VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Actueel nieuws uit binnen en buitenland.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 6022
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door lanier » 30 nov 2012 10:39

AMSTERDAM - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Palestina erkend als niet-lidstaat. Voorheen had Palestina de status van ‘entiteit’.
138 leden stemden voor de statusverhoging van Palestina, negen leden stemden tegen. Nederland onthield zich, net als 40 andere landen, van stemming. Vooraf was het al vrijwel zeker dat de status van Palestina zou worden opgehoogd.
Toen het nieuws bekend werd op de Westelijke Jordaanoever, schoten Palestijnen uit vreugde in de lucht. De VS verklaarden het besluit te betreuren. Volgens Washington staat dit een oplossing voor het al ruim 60 jaar durende conflict juist in de weg.
Ambassadeur Susan Rice verklaarde namens de VS dat Palestijnen "morgen opstaan en vervolgens zullen merken dat er weinig is veranderd in hun levens".
Nieuwe status
De nieuwe status geeft de Palestijnen meer diplomatieke armslag en ze staan nu juridisch sterker. Zo kunnen ze vrij eenvoudig als Palestina toetreden tot VN-organisaties en een beroep doen op internationale organisaties zoals het Internationaal Strafhof (ICC).
Israël wil niet dat Palestina bij internationale hoven kan klagen.
De Britten zeiden van te voren het voorstel alleen te steunen als zij de verzekering krijgen dat er geen Palestijnse pogingen komen Israël voor het ICC in Den Haag te slepen.

Abbas
Mahmoud Abbas van Palestina sprak eerder tijdens de VN-vergadering in New York nogmaals zijn wens om als staat erkend te worden uit.
Het besluit van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de status van de Palestijnen is ''een laatste kans'' voor een tweestatenoplossing, waarbij de staat Palestina bestaat naast de staat Israël, zo sprak Abbas.
Abbas riep de VN-leden op een ''geboorteakte'' verlenen aan de staat Palestina. Hij zei verder de besprekingen over een oplossing van het conflict met Israël ''nieuw leven'' te willen inblazen.

1947
Op 29 november 1947 nam dezelfde Algemene Vergadering een resolutie aan, die bepaalde dat het Britse mandaat over Palestina uiterlijk in augustus 1948 moest worden beëindigd.
Daarna moest er in het gebied een Joodse en een Arabische staat komen. Israël werd in mei 1949 lid van de VN, maar een Arabische staat kwam er niet.
De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) kreeg in 1974 wel een waarnemersstatus. In 1988 werd de term PLO vervangen door Palestina. De waarnemersstatus van de ''entiteit'' Palestina is nu officieel opgewaardeerd tot waarnemersstaat. Volgens Canada, dat tegen stemde, is dit een symbolische stap naar volledig lidmaatschap.

Timmermans
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans helpt het besluit van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Palestijnen op dit moment niet.
Timmermans noemde het ''enorme winst'' dat van de EU-landen waarschijnlijk alleen Tsjechië tegenstemde. Daarmee zijn volgens Timmermans 8 landen binnen de EU geswitcht van een tegenstem naar onthouding.
Volgens de PvdA-minister was dat niet gelukt als Nederland 'ja' had gezegd tegen de statusverhoging. Het kabinet is daar op zich wel voor, maar vindt dit niet het juiste moment.
Opgetogen
In de Palestijnse gebieden is opgetogen gereageerd op de nieuwe status van Palestina bij de Verenigde Naties. Op het Yasser Arafatplein in Ramallah keken Palestijnen op grote schermen naar de stemming. Na het bekendmaken van de uitslag brak gejuich uit en werd vuurwerk afgestoken.
In Gaza-Stad toonde ook Hamas zich tevreden over de nieuwe status van waarnemersstaat. De islamitische beweging sprak over een ''nieuwe overwinning op het pad naar de bevrijding van Palestina''.

Pessimisme
Terwijl de Palestijnen hun overwinning vierden, overheerste pessimisme onder de bondgenoten van Israël. Zo bagatelliseerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice het belang van de stemming.
''De Palestijnen ontwaken morgen om te ontdekken dat hun levens nauwelijks zijn veranderd, los van het feit dat een duurzame vrede verder weg is'', waarschuwde ze.
Ook Canada, één van de negen landen die tegen stemde, vreest dat de erkenning van Palestina een oplossing voor het conflict met Israël juist in de weg staat.
De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, John Baird, waarschuwde al voor de stemming dat de nieuwe status een symbolische stap is richting een volledig VN-lidmaatschap. Dat zou ''de kern ondermijnen'' van de pogingen om een akkoord te bereiken tussen Palestijnen en Israëli's.

http://www.nu.nl/buitenland/2970511/vn- ... staat.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
Klikzoi
Ervaren pen
Berichten: 682
Lid geworden op: 03 dec 2011 21:31

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door Klikzoi » 30 nov 2012 11:32

Symboolpolitiek, wat vaak de opmaat is voor oorlog in dat gebied.

