'Eerste islamitische ziekenhuis in Rotterdam'

Actueel nieuws uit binnen en buitenland.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
heeck
Superposter
Berichten: 9139
Lid geworden op: 21 aug 2006 14:19
Locatie: Leeuwarden

Bericht door heeck » 29 sep 2006 20:47

Kitty schreef:Dat klinkt in ieder geval heel goed. Geen straf om in zo'n ziekenhuis te liggen lijkt mij. Tenminste zoals dat artikel aangeeft. Er lijkt meer zorg voor de patient dan in onze eigen ziekenhuizen.
Kitty,
Of dat zo is, is een tweede vraag en ondertussen verder oriënterende:
Gaat onderstaande positieve aspect van een Islam-hosp ook in nederland gelden voor de te volgen geneeskundige protocollen en medische kennis ? :
http://www.islamic-hospital.org/english ... ulting.htm
Of is dat al "polderend" wel inpasbaar ?

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel. Dus Mijdt Spijt.
http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch/full

Gebruikersavatar
afgestompt dier
Forum fan
Berichten: 267
Lid geworden op: 12 feb 2006 16:43
Locatie: Haarlem

Bericht door afgestompt dier » 29 sep 2006 23:00

Het volgende artikel uit het Nederlands dagblad wil ik jullie niet onthouden:
'Islamitisch ziekenhuis is onnodig'
van onze redactie binnenland
DEN HAAG - Moslimorganisaties zitten niet te wachten op een islamitisch ziekenhuis. Het voornemen van ondernemer Paul Sturkenboom om binnen twee jaar in Rotterdam een ziekenhuis voor moslims te bouwen, is aan hun niet besteed.
Dat blijkt uit reacties op het plan dat Sturkenboom gisteren presenteerde en aan het gemeentebestuur van Rotterdam wil voorleggen. Zijn ziekenhuis moet zich onderscheiden door halal-voedsel te serveren, door de aanwezigheid van islamitische gebedsruimten en medisch personeel dat alleen sekse-genoten behandelt en verpleegt.

Medisch gezien moet het ziekenhuis dezelfde zorg bieden als andere algemene basisziekenhuizen. Alleen voor de zeer specialistische behandelingen zullen mensen naar de daarvoor bestemde ziekenhuizen elders moeten uitwijken. De ongeveer 45 specialisten en 275 verpleegkundigen en paramedisch personeel die het ziekenhuis verwacht nodig te hebben, moeten voldoen aan de Nederlandse eisen.

Zij hoeven niet zelf islamitisch te zijn. ,,Ze moeten natuurlijk wel dit geloof en de gebruiken respecteren'', volgens de voormalige bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Ook de voertaal wordt Nederlands. ,,We nemen echter wel een Arabischsprekende vertrouwensman en -vrouw in dienst die tevens kunnen werken als tolk.''

Islamitische organisaties denken dat een dergelijk ziekenhuis de kloof tussen moslims en niet-moslims alleen maar vergroot. Bovendien houden veel ziekenhuizen volgens hen al rekening met specifieke wensen van moslims. Er zijn daar al gebedsruimten en imams en er wordt halal-eten aangeboden. Ook wordt vaak geprobeerd rekening te houden met de wensen van vrouwen die door vrouwen willen worden verpleegd.

Voor de meeste islamitische vrouwen hoeft dat helemaal niet, zegt Rachid Bal, bestuurslid van de Islamitische Stichting Nederland. ,,In de islam mag een vrouw door een man worden behandeld en verpleegd als het om haar gezondheid gaat.'' In de woorden van Üzeyir Kabaktepe, vice-voorzitter van de Westermoskee Milli Görüs: ,,In Marokko en Turkije zijn ook geen islamitische ziekenhuizen, laat staan dat vrouwen daar uitsluitend door vrouwen worden geopereerd en verpleegd.''

