Wanneer is iemand een "racist"?

Wat is jouw politieke voorkeur, je kunt het hier kwijt!

Moderator: Moderators

mrBE
Unstoppable!
Berichten: 458
Lid geworden op: 25 jun 2010 15:02

Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door mrBE » 29 jul 2011 14:09

Breivik wordt hier op het forum en elders vaak aangeduid als een "racist". Dat lijkt me een goede aanleiding om die term eens nader te bekijken... Ik vind namelijk al langer dat er niet altijd zorgvuldig wordt omgesprongen met dat woord, of dat het in ieder geval soms erg ruim wordt ingevuld. Persoonlijk denk ik dat dat erg contraproductief kan uitpakken. Te snel terugvallen op het etiket "racisme" dekt vaak een hoop complexiteit in iemand's standpunt toe. Gevolg is dat men grotendeels langs elkaar heen praat in een discussie. En de persoon die in een té "ruime" versie van het racisme "vangnet" terechtkomt, zal dat interpreteren als onwil van de andere partij om zijn opvattingen oprecht te bediscussiëren.

Om dat bv. even te betrekken op Breivik: ik kan me perfect voorstellen dat het uiteindelijk iemand zou blijken te zijn die geen enkele moeite heeft met mensen met een donkere huidskleur, zolang ze maar opgegroeid zijn in Noorwegen en zijn "Christelijke normen en waarden" delen. Het zou bv. zelfs best kunnen dat hij kan leven met de realiteit van Islamitische culturen en maatschappijen op zich, met dien verstande dat de religies/rassen/culturen náást elkaar bestaan en zich niet vermengen.

De vraag is: is hij op dat moment een racist? Het lijkt me niet alleen dat hij zelf oprecht kan vinden van niet, hij zou daar ook een punt kunnen hebben. En mogelijk zou de ervaring dat men weigert nuances te erkennen, hem sterken in de idee dat men zijn opvattingen dogmatisch verwerpt, en dat praten dus nutteloos is.

Om terug te komen op de centrale vraag: wanneer is de omschrijving "racist" op zijn plaats, en wanneer zou het beter zijn om een andere (welke?) omschrijving te gebruiken?

- wanneer men van mening is dat mensen met een andere huidskleur of uiterlijk kenmerk op biologische gronden per definitie inferieur zijn?
- wanneer men van mening is dat mensen met een andere huidskleur of uiterlijk kenmerk op biologische gronden anders zijn? (andere gebreken, maar óók kwaliteiten die specifiek zijn voor het andere "ras")
- wanneer men van mening is dat mensen die men tot een verschillend "ras" rekent, beter niet met elkaar voortplanten omdat ze niet bij elkaar zouden passen of enkel tot een soort inferieure "bastaard" leiden?
- wanneer men van mening is dat andere culturen/godsdiensten inferieur zijn (geen biologische link: een kind uit de andere cultuur/godsdienst die in de eigen cultuur/godsdienst opgroeit wordt volledig gelijkwaardig beschouwd)?
- wanneer men van mening is dat het geen goed idee is om verschillende culturen/godsdiensten met elkaar te vermengen?
- andere variaties?

Naam van de terrorist in kwestie gecorrigeerd, Rereformed

Gebruikersavatar
BadAssChick
Unstoppable!
Berichten: 773
Lid geworden op: 21 feb 2011 20:01
Locatie: purmerend

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door BadAssChick » 29 jul 2011 14:30

mijn idee van rascisme is het beoordelen op huidskleur ,niet dat ik dat zelf doe ,mijn eigen broer is een halfbloed tussen een surinamer vader en een nederlandse moeder wat ze dus in suriname een mulat noemen


ben ik rascistisch als ik vind dat buitenlanders maar terug moeten naar hun eigen land als ze zich hier niet naar de hollandse normen en waarden kunnen/willen leven en zich misdragen
of als mij een baan geweigerd wordt<waarvoor ik de opeiding heb gedaan > en dan een buitenlander wel de baan krijgt puur omdat ze goedkoper is
of dat mijn kind jaren op de wachtlijst staat om een huurhuis te krijgen terwijl asielzoekers heel vlug een woning krijgen...
ben ik rascistisch als ik vind dat buitenlanders geen recht hebben op de nederlandse kinderbijslag...,laat ze dat bij hun eigen regering vragen ,net zoals uitkeringen en andere subsidies

en wie bepaald wat rascisme is.....en staat rasiscme gelijk aan discrimineren of is discrimineren het gevolg van rascisme
Je kunt niet de Ultieme Realiteit veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je deze ervaart.
Met een paard onder je kont, kom je ook de wereld rond.

http://www.robustiano.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

mrBE
Unstoppable!
Berichten: 458
Lid geworden op: 25 jun 2010 15:02

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door mrBE » 29 jul 2011 14:48

Inderdaad nog een paar andere variaties op opvattingen die al snel als "racisme" betiteld worden...