Op de beeldbuis zag je de palestijnse haatbaarden al weer roepen om de vernietiging van Israël.

Men wil geen vrede dus oorlog zal het resultaat zijn.

Burgers zijn weer opnieuw de dupe.

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14403
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door PietV. » 30 nov 2012 11:36

Nederland als bakermat van het Internationale recht onthoudt zich van stemming. Gelukkig gaan ze iets bewegen. In het verleden stemden ze tegen. Het is vreemd dat de internationale gemeenschap zo tegen een statusverhoging is van de Palestijnen. En ze hen liever niet in de buurt wil hebben van het internationale gerechtshof. Want het omgekeerde kan natuurlijk ook. Dat Hamas hier wordt veroordeeld. Maar alles wijst erop dat de positie van Israël, die dit strafhof niet erkent. Veilig moet worden gesteld. Israël dreigt al bij voorbaat. Als de Palestijnen een klacht indienen bij een rechter dan slaan ze keihard en meedogenloos terug.
Boeiende ontwikkeling van een zelfverklaarde rechtstaat.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gebruikersavatar
Cactus
Bevlogen
Berichten: 2637
Lid geworden op: 01 okt 2011 20:28

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door Cactus » 30 nov 2012 15:41

Het is toch werkelijk absurd dat de tegenstemmers beweren dat deze toelating van Palestina een oplossing van het conflict in de weg staat. Dan de denigrerende opmerkingen van Rice dat de Palestijnen er geen haar beter op zijn geworden als zij de andere dag wakker worden. Alsof dit de laatste 60 jaren wél het geval zou zijn geweest. Het toont overduidelijk aan dat de tegenstemmers veruit in de minderheid zijn en het laffe Nederland onthield zich heel bang van stemming.Stel je voor dat je Israel voor het hoofd zou stoten! En dat voor een PvdA min. van Buitenlandse zaken. Die noemen zich toch progressief en zijn voor vrijheid en zelfbeschikking !

Als het allemaal niets voorstelt als niet lidstaat, waarom maken Israel en de VS er dan zo'n zielige heibel over ? Er wordt nu al gedreigd dat er straffe reacties zullen komen als de Palestijnen Israel gaan aanklagen voor oorlogs misdaden en het bezet houden van Palestijnse gebieden. Dat noemt men dan democratie! Het is pure chantage ! Israel en de VS .... [-X

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14403
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door PietV. » 30 nov 2012 16:19

Cactus schreef:
Als het allemaal niets voorstelt als niet lidstaat, waarom maken Israel en de VS er dan zo'n zielige heibel over ? Er wordt nu al gedreigd dat er straffe reacties zullen komen als de Palestijnen Israel gaan aanklagen voor oorlogs misdaden en het bezet houden van Palestijnse gebieden. Dat noemt men dan democratie! Het is pure chantage ! Israel en de VS .... [-X
Obama heeft een hoge aaibaarheidsfactor, waardoor hij dingen kan doen, die zijn voorganger werden verweten. Maar op dit punt is hij een republikein. Het illegaal opsluiten van vreemdelingen is hem ook goed toebedeeld. Het martelen in een ander land schijnt ook nog te gebeuren. Hiernaast is het vreemd dat je in een ander land mensen zonder proces ombrengt. Hij is jurist, maar ook in dit opzicht is hij niet echt bevriend met het internationale recht. Maar even terug naar Israël.
Ze piepen allemaal heel hard en roepen inderdaad dat dit het vredesproces dwarsboomt. Welk vredesproces; ik zou niet weten waar die mensen het over hebben. Heb ik iets gemist na de Oslo-akkoorden. Een pluim voor die Europese landen die dit keer niet hebben gedaan wat de VS en Israël willen.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gebruikersavatar
Cactus
Bevlogen
Berichten: 2637
Lid geworden op: 01 okt 2011 20:28

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door Cactus » 30 nov 2012 16:39