Ook Driss el Boudouffi, van Ummon, de grootste koepel van Marokkaanse moskeeën in Nederland, is hogelijk verbaasd over het initiatief. De meeste moslims vinden volgens hem de kwaliteit van een ziekenhuis belangrijker dan de religieuze inslag. Liever ziet hij dat de bestaande ziekenhuizen hun service uitbreidden door allemaal halal-eten aan te bieden of een gebedsruimte in te richten.

Een woordvoerster van het VU Medisch Centrum in Amsterdam laat weten al zeker tien jaar dergelijke voorzieningen aan te bieden. Naast halal-voedsel biedt het kosjer voedsel aan omdat joodse patiënten daarnaar vragen. ,,Wanneer iemand alleen door een vrouwelijke arts wil worden behandeld, wordt in alle redelijkheid met die wens rekening gehouden.'' Ook autochtone Nederlandse vrouwen willen dat soms.

Vakbond AbvaKabo heeft weinig vertrouwen in het plan van Sturkenboom. Elise Merlijn, landelijk bestuurder CAO ziekenhuizen: ,,Wij kennen meneer Sturkenboom nog wel. Hij heeft vaker initiatieven voorgesteld in de zorgsector, zo zou hij het noodlijdende Slotervaartziekenhuis overnemen, maar telkens ketst het af en maakt hij mensen blij met een dooie mus.''
Geloof verzet bergen onzin.

Gebruikersavatar
stropke
Geregelde verschijning
Berichten: 51
Lid geworden op: 01 jul 2006 13:46
Locatie: Limburg

Bericht door stropke » 29 sep 2006 23:17

afgestompt dier schreef:Mag je daar als Westerling dan ook geholpen worden???
Discriminatie in eigen land noem ik dit, ze zijn toch allemaal zo goed geintregeerd waarom dan zo n apart ziekenhuis??
Zoudt ge daar wel als "Ongelovige" ( inhun ogen) wel willen geholpeen worden?
Mij nie gezien,pfffffffff.

Gebruikersavatar
stropke
Geregelde verschijning
Berichten: 51
Lid geworden op: 01 jul 2006 13:46
Locatie: Limburg

Bericht door stropke » 29 sep 2006 23:21

Gerard schreef:Afbeelding
Ziekenhuis introduceert boerka voor patiënten

Patiënten in een ziekenhuis in het noordwesten van Engeland kunnen kiezen voor een nieuw soort ziekenhuiskleding: de boerka-japon. De blauwe toga bedekt de patiënt van top tot teen en is vanaf 1 november verkrijgbaar in het Royal Preston ziekenhuis. Het kledingstuk is voornamelijk bedoeld voor vrouwelijke moslimpatiënten die zich volgens hun geloof moeten bedekken.

Volgens de directie van het ziekenhuis is de stoffen boerka een extra comfort voor patiënten die zich willen bedekken na een medische ingreep, en een oplossing voor islamitische vrouwen die bepaalde lichaamsdelen, zoals ellebogen en enkels, moeten bedekken. Volgens het ziekenhuis is de interesse van patiënten en andere ziekenhuizen overweldigend.

De Britse krant The Daily Express vindt de ziekenhuisboerka een schoolvoorbeeld van valse politieke correctheid. “Dit is duidelijke positieve discriminatie, waarbij één groep wordt bevoordeeld. Als mensen in Groot-Brittannië willen wonen, moeten ze volgens de Britse normen en waarden leven. De normale ziekenhuisdracht moet dus maar goed genoeg zijn voor iedereen.”
bron: http://blog.seniorennet.be/ongeloof/archief.php?ID=294
06-sept-2006
Ammai als die aan mijn bed zou staan ren ik naar een blijf- van- mijn- lijf-huis voor mannen.

Gebruikersavatar
afgestompt dier
Forum fan
Berichten: 267
Lid geworden op: 12 feb 2006 16:43
Locatie: Haarlem

Bericht door afgestompt dier » 29 sep 2006 23:22

Wordt je als ongelovige geopereerd in een islamitisch ziekenhuis,en kom je (misschien) bij uit je narcose, blijkt het dat je meteen besneden bent! En je mist een nier, en er is twee liter bloed afgetapt. :lol: :lol:
Geloof verzet bergen onzin.

