De clitoris; coming-of-age-verhaal

Voor de mensen die depressief worden van alle ellende in de media, een forum met alleen positief nieuws.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Petra
Banned
Berichten: 6144
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

De clitoris; coming-of-age-verhaal

Bericht door Petra » 14 jan 2019 04:11

Iedereen is druk met dat enge seks-obsessieve Nashville manifest, gelukkig is er ook nog goed nieuws; De clitoris is bezig aan haar eigen coming-of-age-verhaal :)

https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~bcb68202/
Het is een enorm essay maar volgens mij interessant genoeg om helemaal door te lezen.
Vanwege de betaalmuren plak ik flink wat quotes.
Mijn laatste quotes tonen het belang wel aan.. Een biologieboek uit 2013 wat nog steeds gebruikt wordt op middelbare scholen met wel de mannelijke variant maar niet de vrouwelijke. Ook in 2013 een petitie van ouders tegen het vertonen van voorlichting op scholen. De dames die een voorlichtingssite ontwikkeld hadden die op NOS werd uitgezonden werden helaas vieze wijven genoemd.
Zonder goede voorlichting komt er nooit een einde aan de pompen-voor-de voortplanting-aandoening, m.i. ook te 'danken' aan de invloed van religie.

Heterovrouwen krijgen nog steeds veel minder orgasmes dan mannen. Hoe lossen we die orgasmekloof op? Het antwoord begint bij de clitoris. En nee, dat is dus geen klein knopje.
Als je over nadenkt, is dit toch toch echt te gek voor woorden... 1998! :shock:
Nee, 1998 is geen tikfout: de mens was al op de maan geland, vloog in Concordes twee keer sneller dan het geluid over de oceaan en verkende met de Hubble-telescoop de ruimte, vóór iemand de moeite nam te bekijken hoe het vrouwelijk geslachtsorgaan precies in elkaar steekt. Pas toen ontdekte O’Connell door dissectie dat wat wij kenden als de clitoris slechts het topje van de ijsberg is. Ja, sinds mensenheugenis wordt er in lichamen gesneden voor medisch onderzoek, denk alleen al aan De anatomische les van Rembrandt, maar nee, nog nooit eerder had iemand de moeite genomen om dit deel van het vrouwelijk lichaam volledig in kaart te brengen, hoe ongelooflijk het ook klinkt.
Natuurlijk, de Amerikaanse voorlichtingsmoraal was (en is) een tikje conservatiever dan de onze, maar gymleraar Carr uit de highschoolfilm Mean Girls (2004) vatte de boodschap toch behoorlijk goed samen toen hij zei: ‘Don’t have sex, because you will get pregnant and die.’
De orgasmekloof.
Volgens onderzoek van het Kinsey Institute uit 2017 krijgen vrouwen bij heteroseks in 66 procent van de gevallen een orgasme, waar dat de heteroman 95 procent van de keren lukt. Lesbiennes komen vaker klaar (86 procent) en ook homoseksuele mannen scoren goed met 89 procent. De cijfers van verschillende onderzoeken naar het onderwerp lopen wat uiteen (een studie onder studenten rapporteerde zelfs een verschil van 52 procent), maar de orgasmekloof tussen heteroman en -vrouw bedraagt in het gunstigste geval nog altijd 22 procent.
Het goede nieuws :D
Na eeuwenlang ontkend, genegeerd en weggegumd te zijn uit de boeken is de clitoris namelijk bezig aan een opmars, of eigenlijk, haar eigen coming-of-age-verhaal.
Inmiddels is de clit overal: je ziet haar aan de kutkettinkjes van kunstenares Denise Rosenboom bungelen, ze heeft haar eigen Instagramkanalen (@clubclitoris bijvoorbeeld, of @the.vulva.gallery) en ze treedt op in animatiefilms (van de Canadese filmmaakster Lori Malépart-Traversy). Hanni Jagtman, oprichter van de Amsterdamse (vrouwen-)sekswinkel Mail & Female spreekt van ‘een virus’. In haar winkel zijn tig clitorisjes te vinden: op buttons, geborduurd en als 3D-modellen.
Hartstikke mooi allemaal natuurlijk, maar genieten gaat dus bepaald niet vanzelf, als we het orgasme als genotsgraadmeter nemen. Hoe kunnen we die orgasmekloof dichten? Een deel van het antwoord ligt in andere cijfers: 1) het verschil tussen lesbische en heteroseksuele vrouwen, en 2) het verschil tussen vrouwen die seks hebben met een man en vrouwen die seks hebben met zichzelf. Van masturbatie komt 83 procent van de Nederlandse vrouwen klaar volgens een studie uit 2016, wat suggereert dat het gros van de heterovrouwen ook in gezelschap best wat vaker zou mogen klaarkomen.
Dat vrouwen vaker klaarkomen van stimulatie van de (glans)clitoris dan van penetratie was al bekend sinds het Hite Report uit 1976 van seksvoorlichter Shere Hite. Helaas zit het idee dat een stevig potje seks om penetratie draait bij zowel mannen als vrouwen nogal diep. Van Hollywood-vanilleseks tot gonzo (een harde pornovariant), penetratie is voor een vrouw de grootste traktatie. Op het scherm dan, niet in de slaapkamer: daar leidt penetratieseks maar bij zo’n 1 op de 4 vrouwen tot een orgasme. Intussen denkt volgens biologieprofessor Elisabeth Lloyd nog zo’n 30 procent van de mannen dat coïtus de beste manier is om een vrouw hun naam te laten schreeuwen.
Clitpionier Helen O’Connell zei in 2018 tegen The Huffington Post dat ook vrouwen een verantwoordelijkheid hebben deze fabel te ontkrachten: ‘Vrouwen gaan hier gewoon in mee, alsof dat pompen hun een soort seksuele voldoening zal brengen. Tot die leugen ontkracht is en de realiteit van vrouwen op de voorgrond is getreden, blijft die mythe in stand.’
Als gezegd: pas in 1998, met de onthulling door uroloog O’Connell van het hele inwendige zwellichaam dat aan het ‘knopje’ vastzit, begon de clitoris aan haar opmars. Er bleken achtduizend zenuwuiteinden te schuilen in de clit, twee keer zoveel als de penis heeft. Het knopje van de clitoris lijkt zelfs op een penis, vooral als het zich, net als een pik, bij opwinding vult met bloed. Niet de vagina is dus het vrouwelijke equivalent van de penis, benadrukken Ellen Laan en Rik van Lunsen in hun boek Seks!, maar de clitoris. Volgens hen is het daarom ook logisch dat vrouwen eerder clitoraal dan vaginaal klaarkomen, omdat de vagina zelf niet zo gevoelig is: ‘Als vrouwen ‘vaginaal’ klaar lijken te komen, dan komt dat doordat de clitoris van binnenuit is gestimuleerd tijdens de coïtus.’
Wie iets aan de hetero-orgasmekloof wil doen kan dus beginnen door de clitoris even hoog aan te slaan als penetratie: seks ≠ penis + vagina.
Helaas is van de ontdekking van de clit uit 1998 nog niets te zien in bijvoorbeeld het biologieboek van schoolboekenuitgever Malmberg, Biologie voor jou (2013), dat op 60 procent van de middelbare scholen wordt gebruikt: er wordt verwezen naar ‘een ‘knopje tussen de kleine schaamlippen’. In het lesboek staat wél een doorsnede van een penis en de zwellichamen die voor een erectie zorgen, maar geen spoor van de clit in opperste staat van paraatheid.

