Huiver voor openlijke islamkritiek

Kritische maatschappij gerichte hersenspinselen...:)

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6906
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door vegan-revolution » 17 mei 2020 06:21

Ik heb geaarzeld om dit in de categorie "islam" te plaatsen, maar feitelijk gaat het hier om kritische blik op hoe er in samenlevingen en dan vooral westerse samenlevingen overheersend met islamkritiek en islamcritici wordt omgegaan (of kán worden omgegaan of lijkt te worden omgegaan).

Ter illustratie hiervan een blog-reeks van Wim van Rooy die hier al eens ter sprake kwam. Inmiddels heeft ook zijn zoon Sam van Rooy zich gevoegd bij het maatschappijkritisch project dat zijn vader ooit begon.

De blog van Wim van Rooy behelst tot nu toe (hier en daar met een uitlichting van mij) :

De islamisering van het vrije woord #1 | De malaise van de multiculturaliteit
De islamisering van het vrije woord #2 | Zwartboek islam

Daaruit :
Wij wilden ons boek, in navolging van andere soortgelijke werken, namelijk Zwartboek Islam noemen. Er zijn immers legio Zwartboeken, uitgegeven bij gerenommeerde uitgeverijen: over de katholieke kerk, over het communisme, over het kolonialisme, over de psychiatrie. Ik heb ze allemaal staan.

Alleen: Zwartboek Islam kon niet voor onze academische jongens: je weet immers maar nooit wat die islamuitvreters zoal kunnen aanrichten – wat gewoon bewijst dat wat op die 784 bladzijden staat, juist is, namelijk dat de islam niet deugt en de vrijheid van meningsuiting er het eerste slachtoffer van is.
De islamisering van het vrije woord #3 | Vademecum islam

Daaruit :
Omdat onze respectieve bibliotheken wat het thema betreft zo omvangrijk waren, was het zaak alles goed op elkaar af te stellen. Dat verliep voorspoedig omdat over de meeste begrippen in de vier grote islamitische rechtsscholen een relatief grote unanimiteit bestaat. Toen zowat tachtig procent van ons woordenboek af was, kreeg ik plots de droge mededeling dat uitgeverij Lannoo niet langer met mij wilde samenwerken omdat men, naar men zei, bepaalde uitspraken van mij had gevonden waarmee men zich niet kon verzoenen.
We waren dus gered: geen angstige uitgevers (Acco of ASP), maar heren van stand.

Tot de kat op de koord kwam: onze namen mochten niet op het voorplat.

Het vermoeden was dat het om mijn naam ging, die ondertussen volslagen ten onrechte met 'islamofobie' werd geassocieerd. Ik heb angst voor de islam, maar dat lijkt me dezer dagen gewettigd, het is echter geen pathologische angst. Wie geen angst voor die terreurmachine heeft is wel erg lichtzinnig.

Enfin, in het colofon staan onze namen afgedrukt, maar dat mag de lezer dus eigenlijk niet weten, want wie leest er nu het colofon?

Een boek zonder auteur(s) op het voorplat: een novum binnen het postmodernisme.
De islamisering van het vrije woord #4 | Waarover men niet spreekt
Wie over de islam schrijft, moet een olifantenhuid hebben. De bedoeling is eigenlijk dat men er niet over schrijft, tenzij met een groot bord voor de kop waarop in hoofdletters staat geschreven dat de islam de religie van de vrede is.

Over de islam spreekt men dus niet, men zwijgt erover.
Er kwam nog wat advocatengesteggel bij te pas, maar de treurige uitkomst was dat er een dik manuscript was en een uitgeverij die haar staart introk. Mogelijk had het met de islam te maken.

Door een gunstige speling van het lot was het Tom Zwitser van de kleine Nederlandse uitgeverij De Blauwe Tijger die zo moedig was het werk onmiddellijk uit te geven. Hierbij wil ik opmerken dat ik tweemaal door een Nederlandse uitgeverij ben gered
De islamisering van het vrije woord #5 | Voor vrijheid dus tegen islamisering

Daaruit :
Ondertussen geeft zowat iedereen toe aan de slavernij van de islam: de politiek uit een totaal verkeerd begrepen visie op de islam, het bedrijfsleven, omdat er geld aan te verdienen valt, het onderwijs, dat de diversiteit viert, maar eigenlijk de achterlijkheid goedpraat, het christendom, met zijn domme oecumene die van de islam niets begrijpt en mee wil surfen op de staart van de islamdraak, en de cultuur, die met het nodige kokette narcisme aan virtue signalling doet.