Gebruikersavatar
collegavanerik
Superposter
Berichten: 6345
Lid geworden op: 31 mar 2005 22:59
Locatie: Zuid Holland

Bericht door collegavanerik » 30 sep 2006 00:17

Gerard schreef:Afbeelding
Ziekenhuis introduceert boerka voor patiënten
Ach, vijftig jaar geleden zagen de meeste katholieke verpleegsters er nog zo uit.

Afbeelding
Afbeelding Hebr 6:
5 wie het weldadig woord van God en de kracht van de komende wereld ervaren heeft 6 en vervolgens afvallig is geworden, kan onmogelijk een tweede maal worden bekeerd.
Als er een almachtige god bestaat, dan is hij een sadist.

Gebruikersavatar
Blueflame
Forum fan
Berichten: 151
Lid geworden op: 31 aug 2006 02:18

verpleegsteruniform

Bericht door Blueflame » 30 sep 2006 00:37

Mja, Collegavanerik, ik ga er nog steeds van uit dat deze vrouwen dit vrijwillig deden. Al valt er over het "vrijwillig intreden" ook wel wat te vertellen.
Zeker dan historisch gezien.
Maar ik meen toch dat er een verschil is. In een sharia-staat moeten alle vrouwen verplicht zo rond lopen.
Ook wat de kledij van onze hedendaagse verpleegsters betreft kan je dus stellen dat er een soort 'verlichting' is geweest.

Mvg.
111 111 111 x 111 111 111 = 12 345 678 987 654 321

Samante

Bericht door Samante » 30 sep 2006 00:41

wahlers schreef: Samante,

Ik neem aan, althans ik hoop, dat je beseft dat deze uitspraak (deze contradictie) een kritisch sarcastische uitspraak was!
Ja dat snap ik inderdaad. Ik vond het een belangrijk gegeven dat je aanhaalde en wilde dat nog even highlighten met mijn quote daarvan. :wink:

Gebruikersavatar
sjun
Ervaren pen
Berichten: 937
Lid geworden op: 27 jul 2006 22:14
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door sjun » 30 sep 2006 02:24

heeck schreef:Eerst gewoon lezen ??!!!

Naast de door Tsjok geplaatste links vult deze pittig aan:
http://www.irfi.org/articles/articles_1 ... spital.htm
met nog aardig wat neven-info.

Roeland
Het is nogal een 'neutrale' bron waar je mee aankomt:
Welcome to the IRFI - Islamic Research Foundation International, Inc.Seeking Advancement of Knowledge through Spiritual and Intellectual Growth

Gebruikersavatar
heeck
Superposter
Berichten: 9139
Lid geworden op: 21 aug 2006 14:19
Locatie: Leeuwarden

Bericht door heeck » 30 sep 2006 17:24

sjun schreef:
heeck schreef:Eerst gewoon lezen ??!!!

Naast de door Tsjok geplaatste links vult deze pittig aan:
http://www.irfi.org/articles/articles_1 ... spital.htm
met nog aardig wat neven-info.

Roeland
Het is nogal een 'neutrale' bron waar je mee aankomt:
Welcome to the IRFI - Islamic Research Foundation International, Inc.Seeking Advancement of Knowledge through Spiritual and Intellectual Growth
Sjun,

Andere bronnen mee welkom, want er vallen wat leemtes op te vullen voor een propere beeldvorming, zo te lezen.
Achteraf bezien trof deze me vanwege het toetsen van feitelijke kennis aan het ethisch zakboekje van gelovigen: in dit geval de koran.

Wat ik nu zou moeten nazoeken is in hoeverre een dergelijke liefhebberij tot het eigen verenigingsgebouw zou zijn beperkt, of dat het in geval van een ziekenhuis in Nederland een deuk in de algemene voorzieningen betreft.
En dat weet ik niet.

En dan uiteraard of we ons zo erg druk moeten maken over die 50 jaar verschil met Nederland. Van de jaren 50/60 herinner ik me ook donders goed de geloofsmoderatoren die aan ieder klub waren verbonden.

