Waarom koppelden de Romeinen de zonnewende aan Saturnus?

Hier kan gedebateerd worden over de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 14805
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Waarom koppelden de Romeinen de zonnewende aan Saturnus?

Bericht door Peter van Velzen » 12 mei 2019 12:15

Waarom werd dit feest dat duidelijk met de zonnewende te maken had, aan Saturnus gewijd? Ik heb daar lang op gepuzzeld en ben op het volgende idee gekomen.
Saturnus is de planeet waarvan de synodische periode het meest overeen komt met het zonnejaar. Het verschilt iets meer dan dertien dagen. De romeinen hadden-zoals de meeste volkeren indertijd – in eerste instantie een maankalender, gebaseerd op de nacht waarin de nieuwe maand werd waargenoemen,, Het feest begon op de zeventiende dag van tiende synodische maand van het jaar, want als Saturnus op voor die dag dezelfde positie tussen de sterren had bereikt als op de nieuwe maandag van maand vóórdat de vorige zonnewende plaats vond, dan zou de nieuwe zonnewende nog die maand plaatsvinden, zo niet dan kwam die pas in de elfde maand en voegde men nog een dertiende maand bij het jaar. Dat wist men dus twee maanden van tevoren. (Kan iemand dat even narekenen?)

Wellicht heeft dat ook geleid tot de mythe dat Rome ooit slechts 10 maanden per jaar kende. Maar waarschijnlijk werd Januari met de Januskop vergeleken omdat de zonewende eertijds soms voor de nieuwe maandag van die maand viel en soms erna (moet je de andere kant op kijken) en is februari een schrikkelmaand (er waren er soms twéé van) en was dat de reden waarom ze niet 11e en 12e maand werden genoemd. Toen men de maandkalender verving door de Juliaanse kalender, heeft men de plaats van de Saturnalia gefixeerd op - nog steeds – de zeventiende van de tiende maand. De Observaties van Saturnus werden enigszins overbodig, maar feestjes liet men zich niet ontzeggen!
Ik wens u alle goeds

Plaats reactie