Eens te meer is bewezen wat bewezen moest worden: de islamisering van het Westen bestaat. De islam is een monster en het vreet alles op.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 13053
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door dikkemick » 17 mei 2020 08:35

Eens te meer is bewezen wat bewezen moest worden: de islamisering van het Westen bestaat. De islam is een monster en het vreet alles op.
Een kleine tak van de islam is een monster en probeert alles (kritiek dan m.n.) op te vreten. Maar die kleine tak is het nergens mee eens, alleen met de eigen denkbeelden en dan is er zelfs onderling nog strijd.
Ook het christendom heeft altijd alle kritiek met harde hand weten te weren. En zoals met alles, loopt Islam nu eenmaal enkele jaren achter wat betreft deze (kritiek)integratie. Een klein zooitje ongeregeld goed, denkt alles te kunnen moeten bepalen, maar zo werkt het inmiddels al niet meer.
Pim Fortuin als voorbeeld. Had kritiek op Islam en werd vermoord. Maar door wie? Door een extremistische taliban/IS-strijder? Nee, gewoon een Nederlandse paardenlul (een links radicale milieu activist). De moordenaar van van Gogh was zo'n malloot (Hofstadgroep).

Daarna is het de vrije keus voor uitgevers om wel of niet boeken uit te geven. Ik ken de kwaliteit van het boek niet. Als mensen bang zijn voor deze kleine tak van extremisten, dan is dat hun goed recht. Maar dat zegt meer over die mensen dan over alle moslims in ons land. Boeken uitgeven mag, mensen vermoorden niet. Daar hebben we een wet voor. Ik hoop wel dat het boek meer inhoud heeft dan Fitna van Geert Wilders.
Je kunt nu eenmaal niet alle moslims over 1 kam scheren. DE islam bestaat al lang niet meer.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
axxyanus
Moderator
Berichten: 7695
Lid geworden op: 08 nov 2008 21:23

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door axxyanus » 17 mei 2020 09:14

Eens te meer is bewezen wat bewezen moest worden: de islamisering van het Westen bestaat.
En het is op zich totaal onbelangrijk. Want als je naar een maatschappij kijkt dan zijn er altijd verschillende invloeden. Er is islamisering maar er is evengoed secularisering en nog heel wat andere invloeden. En als je je enkel op één aspect richt, dan zal je daar altijd voorbeelden van vinden.

Komt daar bij dat ik altijd voorzichtig ben als iemand zo'n woord als islamisering hanteert. Naar mijn ervaring wordt dat woord maar al te vaak in een equivocatieve context gebruikt. Men hanteert namelijk twee betekenissen van islamisering. (1) De eerste betekenis, is de betekenis waarbij moslims voorrechten krijgen of dat theocratische waarden verspreid worden, zoals bv de uitzondering voor moslims op een verbod voor onverdoofd slachten. (2) De tweede betekenis, is de betekenis waarbij we gewoon meer opmerken dat moslims deel uitmaken van onze maatschappij, zoals (meer) kinderen die islam lessen volgen in scholen.

Wat er dus vaak gebeurt is dat men betekenis (1) hanteert om aan te tonen dat islamisering ongewenst is en dan betekenis (2) hanteert om aan te tonen hoe ver verspreid het al is.
Al mijn hier gebrachte meningen, zijn voor herziening vatbaar.
De illusie het verleden te begrijpen, voedt de illusie dat de toekomst voorspelbaar en beheersbaar is -- naar Daniël Kahneman

Gebruikersavatar
gerard_m
Bevlogen
Berichten: 3518
Lid geworden op: 21 mei 2010 15:49

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door gerard_m » 18 mei 2020 18:32

De reacties zijn (kort samengevat): er is niets mis met de islam, en islamisering is geen issue.

Volgens mij gaat de post van Vegan vooral over de wijze waarop we omgaan met islamkritiek.

Als bovenstaande reacties waar zijn, verwacht je eigenlijk dat op islamkritiek op precies dezelfde wijze wordt gereageerd als bij kritiek op een andere ideologie. Of er speelt iets anders mee bij afwijkende reacties.

