depressie of bipolaire stoornis

Hier kan gedebateerd worden over de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Petra
Banned
Berichten: 6144
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Re: depressie of bipolaire stoornis

Bericht door Petra » 21 jan 2019 02:59

https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b9ec40bd/
De ‘ziekte’ depressie bestaat misschien wel niet
Toen hij in een grote groep depressievelingen naar de samenhang tussen 28 verschillende symptomen keek, bleken somberheid en nergens zin in hebben de kernsymptomen maar voor de rest zat er weinig samenhang in alle klachten. Ieder beleeft zijn somberheid op zijn eigen manier.
We moeten dus af van de verhullende classificatie ‘depressie’. Die is vooral bedoeld is als betaaltitel. We moeten naar een echte ‘diagnose’: mevrouw de Winter is somber, ze slaapt moeilijk in, kan zich nog wel concentreren en eet te veel. Dat is een ander probleem dan mijnheer Herfst die weinig zin in dingen heeft, afvalt en juist heel vroeg wakker wordt en suïcidaal is. Het is idioot te denken dat je hen allebei protocollair hetzelfde moet behandelen. Bij het ontbreken van een ‘ziekte’ en substantiële opbrengst kan volgend jaar dat gala ook wel achterwege blijven.
Braver dan the braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

Gebruikersavatar
Petra
Banned
Berichten: 6144
Lid geworden op: 14 apr 2017 12:07
Locatie: Vietnam

Gordelwinding

Bericht door Petra » 14 feb 2019 04:03

Gordelwinding... nooooooit van gehoord. 8*)
Een mogelijke behandelmethode voor depressie.

https://www.kijkmagazine.nl/science/vro ... noperatie/
De kalmerende aanpak werkt alleen niet altijd. Soms raken patiënten in paniek en proberen ze hun hoofd te bewegen of zelfs hun handen omhoog te reiken naar de blootgestelde hersenen. Ook de vrouw op de operatietafel dreigde te panikeren en dus moesten artsen met een snelle oplossing komen. Het plan was haar aan het lachen te maken, zodat ze zou ontspannen.
[quote]Gordelwinding

Maar ja, hoe doe je dat? Het is niet zo eenvoudig als een goede mop vertellen. Daarom stimuleerden de chirurgen een specifiek gebied in het brein, de gyrus cinguli of gordelwinding genoemd. Dit deel van de hersenen speelt een rol bij de totstandkoming van emoties en motivatie.

De gyrus cinguli werd met kleine schokken gestimuleerd, en vrijwel onmiddellijk begon de patiënte te lachen. Vervolgens gaf ze aan zich weer aangenaam en ontspannen te voelen, en vertelden ze zelfs grapjes en anekdotes. En dat was precies wat het team bij haar wilde bewerkstelligen.

Het was natuurlijk geen gok van de artsen om juist dit hersengebied te stimuleren. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat de gyrus cinguli een relaxte en zelfs lacherige stemming teweeg kan brengen in mensen. Volgens wetenschappers kan deze methode in de toekomst zelfs worden gebruikt als een mogelijke behandeling voor depressie.[/quote]
Braver dan the braafste braverik!

"If the mind can find no meaning, then the senses give it. Live for this, wretched being that you are."
― Anne Rice, The Queen of the Damned

blue-sky
Berichten: 34
Lid geworden op: 03 sep 2019 17:11

Re: depressie of bipolaire stoornis

Bericht door blue-sky » 13 sep 2019 20:54

https://www.depressievereniging.nl/check-je-leefstijl/ schreef: Soms wil je niks liever dan uren, dagen of zelfs weken onder de dekens blijven, maar heb je depressieve klachten, dan helpt juist het tegenovergestelde: een gezonde leefstijl. Een goed dag- en nachtritme, bewegen, veel groente en fruit, daglicht (voldoende vitamine D) en sociale contacten.
hoewel er zeker meer nodig is om met depressie om te gaan, denk ik dat dit wel een van de eerste stappen in de goede richting is.

pak vaker de fiets, wandel, eet een appel, slaap voldoende, drink veel water en voor de moderne mens: beperk je schermtijd

Plaats reactie