Technorealisme

Hier kan gedebateerd worden over de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Variform
Banned
Berichten: 308
Lid geworden op: 24 aug 2010 18:57

Technorealisme

Bericht door Variform » 13 sep 2010 10:30

http://en.wikipedia.org/wiki/Technorealism
Technorealism
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Technorealism is an attempt to expand the middle ground between Techno-utopianism and Neo-Luddism by assessing the social and political implications of technologies so that people might all have more control over the shape of their future. The technorealist approach involves a continuous critical examination of how technologies might help or hinder people in the struggle to improve the quality of their lives, their communities, and their economic, social, and political structures.[1]

Although technorealism began with a focus on U.S.-based concerns about information technology, it has evolved into an international intellectual movement with a variety of interests such as biotechnology and nanotechnology.[2]
http://www.technorealism.org/
1. Technologies are not neutral.
2. The Internet is revolutionary, but not Utopian.
3. Government has an important role to play on the electronic frontier.
5. Wiring the schools will not save them.
6. Information wants to be protected.
7. The public owns the airwaves; the public should benefit from their use.
8. Understanding technology should be an essential component of global citizenship.
Ik ben een technorealist. Zijn hier nog andere technorealisten?

Ik ben dit vanwege onder meer het onderzoek en implementatie van rfid technologie en het gebruik van allerlei vormen can ict voor de opslag van gegevens, datamining en het daarmee gepaard gaande verlies van privacy en burgerrechten- en vrijheden.

De meeste mensen snappen niets van deze zaken. Toch wordt er steeds meer over je opgeslagen in computers en cybercrime groeit, waaronder identiteitsdiefstal.

Niet alles wat nieuw is, is automatisch goed. En ik vind dat er te weinig over wordt nagedacht, er is nauwelijks discussie en van wetenschapsfilosofen hoor je al helemaal niets. Welke invloed heeft technologie op ons leven?

Zo is er veel onderzoek naar nanotechnologie. Ligt hier een gevaar voor de volksgezondheid, wanneer nanodeeltjes in het milieu terecht komen en hoe reageert ons lichaam daarop? Is dit het nieuwe asbest?

De commercie zal het een worst zijn. Die laten zich pas reguleren als wij wetten en bescherming eisen. Maar de bevolking eist niets want ze weet te weinig.

Misschien zouden sceptici hier ook eens de schaduwzijde willen bespreken van de voortschrijdende wetenschap? Wetenschap staat niet los van ons leven, het is geen geisoleerd aspect van ons leven.

Dus laat maar horen. Voor velen is deze term nieuw, technorealisme.
She makes her own cross and she
Hangs there for all the world to see
She makes her own cross as she
Locks up her mind and says I'm free

-- ' Make Your Own Cross' by Flash and the Pan

siger

Re: Technorealisme

Bericht door siger » 13 sep 2010 10:56

Heel nieuw voor mij.

Niet de ideeën maar de woorden en hun ordening. Het gaat dus over de oude vraag of we nieuwe technologieën moeten omarmen of vrezen, en "technorealisme" is een tussenpositie: nieuwe techno is goed maar je moet er mee oppassen.

Dit gebruik (misbruik?) van het woord "realisme" wringt een beetje met een van de credo's die ik me in mijn lange levenservaring heb eigengemaakt: de waarheid ligt nooit in het midden.Ongeveer hetzelfde wordt bedoeld met de dooddoener "je moet realistisch blijven". Vandaar "technorealisme"?

Je kan wel twee ideeën naast elkaar aan de haak hangen en dan van elk de helft afsnijden en een "realistisch" halfomhalfgedrocht bijeennaaien, als een beginnende dr. Frankenstein. Maar was het monster van Frankenstein, het gemiddelde van allerlei reële mensen, "realistisch" of net helemaal niet? Ik zeg: het tweede is waar.

