Waarom koppelden de Romeinen de zonnewende aan Saturnus?

Hier kan gedebateerd worden over de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 16575
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Waarom koppelden de Romeinen de zonnewende aan Saturnus?

Bericht door Peter van Velzen » 12 mei 2019 12:15

Waarom werd dit feest dat duidelijk met de zonnewende te maken had, aan Saturnus gewijd? Ik heb daar lang op gepuzzeld en ben op het volgende idee gekomen.
Saturnus is de planeet waarvan de synodische periode het meest overeen komt met het zonnejaar. Het verschilt iets meer dan dertien dagen. De romeinen hadden-zoals de meeste volkeren indertijd – in eerste instantie een maankalender, gebaseerd op de nacht waarin de nieuwe maand werd waargenoemen,, Het feest begon op de zeventiende dag van tiende synodische maand van het jaar, want als Saturnus op voor die dag dezelfde positie tussen de sterren had bereikt als op de nieuwe maandag van maand vóórdat de vorige zonnewende plaats vond, dan zou de nieuwe zonnewende nog die maand plaatsvinden, zo niet dan kwam die pas in de elfde maand en voegde men nog een dertiende maand bij het jaar. Dat wist men dus twee maanden van tevoren. (Kan iemand dat even narekenen?)

Wellicht heeft dat ook geleid tot de mythe dat Rome ooit slechts 10 maanden per jaar kende. Maar waarschijnlijk werd Januari met de Januskop vergeleken omdat de zonewende eertijds soms voor de nieuwe maandag van die maand viel en soms erna (moet je de andere kant op kijken) en is februari een schrikkelmaand (er waren er soms twéé van) en was dat de reden waarom ze niet 11e en 12e maand werden genoemd. Toen men de maandkalender verving door de Juliaanse kalender, heeft men de plaats van de Saturnalia gefixeerd op - nog steeds – de zeventiende van de tiende maand. De Observaties van Saturnus werden enigszins overbodig, maar feestjes liet men zich niet ontzeggen!
Ik wens u alle goeds

Hopper
Banned
Berichten: 1064
Lid geworden op: 25 apr 2016 21:04

Re: Waarom koppelden de Romeinen de zonnewende aan Saturnus?

Bericht door Hopper » 15 jan 2020 10:17

De Romeinen hebben veel bij de Grieken gejat. Bij de Grieken was Saturnus Kronos, de heer van de tijd. In dat licht bezien is de koppeling aan de zonnewende ook verklaarbaar. We moeten niet vergeten dat voor antieke beschavingen de tijd in de vorm van de loop der seizoenen erg belangrijk was. Je moet op 21 december wel kunnen berekenen om je voedselvoorraad groot genoeg is tot de nieuwe oogst. Je moet weten wanneer je weer moet zaaien enz.

Verder was Saturnus indertijd de laatst bekende planeet. Ze hadden door dat planeten bewegen, maar of ze (de Romeinen) ook idee hadden dat Saturnus het verst weg staat weet ik niet. Wat dat betreft schat ik de oude Grieken wat hoger in. Die hadden meer een 'eigen' cultuur, waar de Romeinen gemakkelijk ideeën en goden van anderen over namen. Daar hadden de christenen dan weer geluk mee, de Romeinse structuur was geschikt voor verspreiding van het christendom. Maar dat terzijde.
Zien dat er niks te bereiken valt is zien.

Plaats reactie