Nog eentje: wanneer je van mening bent dat een andere cultuur "achterloopt". M.a.w.: je beschouwt ze niet absoluut inferieur aan je eigen cultuur, maar als een cultuur die nog bepaalde fasen moet (en uiteindelijk wel zál) doorlopen om hetzelfde niveau van "beschaving" te bereiken.

Gebruikersavatar
Samsa
Diehard
Berichten: 2021
Lid geworden op: 21 mei 2010 13:18

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Samsa » 29 jul 2011 15:46

Ik denk dat beide gevallen die jullie als laatst beschrijven er technisch niet onder vallen, maar de geschiedenis heeft er een nare bijsmaak aan gegeven. Zo associeer je BAC's mening al snel met nationaal-socialisme en mrBE's laatste mening doet erg veel denken aan een periode in het verleden waarin we onze cultuur als superieur beschouwden (met alle gevolgen van dien helaas voor de andere).

Denk dat het daardoor bijzonder gevoelige punten zijn..

Gebruikersavatar
Maria
Moderator
Berichten: 10166
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Maria » 29 jul 2011 16:21

BadAssChick schreef: en wie bepaald wat rascisme is.....en staat rasiscme gelijk aan discrimineren of is discrimineren het gevolg van rascisme
Dit is een sterk punt.
Ik denk, dat je dat ten allen tijde moet meenemen bij de beoordeling wat wat is.

Rascisme heeft per defenitie alles en alleen met rassenonderscheid te maken.
Waarbij subrassen en volkeren er nog net in meegenomen kunnen worden, al wordt dat ook gauw zuiver en alleen discriminatie.
Discriminatie staat voor anders zijn en beoordeeld worden naar dat anders zijn, wat op zeer diverse manieren kan gebeuren.

De laatste jaren is aan elkaar gekoppeld de positieve en de negatieve discriminatie.
Het voeren van een positief discriminatie-beleid is een tijd geleden kunstmatig binnen de wet neergelegd, en er zijn speciale constructies in het leven geroepen met het doel mensen, die gediscrimineerd worden te hulp te schieten, daar waar zij sterke nadelen ervan ondervinden.
Dan hebben we het over zeer uiteenlopende zaken:
Oa. werkgelegenheid en carrière hulp voor
Vrouwen.
Homo's
Gehandicapten
Allochtonen.
Religieuse gezindten.
enz......

Het nare gevolg is natuurlijk, dat de andere partij, die voorheen niet, maar zich nu wel zwaar negatief gediscrimineerd voelt.
Wat vaak nog meer als onjuist aanvoelt voor de betrokkene, daar het een kunstmatige contructie is en zonder altruïstische houding maar moeilijk te verteren is.
En dat zeker in moeilijkere tijden.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Gebruikersavatar
Maria
Moderator
Berichten: 10166
Lid geworden op: 05 jul 2009 15:41
Locatie: Zeeland

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Maria » 29 jul 2011 16:32

Mariakat schreef: Waarbij subrassen en volkeren er nog net in meegenomen kunnen worden, al wordt dat ook gauw alleen discriminatie.
Een groep die zich onderscheid van een andere groep, waarbij het gaat om achtergrond.
zijn bijv. de Basken in Spanje en Frankrijk
De Koerden in Turkije, Iran en Irak en nog hier en daar wat snippers.

Het heeft ook de naam van datgene waarom het te doen is.
Nazi's willen zich ontdoen van joden en dat vanwege "ras", terwijl joden in de meeste landen en culturen een zeer gemengde stamboom hebben en genetisch bijna niet meer als een apart volk te betitelen zijn.
Nazi's zijn dus rascisten omdat hun motievatie rascistisch is.

Zo kom je terecht in een grijze tussenruimte, waarbij in de individuele gevallen vaak andere motieven spelen dan oppervlakkig lijkt.