Het grote probleem voor Obama in die Palestijnse kwestie dat AIPAC overal zijn pionnen heeft zitten die met omkoperij en andere niet kosjer middelen politici verdrijft of de mond snoert die anti Israel zijn.
Sharon scheen eens gezegd te hebben tijdens een meeting: Don't worry, WE control the US government!
Het is idd een feit dat dit gebeurt aangaande de Amerikaanse buitenlandse politiek en Israel.
Het is ook een goed teken dat de EU niet langer aan de leiband loopt van Uncle Sam en in dit geval heel voorzichtig zich onthield van stemming . Ik had liever gezien dat de EU landen eens heel eerlijk en recht voor zijn raap hun werkelijke mening hadden getoond.
En ja, welk vredesproces wordt door die toelating nu gedwarsboomd ? Voor mij is het zo klaar als een klontje dat Israel geen vrede wenst omdat dit tot gevolg zou hebben dat ze de westbank moeten ontruimen waar men hard bezig is overal nederzettingen te bouwen. Dat is een onderdeel van hun uiteindelijke doel : Eretz Israel ! Hiervoor moet alles wijken, Palestijnen, vrede, eerlijkheid, beloften ,VN Resoluties, name it! Dat veel regeringsleiders dit nog steeds niet door hebben pleit niet voor hun visie.

Gebruikersavatar
Luck
Ervaren pen
Berichten: 557
Lid geworden op: 27 dec 2010 17:08

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door Luck » 30 nov 2012 16:43

Eens kijken wie er tegen hebben gestemd:
- Israel
- VS
- Canada
- Tjechië
- Panama

Tot zover de serieuze staten, en vervolgens Nauru, Palau, de Marshalleilanden en Micronesia. Deze eilandstaten stemmen altijd voor de hoogste bieder. Zo wisselt Nauru om de zoveel jaar van erkenning van China of Taiwan, en heeft voor Russisch geld de gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië erkend. Het laat zien hoe weinig steun er in de wereld over is voor een agressor als Israel.
Wanneer de kokende bol afkoelt, wordt de vurige magma bedekt met een vaste,onbeweeglijke korst- het dogma. Wat tot dogma verheven is, kan niet meer doen ontvlammen,verwarmt alleen nog- is even later zo goed als koud.Totdat een nieuwe ketterij de korst van het dogma doet exploderen, hoe hecht en solide ook.

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14403
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door PietV. » 30 nov 2012 16:45

Cactus schreef:Voor mij is het zo klaar als een klontje dat Israel geen vrede wenst omdat dit tot gevolg zou hebben dat ze de westbank moeten ontruimen waar men hard bezig is overal nederzettingen te bouwen. Dat is een onderdeel van hun uiteindelijke doel : Eretz Israel ! Hiervoor moet alles wijken, Palestijnen, vrede, eerlijkheid, beloften ,VN Resoluties, name it! Dat veel regeringsleiders dit nog steeds niet door hebben pleit niet voor hun visie.
De gebruikelijke reactie. Maar dit doen ze ook als er minister van Buitenlandse zaken van de VS op bezoek is. Of na verkiezingswinst, omdat ze er zin in hebben, als de Palestijnen te dicht bij de klaagmuur komen of om natuurlijke groei op te vangen, als compensatie voor Gaza, om illegale nederzettingen op te waarderen en ze uiteindelijk samen te voegen met inmiddels volgens hen legale uitkijkposten etc.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14403
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door PietV. » 30 nov 2012 16:47

Luck schreef:Eens kijken wie er tegen hebben gestemd:
- Israel
- VS
- Canada
- Tjechië
- Panama

Tot zover de serieuze staten, en vervolgens Nauru, Palau, de Marshalleilanden en Micronesia. Deze eilandstaten stemmen altijd voor de hoogste bieder. Zo wisselt Nauru om de zoveel jaar van erkenning van China of Taiwan, en heeft voor Russisch geld de gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië erkend. Het laat zien hoe weinig steun er in de wereld over is voor een agressor als Israel.
De eerste drie waren te verwachten. Canada stemt zich enkele jaren het buitenlands beleid af op de VS. Tsjechië is een vreemde eend in de bijt. Wat voor reden zouden die hebben.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 6022
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door lanier » 30 nov 2012 16:56

Zo wisselt Nauru om de zoveel jaar van erkenning van China of Taiwan, en heeft voor Russisch geld de gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië erkend.
Nauru is een verhaal apart. Bijna iedereen heeft obesitas en bijna iedereen is werkloos. Australië heeft een deal gesloten om er een gevangenis te gaan bouwen. Het is half zo groot als Schiermonnikoog en er wonen nog geen 10.000 mensen.

