's') van Groenland, Alaska en Canada hebben allerlei aanpassingen op het leven in de kou. De opvallendste, drie jaar geleden ontdekt: een hele batterij enzymen waarmee ze het vele vet uit hun voeding beter kunnen verwerken.
Het verschijnsel van het niet verdragen koeienmelk heeft altijd bestaan, zeker bij zeer jonge kinderen. Bij ophouden van moedermelk werd dan overgegaan op geitenmelk. Op latere leeftijd ging meestal koeienmelk weer wel.
Ik hoorde vroeger zelden mensen, die al van kinds af aan altijd diarree hadden en broodmager bleven omdat ze een gluten deficiëntie hadden
Het lijkt alsof er steeds meer mensen zijn, die een lactose probleem hebben en gluten niet verdragen.
Of is dat alleen maar omdat er meer over bekend wordt?
Ik denk, dat je kunt stellen voor mensen in het algemeen als dit voorgaande in ogenschouw neemt, dat je niet meer kunt spreken over "defecten in de aanleg", maar eerder als "terugval naar de oorsprong van voor de laatste mutaties"
Zoals je bij planten ziet, dat delen van een gekweekte varianten terug vallen naar hun oorspronkelijke staat.
Ik heb dat gezien bij gekweekte fuchsia hybriden en bij planten met bontgekleurde bladeren.
Dat zij tijdens hun groei, ook binnen één plant, takken ontwikkelen die terugvallen in hun oorspronkelijke staat.