Persoonlijk denk ik dat bovenstaande reacties niet waar zijn, én dat meer meespeelt:
- We zijn geneigd minderheden te beschermen en willen voorkomen dat mensen worden weggezet. Op zich prima, maar het wordt m.i. verward met het uiten van kritiek op een ideologie. Net als iemand prima een biertje kan drinken (buiten corona tijden) met een liberaal, ook al is hij socialist en moet hij niets van het liberalisme hebben.
- Daarnaast zijn we gewend Westers te denken en gebruiken we onze Westerse maatstaven ook voor (oorspronkelijk) niet-Westerse fenomenen. We beschouwen de islam dus als een soort christendom, hooguit iets minder afgekalfd en kritiek klinkt dan al gauw zwaar overdreven.
- De meeste mensen hebben geen ervaring met de islam, maar wellicht met veel pijn en moeite zelf afscheid genomen van het christelijk geloof, of dat van mensen dichtbij gezien. Het christendom roept dus een negatief gevoel op, de islam voelt neutraal.
- Tenslotte helpt ook niet mee dat een klein deel van de critici ook een afkeer van vreemdelingen in het algemeen heeft.
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. (H.M. van Randwijk)

Gebruikersavatar
dikkemick
Ontoombaar
Berichten: 13053
Lid geworden op: 07 mar 2013 18:36

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door dikkemick » 18 mei 2020 19:00

De ideologie (als je al kunt spreken van DE ideologie) vind ik absurd. Maar dat vind ik HET socialisme of liberalisme ook. Alles heeft zo de nuances. Waar het om gaat zijn de mensen die er invulling aangeven. Die moet je beoordelen op hun kwaliteiten en tekortkomingen.
En zo zul je kwaliteiten aan de ideologie kunnen toeschrijven, maar ook de fouten/tekortkomingen.
Het is en blijft moeilijk (zo niet onmogelijk) je te verplaatsen in een groep die er een bepaalde denkwijze op nahoudt.
Kritiek op een ideologie zou altijd mogelijk moeten zijn. Het is dan de vraag hoe de ingewijden hiermee om gaan. Zelfde geldt voor kritiek op liberalisme.
Hier de geschiedenis van islam kritiek:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlic ... rland.html
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Philip K. Dick

Gebruikersavatar
axxyanus
Moderator
Berichten: 7695
Lid geworden op: 08 nov 2008 21:23

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door axxyanus » 18 mei 2020 19:28

gerard_m schreef:
18 mei 2020 18:32
De reacties zijn (kort samengevat): er is niets mis met de islam, en islamisering is geen issue.

Volgens mij gaat de post van Vegan vooral over de wijze waarop we omgaan met islamkritiek.

Als bovenstaande reacties waar zijn, verwacht je eigenlijk dat op islamkritiek op precies dezelfde wijze wordt gereageerd als bij kritiek op een andere ideologie. Of er speelt iets anders mee bij afwijkende reacties.
Dat hangt van de specifieke "ideologie" af.

Het is gemakkelijker om kritiek op het katholicisme te hebben dan op het christendom. Om de heel eenvoudige reden dat wat vanuit het Vaticaan gedicteerd wordt, het officiële katholieke standpunt is. Kritiek hebben op het christendom is al veel moeilijker al is het maar omdat sommige christelijke varianten bepaalde andere varianten als de anti-christ beschouwen.
gerard_m schreef:
18 mei 2020 18:32
Persoonlijk denk ik dat bovenstaande reacties niet waar zijn, én dat meer meespeelt:
- We zijn geneigd minderheden te beschermen en willen voorkomen dat mensen worden weggezet. Op zich prima, maar het wordt m.i. verward met het uiten van kritiek op een ideologie. Net als iemand prima een biertje kan drinken (buiten corona tijden) met een liberaal, ook al is hij socialist en moet hij niets van het liberalisme hebben.
Persoonlijk ben ik meer en meer van oordeel dat kritiek op een ideologie in het abstracte nutteloos is. Omdat een ideologisch etiket vooral iets zegt over hoe iemand zich identificeert en minder over wat hij werkelijk gelooft. Als een of andere clerus een bepaalde boodschap de wereld instuurt, dan kan je die boodschap naar hartelust bekrisieren want dan ben je specifiek gericht op wat iemand rondspreidt. Maar gewoon de Koran of de Hadith erbij nemen daar een passage uithalen en dan verontwaardigd zijn over wat de moslims worden verondersteld te geloven, daar zie ik het nut niet van in.

