Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Moeilijke ethische vraagstukken.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13702
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Maria » 11 dec 2016 11:23

Nav. van:
http://www.freethinker.nl/forum/viewtop ... 57#p514957" onclick="window.open(this.href);return false;
Fish schreef:
Maria schreef: Tenslotte wordt dat uitdunnen in de natuur ook gedaan door natuurlijke vijanden.
Vossen hebben geen natuurlijke vijanden en hebben sinds hun verschijnen hier alle grondbroeders uitgeroeid.
Als ik moet kiezen tussen grondbroeders en vossen hoef ik niet lang na te denken.
Bewijs te meer dat we ons af moeten vragen of het zinvol is binnen Nederland stukjes absoluut natuurbehoud te creëren of in stand te houden.

Gepubliceerd op 11 jul. 2013


Oostvaardersplassen
Ruimte voor natuurlijke ontwikkeling 1996-2015
In 1996 werd het beheer overgedragen aan Staatsbosbeheer. Op grond van de opgestelde visie werd het uitgangspunt voor het beheer nu niets doen, tenzij .... Het waterpeil binnen drie grote peilgebieden mocht onder invloed van neerslag en verdamping schommelen tussen ruime grenzen. Ook de begrazingsdruk werd niet actief gestuurd en de dieren werden in de winter niet bijgevoerd.

Discussie voedsel en dierenwelzijn
Het beleid van Staatsbosbeheer met grote grazers is omstreeks 2005 ter discussie gesteld. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft een internationaal samengestelde commissie zich gebogen over deze problematiek. Dit International Committee on the Management of large herbivores in the Oostvaardersplassen (IMCO) adviseerde sterfte van grazers te accepteren in het kader van de doelstelling van natuurlijk terreinbeheer. De discussie is daarna echter niet verstomd.
Vorig jaar zag ik een filmpje waarin paarden van honger en ellende niet meer konden meekomen en ter plekke stierven.
Men stond erbij en keek ernaar.
Filmen, maar er was besloten het te laten gebeuren.
Ik kokhals nu nog als ik eraan denk.
2 maart 2015
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/12 ... oet-anders" onclick="window.open(this.href);return false;
Kan dit zomaar?

28 mei 2016
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/13 ... ieren-dood" onclick="window.open(this.href);return false;
Staatsbosbeheer heeft afgelopen winter in de Oostvaardersplassen veel grote grazers afgeschoten. Ondanks het zachte weer waren dat er ruim 1600. Alleen in de winter van 2012/2013 gingen meer dieren dood.

De grote sterfte betekent dat één op de drie dieren in de Oostvaardersplassen de winter niet heeft overleefd. Een klein gedeelte stierf een natuurlijke dood. De rest is door Staatsbosbeheer afgeschoten, omdat de dieren te zwak waren. Dat wordt gedaan om onnodig lijden van de grote grazers te voorkomen.
30 september 2016
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/14 ... s-niet-aan" onclick="window.open(this.href);return false;

5 oktober 2016
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/14 ... ale-staten" onclick="window.open(this.href);return false;

7 december 2016
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/14 ... d.facebook" onclick="window.open(this.href);return false;

Goed nieuws:
Afschieten ja of nee komt onder verantwoordelijkheid van Flevoland.
Laat degenen, die het aanzien en de directe verantwoordelijken voor deze dieren, beslissen over wanneer er wel of niet ingegrepen moet worden.
Niet overlaten aan de bureaucratie.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13702
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Maria » 11 dec 2016 11:23

Eén van de reacties op de trailer film van 2013 Wildernis in het voorgaande bericht vorig jaar:
THE "OOSTVAARDERSPLASSEN" ~ THE BIRD'S HEAVEN ... THE GRAZERS HELL
LAND CONQUERED FROM THE SEA

Special in apart bericht geplaatst.
Let op:
Volgende video's bevatten schokkende tot zeer schokkende beelden.