Dus ik zou bij het bepalen van een goede relatie tussen mens en machine niet vertrekken van de ideale tussenpositie tussen twee benaderingen. Waar het om gaat is dat mensen moeten beslissen hoe ze met technologieën ongaan. Het spanningsveld is verticaal, tussen de menselijke samenleving en haar technologie. Dat is alleen mogelijk als zij ontwikkeld, geinformeerd en vrij is. Het is geen toeval dat de moderne ontwikkelingen plaatsvinden in bevolking met een hoge ontwikkelings- en informatiegraad en vrijheid, kortom in een toestand van moderne democratie. Het ene kan niet zonder het andere.

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 5799
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Re: Technorealisme

Bericht door lanier » 13 sep 2010 11:27

De commercie zal het een worst zijn. Die laten zich pas reguleren als wij wetten en bescherming eisen. Maar de bevolking eist niets want ze weet te weinig.
De commercie houdt zich slechts aan de wetten. Het is niet hun probleem wanneer de burger niet goed beschermd wordt. Ik heb binnen mijn vakgebied te maken met de overheid, alleen komen zij niet verder dan 'dit is wat de wet ons voorschrijft'. Uiteraard probeer je als bedrijf winst te maken en te kijken waar je kansen liggen, maar soms denk ik dat de overheid veel te traag reageert op nieuwe ontwikkelingen. Ze moeten beter overleggen met het zakenleven en sneller kijken of er regels moeten worden gewijzigd of aangescherpt.
Wat het probleem is met religie? De mens. Voor elke heilige lopen er 2 miljoen zondaars rond - Raymond Reddington

Gebruikersavatar
heeck
Superposter
Berichten: 9075
Lid geworden op: 21 aug 2006 14:19
Locatie: Leeuwarden

Re: Technorealisme

Bericht door heeck » 13 sep 2010 11:45

Variform,
Dit keer val ik je bij.

Voor velen is de problematiek onvatbaar, maar het is eenmaal zo dat private gegevens grote handelswaarde hebben en dat er veel meer van dat soort gegevens valt te oogsten en door te verkopen dan menigeen beseft.

Ook de overheid is zeer geïnteresseerd in het kunnen tracen van personen en ook daar snappen mensen slecht wat voor problemen dat kan geven.

Zoek eens op:>> Kohnstamm privacy << en je komt vast iets tegen dat je kunt gebruiken.
Bij de eerste invoering van kaarten waarmee deuren konden worden geopend en toegang tot ruimtes kon worden geregeld middels de toegekende permissies, waren er al gelijk protesten tegen het mogelijk kunnen volgen van personen door een gebouw, met de moderne telefooncentrales gelijk te registreren welke telefoontjes werden gepleegd en met wie etc. .

Nu is het voor de gemiddelde burger zo onsnapbaar geworden dat die het probleem reduceert tot zinloze uitspraken als: "Wat heb ik te vrezen als ik niets heb gedaan?"

Laatst iemand doen schrikken door met mijn gewone laptop de straat langs te gaan en te tonen hoeveel netwerktoegangen onbeschermd waren en wat je daaruit kunt opvissen.

Vooral het open beschikbaar zijn van alle technieken maakt dat ook de kwaadwillenden er bovenop zitten en met weinig tijdverlies in staat zijn beveiligingen te omzeilen.

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel. Dus Mijdt Spijt.
http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch/full

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6878
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: Technorealisme

Bericht door vegan-revolution » 13 sep 2010 12:05

Meer technologie garandeert uiteraard nog geen Walhalla. Meer toezicht, kritiek en emancipatie van burgers met betrekking tot het gebruik en de ontwikkeling van technologieën is wat mij betreft gewenst.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

mrBE
Forum fan
Berichten: 458
Lid geworden op: 25 jun 2010 15:02

Re: Technorealisme

Bericht door mrBE » 13 sep 2010 13:01

Tenzij we een bovenmenselijk duidelijk inzicht leren verwerven in de mogelijke toekomstige impact van nieuwe technologieën, zal de technologie wetgeving en regulatie steeds een eindje voor blijven lopen, vrees ik. We zullen moeten leren leven met de brokken...

Gebruikersavatar
Samsa
Bevlogen
Berichten: 2003
Lid geworden op: 21 mei 2010 13:18

Re: Technorealisme

Bericht door Samsa » 13 sep 2010 13:24

"8. Understanding technology should be an essential component of global citizenship."