Katholieken in protestante omgevingen en andersom.
zo ook
Moslims en anders gelovigen.
Walen en Vlamingen.
Onderscheid ertussen.
Zijn voor mij gevallen van discriminatie, maar verdwijnen vaak in dat grijze gebied, afhankelijk van het onderwerp wat actueel is.
"Quand Dieu se tait, on peut lui faire dire ce que l'on veut." - Sartre.
"Als God zwijgt kun je hem laten zeggen wat je wil."

Marinus
Diehard
Berichten: 3204
Lid geworden op: 30 mei 2007 14:17
Locatie: Malden

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Marinus » 29 jul 2011 21:24

Ik vind dat best lastig. Ras is niet zo zeer een biologische realiteit maar meer een onderscheid tussen mensen op volledig arbitraire gronden. Daarbij lijkt het erop dat onze soort sowieso maar één ras heeft. Maar goed, omdat de diverse rassen volledig op natte vingerwerk berusten kun je het onderscheid maken op best veel gronden denk ik, waarom zouden roodharigen geen ras zijn bijvoorbeeld. Maar fysieke kenmerken lijkt me de basis van racisme. Overigens hebben zaken als islamofobie ook nog wel eens een stevig racistisch element in zich.
Jonathan Rauch: (apatheism is) "a disinclination to care all that much about one's own religion and even a stronger disinclination to care about other people's"

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 10621
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Fish » 29 jul 2011 23:10

Volgens Wiki:

Racisme is de verzamelterm voor alle opvattingen die aan het begrip 'ras' een doorslaggevende betekenis toekennen bij het indelen van de mensheid.
Zuiver theoretisch racisme geeft geen kwalitatief waardeoordeel over de verschillende mensenrassen. Het erkent hooguit de verschillen, zonder daar een waardeoordeel over te geven. Toch heeft racisme in het dagelijks taalgebruik een negatieve betekenis, aangezien het dagelijks taalgebruik uitgaat van de aanwezigheid van een kwalitatief waardeoordeel.

Dus als je een ander 'ras' minder/anders/beter vind ben je een racist.
Als je vind dat alle mensen van het zelfde ras zijn - ze kunnen onderling kinderen krijgen - kan je dus nooit een racist zijn.
Misschien moeten we het over soorttist of groeppist hebben. :wink:
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

siger

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door siger » 30 jul 2011 00:52

Eens, maar met de kanttekening dat "ras" niet langer een echt wetenschappelijk begrip is. Na WOII werd het onder invloed van de gebeurtenissen als overwegend mythologie ontmaskerd, en verklaarden topwetenschappers in The Race Concept; Results of an Inquiry (1952) dat culturen niet erfelijk bepaald zijn. Sinds die datum spreken ernstige wetenschappers over "populaties" ipv. "rassen".

Gebruikersavatar
BadAssChick
Unstoppable!
Berichten: 773
Lid geworden op: 21 feb 2011 20:01
Locatie: purmerend

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door BadAssChick » 30 jul 2011 01:41

populaties klinkt naar mijn idee negatief in de oren ,alsof je het over een soort binnen een diersoort hebt , bvb valkparkieten onder het soort van papagaaien of iets dergelijks

rassen klinkt weer negatief omdat je een waardeoordeel krijgt naar iemands uiterlijke kenmerken ...

en dan nog het woord discriminatie...het wordt in het dagelijks leven te pas en te onpas gebruikt bij alles en iedereen
bvb een hele dikke vrouw met de juiste papieren zal geen baan als secretarese krijgen bij een bedrijfs directeur als een mooie jonge slanke meid ook soliciteert voor de zelfde baan ....het oog wil ook wat ,maar dan wordt er gezegd ,de afgewezen solicitant is niet geschikt voor de baan...en het wordt toegelaten
maar als ik daaren tegen m,n middenvinger op steek naar een arabier of aziaat of ik weiger hen te helpen kunnen ze mij aanklagen wegens discriminatie...dat noem ik meten met 2 maten
Je kunt niet de Ultieme Realiteit veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je deze ervaart.
Met een paard onder je kont, kom je ook de wereld rond.

http://www.robustiano.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
Jagang
Unbreakable
Berichten: 11157
Lid geworden op: 27 jul 2009 00:22

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Jagang » 30 jul 2011 08:35

Racisme is het discrimineren op basis van "ras".
Dat wil dus zeggen: Voornamelijk op basis van huidskleur.