Kortom Sjun, als je ook nog een kiezeltje info hebt . . .

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel. Dus Mijdt Spijt.
http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch/full

els
Forum fan
Berichten: 370
Lid geworden op: 18 feb 2005 21:22
Contacteer:

Bericht door els » 30 sep 2006 18:48

Gerard schreef:Afbeelding
Ziekenhuis introduceert boerka voor patiënten
Het lijkt me net zo simpel om die vrouwen te verplichten te leven volgens de Europese normen. Als ze toch zo dol zijn op verplicht worden, kunnen we wel een stok achter de deur zetten.

Gebruikersavatar
distiple
Ervaren pen
Berichten: 959
Lid geworden op: 03 dec 2004 17:06

Bericht door distiple » 30 sep 2006 23:48

Ik vind het hele idee te debiel voor woorden. Bewijst eens en te meer; Als je je maar niet aanpast en maar lang genoeg overal schijt aan hebt, krijg je uiteindelijk gewoon je zin.
Wat de oren vertellen, zien de ogen.

Gebruikersavatar
Kitty
Ontoombaar
Berichten: 11282
Lid geworden op: 23 aug 2006 17:31

Bericht door Kitty » 01 okt 2006 00:55

Welnee joh, dit gaat helemaal niet door. Kan het me tenminste nauwelijks voorstellen.
Alle gebondenheid kan vrijheid heten, zolang de mens de banden niet voelt knellen. (naar Erasmus)

Il n’y a que les imbéciles qui ne changent jamais d’avis ... (Jacques Brel)

En de mens schiep God en dacht dat dat goed was.

Gebruikersavatar
distiple
Ervaren pen
Berichten: 959
Lid geworden op: 03 dec 2004 17:06

Bericht door distiple » 01 okt 2006 01:09

Kitty schreef:Welnee joh, dit gaat helemaal niet door. Kan het me tenminste nauwelijks voorstellen.
Ben toch echt bang van wel hoor Kitty. Dit hadden ze beter kunnen bewaren tot 1 April, maar helaas is dat niet het geval. Ik heb er het een en ander over gehoord op radio 1,
maar heb nog geen 1 moslim gehoord die het een slecht idee vond omdat het een vorm van discriminatie is.

Ik vind dan ook dat er een ziekenhuis voor expliciet ongelovigen moet komen. En daarnaast, als er een ziekenhuis huis moet komen om zieke moslims te genezen
denk ik dat Allah er niet blij mee zal zijn. Deze heeft toch voor alles een reden??
Wat de oren vertellen, zien de ogen.

Gebruikersavatar
sjun
Ervaren pen
Berichten: 937
Lid geworden op: 27 jul 2006 22:14
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door sjun » 01 okt 2006 07:46

Kitty schreef:Welnee joh, dit gaat helemaal niet door. Kan het me tenminste nauwelijks voorstellen.
Ik denk dat de moslim-component in dit privatiseringsinitiatief vooral uit de koker van Paul Sturkenboom komt als gelegenheidsargument. gangbare ziekenhuizen lieten zich niet opkopen dus had hij argumenten nodig om ergens nieuwbouw mee voor elkaar te krijgen. Ik moet het nog zien dat zijn plannen voor zorgspeculatie doorgang vinden maar sluit dat niet uit. Ze zullen echter niet ten koste van zorgkwaliteit kunnen plaatsvinden als kwaliteitsmonitoring middels regelmatige visitatie geregeld is. Ik denk dat Paul Sturkenboom vooral de krenten uit de zorgpap wenst te vissen door weinig specialistische zorg te vermarkten. Ik denk dan aan Poli's, chirurgische verfraaiingscorrecties en eventueel logies via uitbating van een Zorghotel. Kostbare zaken als specialistische zorg, hartoperaties etcetera zul je vast niet tegenkomen in de in Nederland te realiseren plannen van Sturkenboom omdat daarin teveel geïnvesteerd moet worden en het nog maar de vraag is welk rendement deze investeringen opleveren.

Plaats reactie