Wat wordt hier precies mee bedoeld? Het klinkt vrij onhaalbaar.

Gebruikersavatar
Variform
Banned
Berichten: 308
Lid geworden op: 24 aug 2010 18:57

Re: Technorealisme

Bericht door Variform » 13 sep 2010 20:33

vegan-revolution schreef:Meer technologie garandeert uiteraard nog geen Walhalla. Meer toezicht, kritiek en emancipatie van burgers met betrekking tot het gebruik en de ontwikkeling van technologieën is wat mij betreft gewenst.
Heb je enig idee hoe dat te bereiken?
She makes her own cross and she
Hangs there for all the world to see
She makes her own cross as she
Locks up her mind and says I'm free

-- ' Make Your Own Cross' by Flash and the Pan

Gebruikersavatar
Variform
Banned
Berichten: 308
Lid geworden op: 24 aug 2010 18:57

Re: Technorealisme

Bericht door Variform » 13 sep 2010 20:45

Samsa schreef:"8. Understanding technology should be an essential component of global citizenship."

Wat wordt hier precies mee bedoeld? Het klinkt vrij onhaalbaar.
Nou, een voorbeeld.

We hebben nu de OV Studentenkaart. Daarin zit een rfid chip. Weinig mensen weten wat dat precies is. Ze weten alleen dat het werkt als je hem maar dichtbij de machine houdt. Steeds vaker gebruiken we technologie waarvan we niet weten hoe die werkt, op welke principes die rust. Daarmee weten we ook niet de nadelen te benoemen.

Burgerschap is niet zo makkelijk anno 2010 hahahaha.

Toch zou een burger een beter inzicht moeten hebben in de dingen waarmee hij zich omringt.

Men eet genetisch gemanipuleerd goed. Als je ze vraagt dan verwijzen ze je naar de overheid: 'die houdt alles toch wel in de gaten?' Men vertrouwd blindelings. Nu hebben we allerlei onderzoek en implementaties van nano technologie. Zoals medicijnen, die m.b.v nano technologie op de plaats van bestemming gebracht worden. Welke garanties zijn er dat deze nano deeltjes...deze...bucky balls onder meer, niet op termijn schadelijk zijn?

Het niet snappen van technologie is een gevaar.

Er zijn steeds minder mensen die precies weten hoe het werkt en het kunnen fixen. Er is super specialisatie. Je vind het gevaar ook terug in het onderzoek naar de complexiteit van systemen. Bijvoorbeeld de financiele markt en hoe problemen in amerika gevolgen hebben, als een domino effect in andere delen vand e wereld.

Als er zich op grote schaal een probleem voor doet, dan moeten we nog maar afwachten...de burger kan helemaal niets. Als het lichtnet uitvalt, dan zitten we met een vriezer vol vlees, en weten we niet wat we met onszelf aan moeten.

Concreet: als je een gadget koopt, of een apparaat, dan zou er standaard in de handleiding een uitleg moeten staan over hoe het werkt, waarom het werkt en misschien een schema van waar deze technologie behoort in de technology tree waartoe het behoort.

Als mensen wat meer snappen van de technologie, dan kunnen ze beter de gevolgen overzien. Dat maakt mensen mondiger. En kan er druk komen op overheid en commercie om moreel bezig te zijn.
She makes her own cross and she
Hangs there for all the world to see
She makes her own cross as she
Locks up her mind and says I'm free

-- ' Make Your Own Cross' by Flash and the Pan

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6878
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: Technorealisme

Bericht door vegan-revolution » 13 sep 2010 21:20

Variform schreef:
vegan-revolution schreef:Meer technologie garandeert uiteraard nog geen Walhalla. Meer toezicht, kritiek en emancipatie van burgers met betrekking tot het gebruik en de ontwikkeling van technologieën is wat mij betreft gewenst.
Heb je enig idee hoe dat te bereiken?
In ieder geval goede wetenschapsjournalistiek stimuleren en daarvoor ruimere mogelijkheden creëren. Bedrijven die technieken ontwikkelen die zij geheim willen houden, met hun concurrentiepositie als argument, dwingen om inzage te geven in hun activiteiten.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
herman van der helm
Forum fan
Berichten: 334
Lid geworden op: 13 nov 2007 15:04