Vooral omdat als ik opmerk dat iemand zich daarmee bezig houdt en ik als reactie dan het zelfde doe met Joodse en Christelijke geschriften dan gaat het maar al te vaak plots niet meer over de ideologie maar over het gedrag.
Al mijn hier gebrachte meningen, zijn voor herziening vatbaar.
De illusie het verleden te begrijpen, voedt de illusie dat de toekomst voorspelbaar en beheersbaar is -- naar Daniël Kahneman

Gebruikersavatar
collegavanerik
Superposter
Berichten: 6345
Lid geworden op: 31 mar 2005 22:59
Locatie: Zuid Holland

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door collegavanerik » 19 mei 2020 18:41

Wat ik opvallend vind is dat het in linkse kringen altijd bon ton was om katholieken te bashen, maar dat moslims tegenwoordig de hand boven het hoofd gehouden worden, inclusief de vrouwenonderdrukking.
Afbeelding Hebr 6:
5 wie het weldadig woord van God en de kracht van de komende wereld ervaren heeft 6 en vervolgens afvallig is geworden, kan onmogelijk een tweede maal worden bekeerd.
Als er een almachtige god bestaat, dan is hij een sadist.

Labyrint
Bevlogen
Berichten: 2106
Lid geworden op: 20 nov 2014 23:02

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door Labyrint » 19 mei 2020 18:46

Hier ben ik het helemaal mee eens.
2001: "This is a memo that describes how we’re going to take out seven countries in five years, starting with Iraq, and then Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and, finishing off, Iran" (General Wesley Clark 2007)

Gebruikersavatar
axxyanus
Moderator
Berichten: 7695
Lid geworden op: 08 nov 2008 21:23

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door axxyanus » 19 mei 2020 18:47

collegavanerik schreef:
19 mei 2020 18:41
Wat ik opvallend vind is dat het in linkse kringen altijd bon ton was om katholieken te bashen, maar dat moslims tegenwoordig de hand boven het hoofd gehouden worden, inclusief de vrouwenonderdrukking.
Kan je eens een voorbeeld geven ter illustratie.
Al mijn hier gebrachte meningen, zijn voor herziening vatbaar.
De illusie het verleden te begrijpen, voedt de illusie dat de toekomst voorspelbaar en beheersbaar is -- naar Daniël Kahneman

Gebruikersavatar
collegavanerik
Superposter
Berichten: 6345
Lid geworden op: 31 mar 2005 22:59
Locatie: Zuid Holland

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door collegavanerik » 19 mei 2020 18:57

axxyanus schreef:
19 mei 2020 18:47
collegavanerik schreef:
19 mei 2020 18:41
Wat ik opvallend vind is dat het in linkse kringen altijd bon ton was om katholieken te bashen, maar dat moslims tegenwoordig de hand boven het hoofd gehouden worden, inclusief de vrouwenonderdrukking.
Kan je eens een voorbeeld geven ter illustratie.
https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-were ... ar-moslims
Lees de commentaren.
Afbeelding Hebr 6:
5 wie het weldadig woord van God en de kracht van de komende wereld ervaren heeft 6 en vervolgens afvallig is geworden, kan onmogelijk een tweede maal worden bekeerd.
Als er een almachtige god bestaat, dan is hij een sadist.

Gebruikersavatar
axxyanus
Moderator
Berichten: 7695
Lid geworden op: 08 nov 2008 21:23

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door axxyanus » 19 mei 2020 19:13

collegavanerik schreef:
19 mei 2020 18:57
axxyanus schreef:
19 mei 2020 18:47
collegavanerik schreef:
19 mei 2020 18:41
Wat ik opvallend vind is dat het in linkse kringen altijd bon ton was om katholieken te bashen, maar dat moslims tegenwoordig de hand boven het hoofd gehouden worden, inclusief de vrouwenonderdrukking.
Kan je eens een voorbeeld geven ter illustratie.
https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-were ... ar-moslims
Lees de commentaren.
Ja en? Kan je wat helpen? Welk commentaar vind jij een mooie illustratie voor wat je zo opvalt?
Al mijn hier gebrachte meningen, zijn voor herziening vatbaar.
De illusie het verleden te begrijpen, voedt de illusie dat de toekomst voorspelbaar en beheersbaar is -- naar Daniël Kahneman

