Een nieuwe kijk op Brexit

Wat is jouw politieke voorkeur, je kunt het hier kwijt!

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Christoffel
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 apr 2019 12:36

Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door Christoffel » 14 apr 2019 14:05

Ooit heeft de Gaulle de toegang van Engeland tot de Europese Gemeenschap onmogelijk gemaakt tot grote verontwaardiging van de Engelse bevolking. Die verontwaardiging was een interessant verschijnsel want het toenmalige Engelse volk wilde niet eens lid worden van de EU. Maar omdat de in Engeland impopulaire generaal eigenmachtig een blokkade opwierp en daarmee het officiële beleid van de regering gedurende lange tijd onder uithaalde waren de verhoudingen verstoord. de UK trad toe onder het bewind van Margaret Thatcher die tijdens de onderhandelingen duidelijk maakte dat ook zij geen lidmaatschap voorstond maar dat er toch een overheersend argument was waar zij niet omheen kon. Als lid van de Gemeenschap kon zij alle activiteiten die in het nadeel waren van de UK met een veto voorkomen en dus de Britse belangen beter beschermen. Voort deelde zij de onderhandelaars mede dat haar regering geen contributie zou betalen waarna de Duitse bondskanselier Helmut Kohl beloofde 1 miljard DM per jaar voor de UK te storten. De Duitsers hebben dat jarenlang volgehouden. De huidige situatie van onvrede was dus al van af de jaren zestig voorspelbaar. De Engelsen wensen een vrije ongebonden natie te blijven en in de EU hebben zij zich nimmer thuis gevoeld. Nu de lasten voor Engeland zwaarder beginnen te wegen dan de winsten komt dat sentiment er duidelijk uit. Maar daar is niet alles mee gezegd,de Engelsen zijn sedert hun toetreding niet meer dezelfde natie gebleven, men is inmiddels een halve eeuw verder. Er is uit het referendum en de recente peilingen gebleken dat anti-brexiteers een zeer groot deel van de natie uit maken en dat dat aantal langzaam toeneemt. Voorts zijn er tientallen grensoverschrijdende problemen die een land niet meer alleen kan oplossen. Voorbeelden te over, klimaat, wetenschap, technische innovatie, misdaad, geldverkeer, vrachtverkeer over land en ter zee, energie aanvoer, satellietverkeer, onderwerpen waarover bilaterale verdragen moeten worden afgesloten. De 27 EU landen konden te samen een sterkere onderhandelingspositie innemen dan ieder land afzonderlijk. Mijn conclusie dan ook deze, de onderlinge verdeeldheid in de UK zal na een brexit niet verminderen maar toenemen. Voor wat Europa betreft, ook de interne structuur deze gemeenschap kan gaan rammelen als ijverige politici in Brussel de nationale culturen te veel aanpakken.

Hopper
Banned
Berichten: 1064
Lid geworden op: 25 apr 2016 21:04

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door Hopper » 14 apr 2019 20:55

Ik denk dat de Britten met het lidmaatschap van de EU en haar voorgangers nooit meer op het oog hadden dan handelsbelangen.
We dienen te begrijpen dat de Britten anders in de geschiedenis staan dan Fransen en Duitsers, laat staan Nederlanders.
De centrale idee na de oorlog was voorkomen dat Duitsland en Frankrijk ooit weer oorlog zouden voeren.
Drie oorlogen hadden hun tol geëist van desbetreffende landen en hun omgeving.
Groot-Brittannië echter is nooit bezet geweest en nooit zo totaal verslagen geweest als Duitsland in 1945.

Groot-Brittannië was zelf de overwinnaar! Weliswaar met 'wat hulp’, maar toch geeft dat een onafhankelijkheidsgevoel.
Waar Frankrijk en Duitsland in de EU (en euro!) een instrument zien om oorlog te voorkomen en toch nog wat voor te stellen, ligt dit voor Groot-Brittannië geheel anders. Groot-Brittannië, wat zelf al een vereniging is van 4 landen én op twee eilanden gelegen meent dat zijzelf te veel verwateren in de EU en is altijd al half-lid geweest met al die opt-outs.