Re: Technorealisme

Bericht door herman van der helm » 13 sep 2010 21:41

Ik denk dat met de nieuwste technieken op een bepaald moment zoveel info van personen bekend is, dat door de bomen het bos niet meer gezien wordt. Kijk maar naar bv google. In de eerste jaren dat ik op het net actief was, was elk bericht dat ik plaatste zichtbaar. Nu ik enkele duizenden berichten heb geplaatst met allerlei inhoud, is er nog maar een deel van te vinden. De rest wordt niet meer getoond, maar is nog wel ergens alleen niet meer bruikbaar om een beeld van mij te vormen. Dagenlang ben je dan aan het onderzoeken. Het kost minder tijd om mij even te bellen en een afspraak te maken.
Het zware werk in de wereld een stuk leuker en veiliger: http://www.tiller.eu

Gebruikersavatar
Variform
Banned
Berichten: 308
Lid geworden op: 24 aug 2010 18:57

Re: Technorealisme

Bericht door Variform » 14 sep 2010 12:08

herman van der helm schreef:Ik denk dat met de nieuwste technieken op een bepaald moment zoveel info van personen bekend is, dat door de bomen het bos niet meer gezien wordt. Kijk maar naar bv google. In de eerste jaren dat ik op het net actief was, was elk bericht dat ik plaatste zichtbaar. Nu ik enkele duizenden berichten heb geplaatst met allerlei inhoud, is er nog maar een deel van te vinden. De rest wordt niet meer getoond, maar is nog wel ergens alleen niet meer bruikbaar om een beeld van mij te vormen. Dagenlang ben je dan aan het onderzoeken. Het kost minder tijd om mij even te bellen en een afspraak te maken.
Ja dat is een gekend probleem. Maar ik had een onderwerp over kwantum computers. De capaciteiten van een kwantum computer zou dat probleem wel eens oplossen kunnen.

Ik bespeur enig vertrouwen, dat jouw gegevens die her end er rondslingeren een brei is aan materiaal en dat de relevante data er moelijk uit gehaald kunnen worden.

Maar waarop baseer je dat vertrouwen?

Is het niet beter voor je mensenrechten op te komen? D.w.z., je recht op privacy, op anonimiteit, op een privéleven?

Ik denk dat de techniek verder is dan je denkt. Zo kan je zoekgedrag en surfgedrag op internet geanalyseerd worden en een profiel opgemaakt van je interesses. Dan kan er gerichte reclame op je beeldscherm getoverd worden.

Wil jij een constante aanval op je psyche, een constante stroom van verleiding met producten, die, m.b.v. de modernste manipulatietechnieken van de marketing, je ondermijnen?

Zou daaraan een grens moeten worden gesteld? Wanneer worden die technieken in feite van een slim marketing systeem naar een vorm van geestelijke mishandeling?

Overigens moet je geen google gebruiken maar Ixquick.

http://ixquick.com/

Ik gebruik nauwelijks nog google. Ik heb er een hekel aan dat zoeken op internet synoniem is gemaakt met 'googlen'.

Om redenen van privacy en traceerbaarheid heb ik ook geen GSM. Nooit gehad en zal er nooit een nemen.

Ik verkwansel mijn elementaire basale grondrechten niet voor gebruiksgemak.

Ik wilde graag dat er meer mensen zijn die techno realistisch werden en principes ontwikkelden.

Uiteindelijk. dat is wat jij stelt, blijf je het beste anoniem door je veelvoud van gegevens als cover te gebruiken. Ik denk dat dat een vals gevoel van veiligheid biedt. Maar een ding is zeker, de wereld is verandert.

Nu al zie je op internet films van mensen die gewoon aangehouden worden omdat ze als toerist of als geïnteresseerde in architectuur vanaf de openbare weg foto's nemen van gebouwen. Alsof ze terroristen zijn.