Helaas is de definitie in de loop der jaren sterk vervuild geraakt door velen die weten dat het woordje "racisme" voldoende is om iedereen met een latent schuldgevoel over ons koloniale verleden het zwijgen op te leggen.

Op wikipedia is het woordje "racisme" al met al dan ook ongeveer een vergaarbak geworden voor kritiek op alles wat niet westers is: http://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme" onclick="window.open(this.href);return false;
‘Als mensen vandaag het geldsysteem begrijpen, dan breekt morgen de revolutie uit.'
Henry Ford

Gebruikersavatar
Jagang
Unbreakable
Berichten: 11157
Lid geworden op: 27 jul 2009 00:22

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Jagang » 30 jul 2011 08:51

BadAssChick schreef:populaties klinkt naar mijn idee negatief in de oren ,alsof je het over een soort binnen een diersoort hebt , bvb valkparkieten onder het soort van papagaaien of iets dergelijks
Als je de mens ook als diersoort ziet, is daar toch niets mis mee?
Je moet verschillen toch kunnen benoemen zonder meteen discriminerend te zijn, of te worden gevonden?
bvb een hele dikke vrouw met de juiste papieren zal geen baan als secretarese krijgen bij een bedrijfs directeur als een mooie jonge slanke meid ook soliciteert voor de zelfde baan ....het oog wil ook wat ,maar dan wordt er gezegd ,de afgewezen solicitant is niet geschikt voor de baan...en het wordt toegelaten
Dat probleem heb je ook als je "de" andere keuze maakt.
Wordt ook wel eens "positieve" discriminatie genoemd, maar ik heb het niet zo op die term.
In beide gevallen wordt een van hen afgewezen.
(Ga er even van uit dat de "slanke" ook de juiste papieren heeft. Is vaak wettelijk verpicht namelijk.)
En stel je voor dat de "baas" op meer "gevulde" vrouwen valt, dan is het toch in feite precies hetzelfde wanneer de dikkere vrouw ipv de slanke wordt aangenomen?

Het discriminatiebeeld wordt hier m.i. vooral bepaald en vertekend door mensen die zich betrapt voelen in hun eigen schoonheidsidealen, en in hun idee dat de dikkere vrouw zich op basis van haar dik zijn al in een achterstandspositie bevindt.

Maar hoe discriminerend is dat beeld an sich?
maar als ik daaren tegen m,n middenvinger op steek naar een arabier of aziaat of ik weiger hen te helpen kunnen ze mij aanklagen wegens discriminatie...dat noem ik meten met 2 maten
Een sollicitatie of een situatie waarin hulp geboden is met elkaar vergelijken, komt me voor als "appels en peren". Daarnaast is een middelvinger tegen een arabier niet anders dan een middelvinger tegen wie ook.
‘Als mensen vandaag het geldsysteem begrijpen, dan breekt morgen de revolutie uit.'
Henry Ford

Gebruikersavatar
Rereformed
Site Admin
Berichten: 13619
Lid geworden op: 15 okt 2004 12:33
Locatie: Finland
Contacteer:

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Rereformed » 30 jul 2011 09:10

Dit topic komt op een interessant moment. recentelijk werd dit bericht de wereld ingegooid: http://www.nhs.uk/news/2011/07July/Page ... uator.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Merk op welk een website er als de kippen bij is om de conclusies te trekken: http://thebritishresistance.co.uk/tim-h ... ars-behind" onclick="window.open(this.href);return false;
Born OK the first time

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 10621
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Fish » 30 jul 2011 10:40

Jagang schreef:Helaas is de definitie in de loop der jaren sterk vervuild geraakt door velen die weten dat het woordje "racisme" voldoende is om iedereen met een latent schuldgevoel over ons koloniale verleden het zwijgen op te leggen.
Daar doe ik niet aan mee, latend schuldgevoel is zoiets als de erfzonde, flauwe kul.

Een duitser kijk ik niet aan op wat zijn vader of grootvader ooit gedaan heeft en niemand hoeft bij mij te komen zeuren over de OI Compagnie.
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

Jinny

Re: Wanneer is iemand een "racist"?

Bericht door Jinny » 30 jul 2011 10:43

Volledig mee eens Fish.

Plaats reactie