Gebruikersavatar
Cactus
Bevlogen
Berichten: 2637
Lid geworden op: 01 okt 2011 20:28

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door Cactus » 30 nov 2012 17:01


Gebruikersavatar
Jagang
Ontoombaar
Berichten: 11104
Lid geworden op: 27 jul 2009 00:22

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door Jagang » 30 nov 2012 18:00

PietV. schreef:Ze piepen allemaal heel hard en roepen inderdaad dat dit het vredesproces dwarsboomt. Welk vredesproces; ik zou niet weten waar die mensen het over hebben. Heb ik iets gemist na de Oslo-akkoorden.
Inderdaad. Een "proces" veronderstelt vooruitgang, maar het midden-oosten bevindt zich al jaren min of meer in een stasis.
Het probleem is dat beide partijen "de Heer" aan hun zijde hebben.

Dit is een stapje waar ik heel gematigd positief over ben, maar we moeten ons niet gaan verbeelden dat dit het einde is van het conflict.

Per slot van rekening ziet Israël het nog steeds als haar heilige plicht om uiteindelijk heel het Palestijnse grondgebied in te nemen.
En het nadeel met heilge plichten is dat er eigenlijk niets te onderhandelen valt.
‘Als mensen vandaag het geldsysteem begrijpen, dan breekt morgen de revolutie uit.'
Henry Ford

elsje
Berichten: 44
Lid geworden op: 29 okt 2012 15:11

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door elsje » 30 nov 2012 19:10

Van israel weet ik dat veel israelis de heer niet aan hun zijde hebben maar ;gewoon; atheist zijn. Van de westbank en gaza inwoners weet ik het niet maar gezien de info dat afvallige moslims het niet makkelijk hebben, te weten gewoon bang zijn om als ongelovige uit de kast te komen,zal het conflict van deze kant niet oplosbaar zijn. Te weten: er is m.i. geen conflict. Een status quo, al meer dan 60 jaar.

Gebruikersavatar
Cactus
Bevlogen
Berichten: 2637
Lid geworden op: 01 okt 2011 20:28

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door Cactus » 30 nov 2012 19:51

Wel een status quo met vele duizenden Palestijnse doden!~Enorme verwoestingen. Honderden duizenden vluchtelingen die ondanks de VN resolutie 194 door Israel geweigerd worden om terug te mogen keren naar hun geboortegronden.En een voortdurende kolonisatie van Palestijns gebied ondanks VN resoluties die dit niet toestaan. ( Resolutie 242 )
En dát land Israel, dat lid is van de VN, heeft het er moeilijk mee dat Palestina een erkend niet lid staat is.
Hoe schaamteloos kan een land zijn ! :shock:

Gebruikersavatar
PietV.
Moderator
Berichten: 14403
Lid geworden op: 21 sep 2004 20:45
Locatie: Rotterdam

Re: VN erkennen Palestina als niet-lidstaat

Bericht door PietV. » 30 nov 2012 21:20

elsje schreef:Van israel weet ik dat veel israelis de heer niet aan hun zijde hebben maar ;gewoon; atheist zijn. Van de westbank en gaza inwoners weet ik het niet maar gezien de info dat afvallige moslims het niet makkelijk hebben, te weten gewoon bang zijn om als ongelovige uit de kast te komen,zal het conflict van deze kant niet oplosbaar zijn. Te weten: er is m.i. geen conflict. Een status quo, al meer dan 60 jaar.
Dat schijnt snel terug te lopen. De orthodoxe Joden zijn in opmars. Mijn beeld van de westelijke Jordaanoever ligt meer in de richting van de theïstische groeperingen. Dus mensen die vanuit een bepaald ideaal dit gebied gaan koloniseren. Ze worden wel aangetrokken door subsidies, echter er zit een grote groep tussen die godsdienstige motieven heeft. Denk maar aan Hebron. Laatst was er een documentaire van Louis Theroux. De kolonisten hadden een nogal vreemd personeelsbestand. Veel christelijke amerikanen die op deze manier hun bijdrage willen leveren aan het beroofde land.
Is de leegte niet een weldaad, geeft stilte niet veel rust, waarom moet onder leiding van dominees, goeroes, therapeuten en anderen alles kapot gezingeeft worden?

Gesloten