De wereld is verandert en niet te goede. Waar ik naartoe wil is dit, dat ik als een van de weinigen zonder GSM als zodanig al verdacht wordt, omdat ik niet met de stroom mee ga. Waarom heeft deze gast geen GSM. Heeft ie wat te verbergen soms!

Een kwestie van omgekeerde bewijslast.

Steeds meer mensen gaan daarin mee, zijn akkoord. Zien niet hoe onze vrijheid en privacy worden weggenomen. Het is voor velen, vooral kids, al normaal dat ze gecontroleerd worden.

Technologie is niet neutraal. We offeren belangrijke fundamenten van onze rechtstaat en onze open en vrije democratie op aan gebruiksgemak, aan gadgets en controle systemen, die het niveau van het boek 1984 van Orwell al ver overschrijden.

Maar...wil je dan gebeld worden voor een afspraak zodat een commercieel bedrijf, een geheime dienst, een justitieel onderzoek omdat in je omgeving een misdrijf werd gepleegd om tot een profiel van je te komen?

Misschien ben je opgenomen in het 'bel me niet register'.

Ik denk niet dat je dat wil.

Een ander punt is DNA bewijs. Er is een misdrijf geweest. En nu wil men van alle mannen een DNA sample. Dat komt in een database, dat er een sample is afgenomen staat er los van en ook dat wordt geregistreerd.

Is dat juist. Was als je neit wilt meewerken? Op tv was al een zaak bij 1V destijds, waarin iemand zonder reden verdacht werd en omdat hij niet wilde meewerken aan het afstaan van DNA, hij verdachte nummer een werd.

Dit druist in tegen alle principes van de rechtstaat.

Allemaal mogelijk door ict technologie.

Misschien vind je dit een leuke site.

http://www.spaink.net/tag/privacy/
She makes her own cross and she
Hangs there for all the world to see
She makes her own cross as she
Locks up her mind and says I'm free

-- ' Make Your Own Cross' by Flash and the Pan

siger

Re: Technorealisme

Bericht door siger » 14 sep 2010 14:57

Tracking gebeurt niet enkel door Google. Elke website kan trackers bevatten, en als je zo'n website opent (op je eigen PC) activeer je die tracker(s).

Onlangs heb ik Ghostery geinstalleerd (http://www.ghostery.com), veeleer uit nieuwsgierigheid dan uit verontrusting. Ghostery blokkert tot 250 gekende trackers die je kan aanvinken. Het programmaatje is gratis en kan gebruikt worden op Firefox, Explorer en Chrome. Bijvoorbeeld:

als ik English Pravda open blokkeert Ghostery:
Facebook connect
Google Adsense

Als ik Elsevier open:
Google Analytics
Open Ads

etc...

edit: PS: Freethinker.nl bevat geen trackers.

Gebruikersavatar
Fenomeen
Superposter
Berichten: 5978
Lid geworden op: 15 feb 2004 10:53
Locatie: Rotterdam

Re: Technorealisme

Bericht door Fenomeen » 14 sep 2010 15:06

Ghostery is overgenomen door betteradvertising.com...

De meningen erover zijn verdeeld.

http://www.security.nl/artikel/32259/1/ ... ising.html
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another - Madonna

siger

Re: Technorealisme

Bericht door siger » 14 sep 2010 15:23

Fenomeen schreef:Ghostery is overgenomen door betteradvertising.com...

De meningen erover zijn verdeeld.

http://www.security.nl/artikel/32259/1/ ... ising.html
Ghostery werkt nog altijd. Ook op de site die je opgeeft. Is die nu ook verdacht omdat hun website Google Analytics bevat?

Ik begrijp uit die site dat de handelswaarde van Ghostery zit in "data shared voluntarily by Ghostery users", hiermee wordt bedoeld dat gebruikers de optie krijgen mee te werken aan een automatische "ghostrank" (ik doe dan niet.)

Maar ja, niets is voor altijd. Als Ghostery wordt opgekocht of om zeep gaat komt er weer wat anders. Want tenslotte leven we in een vrije samenleving.

Plaats reactie