Resumerend is het het eilandgevoel, overwinnaarsgevoel en nog een beetje koloniaal gevoel -wat zich uit in de Gemenebest-, wat maakt dat Groot-Brittannië de EU wil verlaten. Zij willen geen miniem onderdeel zijn van Europa, waar Duitsland en Frankrijk de dragende as van zijn. Daar komt nog bij het vrije verkeer van personen wat EU-landers doet toestromen. Men ziet Poolse wijken niet zitten.

Het beste voor zowel EU als VK is een gedegen handelsrelatie en vertrouwensrelatie. De Britten zijn nog niet toe aan wat we aan deze kant van het water aan het doen zijn. Bijvoorbeeld het Nederlandse belang is duidelijk dat Frankrijk en Duitsland nooit meer ten strijde trekken tegen elkaar. Het Nederlandse belang is dat wij ook een minieme hoeveelheid zeggenschap hebben in het Europese kippenhok. De almacht van geen enkel land mag te groot worden en de EU biedt daar een instrument voor.
Zien dat er niks te bereiken valt is zien.

appelfflap
Superposter
Berichten: 5872
Lid geworden op: 23 mei 2005 17:16

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door appelfflap » 14 apr 2019 22:44

Hopper schreef:
14 apr 2019 20:55
Ik denk dat de Britten
ik weet zeker dat de Britten het zelf gewoon niet weten
de bevolking heeft gestemd om eruit te stappen maar that's it.

hard of zacht, termijn, welke relatie nadien,... dat weet geen mens maar politici ginder wilden eigenlijk niet.
May was ook tegen de Brexit
wat nu met Wales, de Schotten, het Ierse verhaal, welke relatie met de EU?

uiteindelijk moeten de Britten eerst weten wat ze willen maar als je de afgelopen weken bekijkt?

Christoffel
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 apr 2019 12:36

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door Christoffel » 15 apr 2019 09:39

Appelflap;
..............de bevolking heeft gestemd om eruit te stappen maar that's it...........
De helft van de bevolking plus één.

appelfflap
Superposter
Berichten: 5872
Lid geworden op: 23 mei 2005 17:16

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door appelfflap » 15 apr 2019 09:41

Christoffel schreef:
15 apr 2019 09:39
Appelflap;
..............de bevolking heeft gestemd om eruit te stappen maar that's it...........
De helft van de bevolking plus één.
da's de meerderheid hé
(zoals op voorhand afgesproken)

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 5731
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door lanier » 15 apr 2019 10:08

De Britten konden stemmen voor of tegen in de EU blijven.
Maar het was van tevoren niet duidelijk wat de consequenties waren. Dat is natuurlijk op voorhand moeilijk te zeggen, maar er was sowieso geen onderzoek naar gedaan, en dat is bijzonder kwalijk. Mensen hebben daarom gestemd omdat ze ontevreden waren over een aantal gang van zaken. Maar door een mogelijke harde Brexit zal het land er straks beroerd voor staan.
Men ziet Poolse wijken niet zitten.
Dat klinkt als last hebben van de Polen en dat is nog maar de vraag. Net als hier werken veel Polen in de zorg, schoonmaakbranche, landbouw en in de bouw. Dat die mensen 'onze banen' inpikken is allang achterhaald; ze hebben die banen omdat er een tekort aan Brits personeel is. Engeland vergrijst net zo hard als Nederland, immigranten zullen ze nog hard nodig hebben.

Gebruikersavatar
Mullog
Ervaren pen
Berichten: 775
Lid geworden op: 02 nov 2016 17:20

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door Mullog » 15 apr 2019 13:02

Cameron zal de geschiedenis in gaan als een van de grootste politieke blunderaars aller tijden. Vergelijkbaar met de moordenaars van Julius Caesar die hem vermoorde om de senaat te redden maar bereikte dat Rome een keizerrijk werd.