Dutch Nature Reserve 'The Oostvaardersplassen' True Nature?
Gepubliceerd op 7 mrt. 2013
This documentary was made three years ago.
Dus gemaakt in 2010

"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13702
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Maria » 11 dec 2016 11:29

Dito:

De nieuwe Wildernix / The New WilderMess
Gepubliceerd op 25 sep. 2013
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Gershom
Diehard
Berichten: 1075
Lid geworden op: 10 sep 2016 15:23

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Gershom » 11 dec 2016 16:02

@Maria
Goed dat je een aantal van die schrijnende, nee niet eens, het zijn misdadige situaties, bij elkaar hebt gezet.
In het "echte" wild gaan ook dagelijks dieren dood, maar de meeste van hen creperen niet dagen of nog langer. En ze liggen ook niet te rotten maar worden vaak in een mum van tijd kaalgevreten. Er zijn grote roofdieren die er voor zorgen dat alles wat ziek zwak op misselijk is, er tussenuit wordt gepikt, en wat overblijft is vaak gezond en sterk.
Dat is in de Oostvaardersplassen niet zo, en ik begrijp niet dat men daar niet regulerend optreed. Want wij zijn daar het enige grote roofdier dat de populatie van geïntroduceerde grote grazers binnen de perken en dus gezond kan houden.
Er is wel eens geopperd om de wolf weer te herintroduceren, maar van dat onzalige plan hoor ik gelukkig niets meer.
want dat zou de ellende alleen maar hebben vergroot, omdat een wolf veel meer ruimte vraagt, dan die paar vierkante kilometers die daar beschikbaar zijn.
Ik maak dagelijks de wilde plannen mee die Het Goois natuurbeheer wil uitvoeren in Hilversum en omgeving. Het vertoont dezelfde trekken als de Oostvaardersplassen , maar dan op miniatuur niveau. Gelukkig is er een heel goede groep mensen plaatselijk bereid zich te verzetten tegen de vaak commerciële plannen van het "Natuurbeheer" dat meer weg heeft van een hoveniersbedrijf. Zo is het aantal koeien al teruggebracht van 18 naar zes waaronder 3 zeer jonge dieren. De bedoeling was een groot open heidelandschap te maken, want de hei was over een groot oppervlak verdrongen door gras. De heide heeft zich inderdaad grotendeels hersteld, maar een beter resultaat zou met schapen bereikt zijn, zonder de schade die grote runderen aanrichten aan de rest van het landschap. Zo zijn de meeste volwassen vlierbomen doodgegaan samen met een groot aantal karakteristieke berken. Maar ja, schapen kosten geld, en een herder was te duur. Men wil wel toeristen trekken maar het moet op een koopje.
Ik hoop dat er een pressiegroep gevormd kan worden die de "natuurlobby" scherp op de vingers kijkt, en direct naar de rechter stapt wanneer misstanden gesignaleerd worden. En natuurlijk moeten er goed opgeleide jagers komen die hun werk kunnen doen in plaats van de door ons verdrongen predatoren.
En je moet zorgen voor een groep voorlichters die de mensen duidelijk kan maken, dat een teveel aan zielige bambi's
alleen maar leidt tot verloedering van nog veel meer bambi's

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6863
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door vegan-revolution » 11 dec 2016 18:05

Misschien is het aardig om in dit verband het (voorlopig) standpunt van de Partij voor de Dieren er eens bij te pakken :

Oostvaardersplassen

Daaruit :
De Partij voor de Dieren is tegen het uitzetten van dieren en zou de oorspronkelijke opzet van de Oostvaardersplassen dan ook nooit gesteund hebben. Maar nu de edelherten, Heckrunderen en konikpaarden er eenmaal in het wild leven, is het belangrijk dat de dieren zoveel mogelijk met rust worden gelaten, en dat de kuddes hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, met zo min mogelijk ingrijpen van de mens. Tegelijkertijd heeft de mens wel de plicht om onnodig lijden te voorkomen. Dat vraagt om een zorgvuldig afgewogen oordeel over wat goed is voor de individuele dieren en voor de kuddes als geheel.
Op aandringen van de Partij voor de Dieren is er inmiddels meer beschutting aangelegd. Maar zonder uitbreiding van het huidige gebied blijven de schuilmogelijkheden onvoldoende. Uitbreiding van het gebied is bovendien noodzakelijk omdat de kuddes hun natuurlijke trekgedrag moeten kunnen vertonen. Het is dan ook niet voor niets dat experts met ons van mening zijn dat vergroting van het gebied van groot belang is voor het welzijn van de dieren.
In de discussie over het welzijn van de kuddes in de Oostvaardersplassen wordt regelmatig gesproken over bijvoeren. Veel mensen denken dat bijvoeren de dieren de winter door kan helpen. Op het eerste gezicht lijkt dat logisch, maar bijvoeren zou juist tot grote problemen leiden. Het zorgt voor onrust en agressie in de kuddes, doordat de dieren zullen vechten om het voedsel. De zwakkere dieren komen niet bij het voedsel en zijn dus niet geholpen met bijvoeren. De sterkere dieren eten het extra voedsel wel, waardoor hun natuurlijke mechanismen om de winter door te komen, verstoord worden. De stofwisseling staat in de winter op de ‘zuinige’ stand, maar raakt door het extra eten geactiveerd alsof het lente is. Daardoor raken de dieren eerder door hun vetreserves. Bovendien zullen de sterkste dieren door het bijvoeren meer jongen krijgen - en dan zijn er de volgende winter dus nog meer dieren die op zoek gaan naar voedsel.
De Partij voor de Dieren vindt dat het welzijn van het individuele dier voorop moet staan, zonder dat de vrijheid en het natuurlijke gedrag van de kudde worden aangetast, en met zo min mogelijk ingrijpen van de mens. Pas als blijkt dat een dier de winter niet zal overleven, moeten deskundige beheerders voorkomen dat het dier onnodig lijdt. Dit wordt wel ‘reactief beheer’ genoemd. Hierbij wordt niet gejaagd.
Samengevat wordt behandeld :