Om de kenniskloof te overbruggen lanceerden pedagoog Belle Barbé (26) en illustrator Marilyn Sonneveld (28) in 2015 Wipsite, een voorlichtingssite voor mensen van 12 tot 30 jaar die plezier uitstraalt. Sonneveld: ‘Op veel sites zie je nog steeds dat stipje! Natuurlijk, sommige vrouwen gaan hun eigen lichaam ontdekken en die komen er uiteindelijk wel. Maar zolang mannen niet óók weten hoe het werkt, blijft het vrouwelijk orgasme ondergeschikt aan het mannelijke.’

Plezier is een belangrijk onderwerp bij voorlichting, vinden Barbé en Sonneveld, maar het ligt soms gevoelig. Zo leidde het openhartige programma over seksualiteit van Schooltv, Dokter Corrie, in 2013 nog tot een petitie van achtduizend ouders tegen het vertonen van de serie op school.
Ook Barbé en Sonneveld kregen felle reacties toen de NOS aandacht besteedde aan hun site.

Sonneveld: ‘Mensen noemden ons vieze wijven en zeiden dat we seks promoten.’ Zo wordt op Wipsite verteld hoe een orgasme voelt en hoe je er een kunt krijgen. Barbé: ‘Vooral op het hoofdstuk technieken wordt veel geklikt: hoe vinger je nou? Wij willen plezier in seks vooropstellen en we proberen het niet belerend of beangstigend te maken. In die zin promoten we seks inderdaad.’ Sonneveld: ‘Lékkere seks, ja!’
Braver dan the braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

Hopper
Banned
Berichten: 1064
Lid geworden op: 25 apr 2016 21:04

Re: De clitoris; coming-of-age-verhaal

Bericht door Hopper » 14 jan 2019 13:17

Petra schreef:
14 jan 2019 04:11

Vanwege de betaalmuren plak ik flink wat quotes.
Cookies opschonen, dan kan je weer Volkskrant artikelen lezen. Nu kan de hele draad verwijderd worden vanwege auteursrecht en dat zou zonde zijn, want het is een belangrijk onderwerp. Verder weet ik niet zo veel van de clitoris, ik heb er geen een. Bij ons mannen hangt de hele boel buitenboord, dat vergemakkelijkt het spelen, masturberen enzovoorts. Mogelijk is dat gedeelte nog een taboe bij vrouwen? Maar het antwoord daar op ligt bij de dames zelf.
Zien dat er niks te bereiken valt is zien.