Gebruikersavatar
Peter van Velzen
Moderator
Berichten: 15942
Lid geworden op: 02 mei 2010 10:51
Locatie: ampre muang trang thailand

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door Peter van Velzen » 20 mei 2020 04:43

gerard_m schreef:
18 mei 2020 18:32
De reacties zijn (kort samengevat): er is niets mis met de islam, en islamisering is geen issue.
Islamisering is wel degelijk een issue, ook als het nauwelijks bestaat. Het idee zit immers in de hoofden van veel mensen. Voor die mensen is het een issue en ze maken het een issue voor de anderen.
In Nederland is het nauwelijks van belang, maar In sommige landen heeft de laatste jaren wel degelijk Islamisering plaats gevonden. Bijvoorbeeld in Indonesië. Weliswaar waren de meeste indonesiërs altijd al moslim, maar pas de laatste decennia heeft dat invloed op de politiek gehad, Het vervelende aspect van de democratisering is dat veel mensen zich politiek laten leiden door hun religie. Toen in Nerderland het algemeen kiesrecht werd ingevoerd.(De christelijke partijen waren daar notabene alleen toe bereid indien zij religieus Onderwijs mochten geven). leidde dit tot een flinke groei van de religieuse partijen. Zo vormden voor het eerst in de geschiedenis de meerderheid in het parlement. In Islamitische landen geschiedt iets dergelijks.

Er is daarbij wel degelijk iets meer met de Islam dan met andere godsdiensten. Dat is ondermeer het geloof in de sharia. Dat is sterker dan het Christelijk geloof in religieuze wetten. (vrijwel geen Christen stelt voor om de oudtestamentische wetten in te voeren). Een andere probleem is het historisch succes van het Kalifaat. Een niet-democratisch systeem waarin de religieuze leider en de politieke leider dezelfde pesoon zijn. Pauzen hebben weliswaar geprobeerd, eenzelfde macgtspositie te verkrijgen, maar het is ze nooit gelukt. Bovendien werden de Pauzen zelden opgevolgd door hun kinderen.

De slachtoffers van deze problemen zijn uiteraard vooral de moslims.
Ik wens u alle goeds

Gebruikersavatar
collegavanerik
Superposter
Berichten: 6345
Lid geworden op: 31 mar 2005 22:59
Locatie: Zuid Holland

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door collegavanerik » 20 mei 2020 07:32

Eerst maar eens wat geschiedenis lezen
https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom- ... erder-komt

Straks nog iets over de katholieken in nederland en grootbrittannie 1648-2000
Afbeelding Hebr 6:
5 wie het weldadig woord van God en de kracht van de komende wereld ervaren heeft 6 en vervolgens afvallig is geworden, kan onmogelijk een tweede maal worden bekeerd.
Als er een almachtige god bestaat, dan is hij een sadist.

Gebruikersavatar
Maria
Site Admin
Berichten: 13874
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door Maria » 20 mei 2020 09:11

collegavanerik schreef:
20 mei 2020 07:32
Eerst maar eens wat geschiedenis lezen
https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom- ... erder-komt
Dank voor het delen.
Het is goed om het maar eens op een rijtje te hebben.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
axxyanus
Moderator
Berichten: 7695
Lid geworden op: 08 nov 2008 21:23

Re: Huiver voor openlijke islamkritiek

Bericht door axxyanus » 20 mei 2020 09:34

Maria schreef:
20 mei 2020 09:11
collegavanerik schreef:
20 mei 2020 07:32
Eerst maar eens wat geschiedenis lezen
https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom- ... erder-komt
Dank voor het delen.
Het is goed om het maar eens op een rijtje te hebben.
Van mij ook. Het is op dit soort momenten dat ik de mogelijkheid mis om gewoon een dikke duim bij een bijdrage te zetten.
Al mijn hier gebrachte meningen, zijn voor herziening vatbaar.
De illusie het verleden te begrijpen, voedt de illusie dat de toekomst voorspelbaar en beheersbaar is -- naar Daniël Kahneman

Plaats reactie