- schuilmogelijkheden
- gebiedsgrootte
- bijvoeren
- proactief beheer (jacht)
- reactief beheer (de dieren zoveel als het kan met rust laten)
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 11214
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Fish » 11 dec 2016 21:24

Maria schreef: Goed nieuws:
Afschieten ja of nee komt onder verantwoordelijkheid van Flevoland.
Laat degenen, die het aanzien en de directe verantwoordelijken voor deze dieren, beslissen over wanneer er wel of niet ingegrepen moet worden.
Niet overlaten aan de bureaucratie.
In de Amsterdamse waterleidingduien leven veel te veel Damherten, na veel gesteggel is eindelijk besloten de populatie voor een gedeelte af te schieten.
Wat gebeurt nu, een groep herten verhuist naar een klein bos hier in de buurt. Binnen een week waren er zes aanrijdingen met behoorlijke schade maar nog geen gewonden of erger.
De burgemeester gaf opdracht de herten af te schieten. De partij van de dieren kwam gelijk in het geweer (ahum) en vond dat dit niet kan.
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

Gebruikersavatar
Gershom
Diehard
Berichten: 1075
Lid geworden op: 10 sep 2016 15:23

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Gershom » 11 dec 2016 22:12

Fish schreef: In de Amsterdamse waterleidingduien leven veel te veel Damherten, na veel gesteggel is eindelijk besloten de populatie voor een gedeelte af te schieten.
Wat gebeurt nu, een groep herten verhuist naar een klein bos hier in de buurt. Binnen een week waren er zes aanrijdingen met behoorlijke schade maar nog geen gewonden of erger.
De burgemeester gaf opdracht de herten af te schieten. De partij van de dieren kwam gelijk in het geweer (ahum) en vond dat dit niet kan.
Ik snap niets van die partij. Zijn het dan allemaal halve zachten? Het is toch duidelijk dat je in ons land geen grote dieren ongecontroleerd in het wild kunt uitzetten? Wie is aansprakelijk als er straks wel een dodelijk ongeluk gebeurt?
En in een klein bosgebied zit je na een paar seizoenen toch weer met hetzelfde overschot? Tenzij je ze allemaal aan de pil zet, zoals in dierentuinen wel gebeurt.

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6863
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door vegan-revolution » 12 dec 2016 01:00

Fish schreef:Wat gebeurt nu, een groep herten verhuist naar een klein bos hier in de buurt.
Hoe heeft die verhuizing plaats kunnen vinden? En hoe is het beleid ten aanzien van wildrasters geregeld?

Voor wat betreft de Veluwe :

Zie bijvoorbeeld : Statenvragen over wildraster bij Apeldoorn

Ook worden er regelmatig vernielingen aan wildrasters geconstateerd, waarvan sommigen vermoeden dat dit moedwillig gebeurt om jagers een argument in handen te geven om een jacht te starten.

Voor wat betreft damherten in de AWD worden hier nog wat argumenten opgesomd die tegen (plezier)jacht pleiten.