Gebruikersavatar
Petra
Banned
Berichten: 6144
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: De clitoris; coming-of-age-verhaal

Bericht door Petra » 15 jan 2019 05:31

Hopper schreef:
14 jan 2019 13:17
Petra schreef:
14 jan 2019 04:11

Vanwege de betaalmuren plak ik flink wat quotes.
Cookies opschonen, dan kan je weer Volkskrant artikelen lezen. Nu kan de hele draad verwijderd worden vanwege auteursrecht en dat zou zonde zijn, want het is een belangrijk onderwerp. Verder weet ik niet zo veel van de clitoris, ik heb er geen een. Bij ons mannen hangt de hele boel buitenboord, dat vergemakkelijkt het spelen, masturberen enzovoorts. Mogelijk is dat gedeelte nog een taboe bij vrouwen? Maar het antwoord daar op ligt bij de dames zelf.
Je mag quoten ten bate van een discussie. Ik mag flink gequote hebben maar het is een enorm uitgebreid epistel, dus het was maar een greep. Hopelijk dus niet dusdanig dat het auteursrecht geschonden is.
Ik vind het ook een belangrijk onderwerp.
Als je de statistieken bekijkt dan weten vooral lesbiennes puik werk te leveren en zit de onkunde vnl in man/vrouw relaties.
Je kunt zeggen dat het antwoord ligt bij vrouwen zelf, maar dan zullen mensen toch eerst zelf op de hoogte moeten zijn van de biologie & mogelijkheden. En dat is IMO waar het hier om gaat. Als voorlichting wordt tegengewerkt schiet het niet op. Het lijkt erop dat vooral mannen meer voorlichting behoeven. Waarom vrouwen die mannen dan niet beter instrueren snap ik ook niet goed. Misschien is dat het taboe?
Braver dan the braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

Hopper
Banned
Berichten: 1064
Lid geworden op: 25 apr 2016 21:04

Re: De clitoris; coming-of-age-verhaal

Bericht door Hopper » 15 jan 2019 10:34

Petra schreef:
15 jan 2019 05:31

Je mag quoten ten bate van een discussie. Ik mag flink gequote hebben maar het is een enorm uitgebreid epistel, dus het was maar een greep. Hopelijk dus niet dusdanig dat het auteursrecht geschonden is.
Ik vind het ook een belangrijk onderwerp.
Als je de statistieken bekijkt dan weten vooral lesbiennes puik werk te leveren en zit de onkunde vnl in man/vrouw relaties.
Je kunt zeggen dat het antwoord ligt bij vrouwen zelf, maar dan zullen mensen toch eerst zelf op de hoogte moeten zijn van de biologie & mogelijkheden. En dat is IMO waar het hier om gaat. Als voorlichting wordt tegengewerkt schiet het niet op. Het lijkt erop dat vooral mannen meer voorlichting behoeven. Waarom vrouwen die mannen dan niet beter instrueren snap ik ook niet goed. Misschien is dat het taboe?
Niet zo zeer een taboe, maar instructies legt een druk op het liefdesspel. Het risico is er dat er een norm ontstaat waar aan voldaan moet worden.
Zien dat er niks te bereiken valt is zien.

Gebruikersavatar
Petra
Banned
Berichten: 6144
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: De clitoris; coming-of-age-verhaal

Bericht door Petra » 16 jan 2019 02:24

Hopper schreef:
15 jan 2019 10:34
Niet zo zeer een taboe, maar instructies legt een druk op het liefdesspel. Het risico is er dat er een norm ontstaat waar aan voldaan moet worden.
Nou en? De hele wereld staat en valt met de juiste technieken, op elk front. Je wilt op je werk toch ook presteren.
Misschien zou men het niet als risico moeten zien, maar juist als iets positiefs om aan die norm te kunnen voldoen.
Erover nadenkend; ik heb nog nooit meegemaakt dat mannen moeite hebben met wat ehhh.. behulpzame aanwijzingen. Integendeel.

Hallooooo mannen; hebben jullie moeite met aanwijzingen :?:
Hallloooo vrouwen; denken jullie dat mannen moeite hebben met aanwijzingen :?:
Het is toch een feit dat het bij mannen nou eenmaal een stuk makkelijker gaat en meer een kwestie is van -niet te snel- en bij vrouwen van -werk aan de winkel-.

Verpest het de lol als mevrouw vraagt om bv. wat edel hand of mondwerk en er dan ook nog; harder/zachter/links/rechts/hoger/lager/sneller/langzamer bij weet uit te kramen?
En zo ja.. waarom dan? Je kunt het toch ook zien als ehhh.. dansen is plezier voor twee. Hoeveel lol heb je dan als je enige met lol bent, om het maar een beetje lollig te houden. :)
Braver dan the braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

Gebruikersavatar
Gerard R.
Bevlogen
Berichten: 2036
Lid geworden op: 29 mei 2014 16:14
Locatie: NL

Re: De clitoris; coming-of-age-verhaal

Bericht door Gerard R. » 16 jan 2019 14:40

Ik zou het vrij natuurlijk laten komen.
Wat niet wegneemt dat zo af en toe wat hulp met aanwijzing via tekst wel heel erg kan helpen uiteraard.
Alles is tijdelijk en heel iets anders dan wij denken... Niets aan te doen...

Plaats reactie