Inmiddels maakt het volgens mij niet meer uit wat de Britten doen. Of ze wel of niet uit de EU stappen, hard dan wel zacht. Economisch is het kwaad geschiedt. Bedrijven en bedrijvigheid die vertrokken zijn komen niet meer terug. Bedrijven gaan niet opnieuw geld steken in verhuizingen van directies, personeel of andere zaken als het VK uiteindelijk besluit toch in de EU te blijven. Het land, de bevolking, is verdeeld en heeft de rest van de eeuw nodig om bij te komen. De leavers blijven gefrusteerd achter bij een remain en de remainers bij een leave. En beide kampen kunnen elkaar de economische verliezen blijven verwijten.

Kun je als man en vrouw dan nog ordentelijk gaan scheiden, als bewoners van een land ben je veroordeeld tot elkaar. Ik denk dat misschien de kinderen van de huidige 20'ers in het VK minder last van dit trauma zullen hebben.

En dan hebben we het nog niet over de inwoners van Schotland en Noord-Ierland....

Misschien had Cameron zich vooraf moeten verdiepen in de vijf wetten van dwaasheid van Carlo M. Cipolla
1. Altijd en onvermijdelijk onderschat iedereen het aantal dwaze personen dat er is.
2. De waarschijnlijkheid dat een bepaalde persoon dwaas is, is onafhankelijk van een ander kenmerk van die persoon.
3. Een dwaas persoon brengt een andere persoon of groep van personen verliezen toe, terwijl hij zelf geen winst behaalt en mogelijk zelfs verliezen lijdt.
4. Niet-dwaze mensen onderschatten de beschadigende kracht van dwaze mensen. In het bijzonder; niet-dwaze mensen vergeten dat zich ophouden met dwaze mensen een kostbare vergissing kan blijken te zijn.
5. Dwaze mensen zijn de gevaarlijkste mensen die er zijn.
voordat hij tot het referendum besloot.
Zo moet ge dat zien, we worden geboren en we gaan dood, daar tussendoor begaan we stommiteiten (hoofdinspecteur van In, Aspe)

appelfflap
Superposter
Berichten: 5872
Lid geworden op: 23 mei 2005 17:16

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door appelfflap » 15 apr 2019 18:42

Mullog schreef:
15 apr 2019 13:02
Cameron zal de geschiedenis in gaan als een van de grootste politieke blunderaars aller tijden.
da's dubbel hé
als sinds Churchill heerst in het UK het idee dat alles de schuld is vd EU
als je dan een referendum houdt moet e niet plots opkijken.


50j lang is alles schuld vd EU maar voor dat referendum roept men plots op om remain te stemmen.
zo werkt het natuurlijk niet

blue-sky
Berichten: 34
Lid geworden op: 03 sep 2019 17:11

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door blue-sky » 16 sep 2019 20:32

31 oktober komt dichterbij. ik ben benieuwd hoe het zal gaan. het lijkt me een spannende periode voor engelse import/export bedrijven

appelfflap
Superposter
Berichten: 5872
Lid geworden op: 23 mei 2005 17:16

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door appelfflap » 17 sep 2019 08:41

blue-sky schreef:
16 sep 2019 20:32
31 oktober komt dichterbij. ik ben benieuwd hoe het zal gaan. het lijkt me een spannende periode voor engelse import/export bedrijven
Benieuwd wat Boris zal doen
zonder akkoord moet 'm, de wet sinds vorige week in het koninkrijk, uitstel vragen maar dat wilt 'm niet doen.

hij doet het niet en hoe reageert de rest?
Uk, de EU

da's wel interessant

Gebruikersavatar
lanier
Superposter
Berichten: 5731
Lid geworden op: 14 sep 2004 23:20

Re: Een nieuwe kijk op Brexit

Bericht door lanier » 17 sep 2019 12:47

Boris weet niet waar hij het zoeken moet. Gesprekspartners als Juncker blazen hem omver met details over de Brexit waarvan Boris geen weet heeft. Die details zijn de afgelopen maanden tot stand gekomen in de gesprekken met May, misschien moet hij contact met haar opnemen en zich beter inlezen in de materie. Johnson liep weg bij de persconferentie die hij samen zou geven met premier Bettel van Luxemburg. Hij laat zich alleen maar van zijn slechte kant zien en zal de schlemiel worden onder de Britse premiers. Ik zie niet in hoe die man zijn land gaat redden van chaos. De EU gaat niet buigen voor deze man.

Plaats reactie