Hier licht de Faunabescherming de argumenten toe die tegen (plezier)jacht pleiten.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15570
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Peter van Velzen » 12 dec 2016 06:06

Plezierjagers zouden uiteraard de meest gezonde dieren afschieten.
het lijkt me de bedoeling om juist de zieke en/of verhongerende dieren uit hun lijden te verlossen.
Dat doeje niet voor je plezier. . .
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
Gershom
Diehard
Berichten: 1075
Lid geworden op: 10 sep 2016 15:23

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Gershom » 12 dec 2016 12:29

Peter van Velzen schreef:Plezierjagers zouden uiteraard de meest gezonde dieren afschieten.
het lijkt me de bedoeling om juist de zieke en/of verhongerende dieren uit hun lijden te verlossen.
Dat doeje niet voor je plezier. . .
Ik ben dat volledig met je eens.
Misschien is het mogelijk zieke en stervende dieren te verdoven en ze daarna in te laten slapen zoals wij dat met onze huisdieren ook doen? Je beperkt dan het lijden tot een uiterste minimum.
Dit kan eigenlijk het best door boswachters gedaan worden. Dan is plezierjacht doeltreffend uitgesloten.

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6863
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door vegan-revolution » 12 dec 2016 12:36

Peter van Velzen schreef:het lijkt me de bedoeling om juist de zieke en/of verhongerende dieren uit hun lijden te verlossen.
Dat doe je niet voor je plezier. . .
Exact. En dat is dan ook precies waar de Partij voor de Dieren voor pleit. Dit zou dan moeten gebeuren door erkende natuurbeheerders ("boswachters") en niet door jagers.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
Jagang
Ontoombaar
Berichten: 11076
Lid geworden op: 27 jul 2009 00:22

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Jagang » 12 dec 2016 14:04

Zou het een idee zijn om te kijken of we anticonceptiemiddelen kunnen ontwikkelen voor groter wild, en deze middelen via een pijltje a-la verdovingsgeweer in te brengen?
‘Als mensen vandaag het geldsysteem begrijpen, dan breekt morgen de revolutie uit.'
Henry Ford

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 11214
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Fish » 12 dec 2016 15:30

Plezierjagers is een woord om jagers in een hokje te plaatsen. Mensen die niets met visserij en beheersjacht te maken hebben, meestal mensen uit de stad die er de ballen van afweten gebruiken dat woord. Het is de hele dag moord en doodslag in de natuur maar daar wordt overheen gekeken. Ohhh de natuur is zo mooi.
En als we niet miljoenen jaren vis/schelpdieren en vlees gegeten hadden waren er geen mensen.
De ideale wereld voor veganisten dat dan wel weer. 8*)
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6863
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door vegan-revolution » 13 dec 2016 13:41

Fish schreef:Plezierjagers is een woord om jagers in een hokje te plaatsen. Mensen die niets met visserij en beheersjacht te maken hebben, meestal mensen uit de stad die er de ballen van afweten gebruiken dat woord.
Dat is dan weer op zichzelf heel generaliserend wat je hier schrijft.
Fish schreef:Het is de hele dag moord en doodslag in de natuur maar daar wordt overheen gekeken.
Welnee. Misschien door een enkeling. Maar moord en doodslag in de natuur vormt geen excuus voor het toebrengen van onnodig leed door mensen.
Fish schreef:En als we niet miljoenen jaren vis/schelpdieren en vlees gegeten hadden waren er geen mensen.
Mogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat we het nu niet anders kunnen doen.
Fish schreef:De ideale wereld voor veganisten dat dan wel weer. 8*)
Een wereld zonder mensen zou ideaal zijn voor veganisten? Zo homogeen is de groep veganisten niet dat daar onder veganisten een eensluidend oordeel over bestaat. De meeste veganisten zien graag mensen op deze wereld, zij het dat de impact van die mensen voor veel veganisten hier en daar wel wat minder zou mogen. In de trant van "leven en laten leven" voor zover dat redelijkerwijs haalbaar en mogelijk is.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15570
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: Natuurbeheer - Oostvaardersplassen

Bericht door Peter van Velzen » 13 dec 2016 17:08

Jagang schreef:Zou het een idee zijn om te kijken of we anticonceptiemiddelen kunnen ontwikkelen voor groter wild, en deze middelen via een pijltje a-la verdovingsgeweer in te brengen?
In zekere zin is anti-conceptie bij wild nog onnatuurlijker dan bejaging. Zou het een idee zijn om de "vrije natuur" dan maar af te schaffen? Vanuit het oogpunt van dierenleed, dient men haar te vervangen door een dierenpark, met medische verzorging zoals in een dierentuin.
Ik wens u alle goeds

Plaats reactie