De uitvoerbaarheid van de vleestaks

Wat is jouw politieke voorkeur, je kunt het hier kwijt!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Bonjour
Moderator
Berichten: 5332
Lid geworden op: 27 jun 2008 23:26

Re: De uitvoerbaarheid van de vleestaks

Bericht door Bonjour » 19 feb 2017 18:34

sytze schreef:Vlees is op dit moment ook prijzig t.o.v. bijvoorbeeld groenten. Wanneer daar, zoals de PvdD bepleit, 15% bij komt aan BTW zal dit naar mijn inschatting niet massaal resulteren in een vegetarische klasse. Een kilo rundergehakt is op dit moment 6,- euro bij de Albertheijn. Hier zit op dit moment 6% BTW in. Dit betekend dat dit vlees zonder BTW 0,36 cent goedkoper zou zijn: 5,64. In de "nieuwe situatie" (waarin er sprake is van een BTW van 21%) zou dit zelfde pak vlees 6,82 euro kosten. Ik geloof dat er mensen zullen zijn die in de nieuwe situatie minder vlees gaan eten maar ik geloof niet dat er veel mensen zullen zijn die het voor deze 0,82 euro helemaal gaan laten.
Waarschijnlijk heb je dus met die overgang van 6 naar 21% heel weinig effect. Daarom zei ik al
Bonjour schreef:Wil het effect hebben, moet de tax zo hoog zijn dat een groep mensen het daarom zal laten liggen.
. En die groep moet groot genoeg zijn. Ik vind het jammer dat je het vlees van de mensen afneemt met een kleine portemonnaie. Dat jij het geen geldig argument vindt, kan. Ik ben wat socialistischer ingesteld.

En ik heb een hekel aan niet-effective politiek. Ga voor je doel of beken dat je rotzooit. In de zorg zijn we ook zo primitief bezig. Allemaal maatregelen die het echte probleem niet aanpakken. En vaak met argumentaties die niet deugen. Zoals "Door minder aardgas te winnen hebben we een begrotingsprobleem."Ja dat klopt, maar je kan wel langer aardgas winnen. Uiteindelijk haal je dezelfde kubieke meters uit de grond. Die je waarschijnlijk nog tegen een hogere prijs kan verkopen.

Daarom: Bepaal wat je einddoel moet zijn. Ik ga daar dan voor. Het einddoel is dat de aarde CO2-Neutraal draait.
Zelfs als schepping bewezen wordt, is Magrathea net zo waarschijnlijk als God.

Gebruikersavatar
sytze
Diehard
Berichten: 1285
Lid geworden op: 27 okt 2011 22:07

Re: De uitvoerbaarheid van de vleestaks

Bericht door sytze » 19 feb 2017 23:25

Roeland,

Antwoord gevend op jou vragen:
Hoeveel vermindering is er minstens nodig:
De productie en consumptie van vee in ontwikkelde landen moet verminderen. Een realistisch doel voor 2020 zou zijn: 30% lager dan het huidige niveau. Een realistische reductie vóór 2050 zou 60-80% lager dan het huidige niveau liggen.
Uit: https://www.ciwf.nl/media/218248/intens ... fnl_1_.pdf

Eerst bolletje onder “Naar een humane en duurzame toekomst”. Dit is tevens een antwoord op je vraag binnen hoeveel tijd het gerealiseerd moet zijn.
Wat betreft de economische gevolgen (failliete bedrijven, compensaties, etc.) heb ik geen idee. Dit zal erg afhankelijk zijn van de impact die de taks heeft op het consumentengedrag. Wanneer de taks de beoogde invloed heeft zal dit natuurlijk resulteren in minder vleesconsumptie en minder omzet voor bedrijven.

Ik vind het lastig om antwoord te geven op je voorbeelden. De probleemstelling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dus “ongeëmotioneerd”. Een taks die nog niet is ingesteld is voor mij onmogelijk om door te rekenen, ik heb geen economische studie achter de rug. En zelfs die mensen maken regelmatig fouten in het doorrekenen van politieke beslissingen. Ik denk dat het extreme weer, de dierensterfte en alle gevolgen die dit gaat hebben een zeer zwaar wegende factor is. Als je het hebt over weegfactoren dan kan ik mij moeilijk voorstellen dat iets zwaarder weegt. Het doel om de vleesconsumptie te verminderen lijkt mij zeer verstandig, gebaseerd op onderzoek (zie link). De manier waarop dit te realiseren valt, valt over te twisten.

Ik had hele andere redenen om de werkbaarheid van de vleestaks te betwijfelen. In het licht van de internationale verdragen die er gesloten zijn lijkt het mij zeer onverstandig om dit nationaal in te voeren(zoals ik schreef ik mijn openings-bericht), dit valt te beredeneren. Ook kwam Maria met de sterke opmerking dat al het vlees wat hier niet verkocht word, word geëxporteerd. Zo betaald de Nederlandse consument extra zonder het beoogde effect (vleesconsumptiereductie).

Misschien begrijp ik je niet voldoende. Je vraagt mij in te gaan op “De uitvoerbaarheid van de vleestaks”. Economische gevolgen zijn voor mij op zekere hoogte niet te beredeneren.

Maria,
Ik had in mijn begin-bericht al aangegeven dat ik dacht dat het nationaal oppakken van deze plannen mij geen goed idee lijkt. Ik denk dat we dit zo internationaal mogelijk moeten gaan doen. Jou quote “vlees en zuivel die niet in Nederland worden afgezet kunnen dan worden geëxporteerd” vond ik boeiend en zie ik als ondersteuning van mijn argumentatie. Wat betreft het boeren in Oost-Europa vond ik het volgende:
Met subsidie van de Europese Unie zette de Amerikaanse varkensgigant Smithfield in tien jaar tijd 50 megastallen in Roemenië neer. Met alle gevolgen van dien voor de traditionele lokale varkensindustrie. Zeker de helft van de Roemeense varkensboeren is inmiddels op de fles omdat zij niet met de goedkope Amerikanen kunnen concurreren. En voor het eerst heeft Roemenië te maken gehad met een grote uitbraak van varkenspest. Megastallen zetten ze liever niet in eigen land neer en daarom plaatsen we ze aan de randen van Europa. Met geld van de EU.
http://www.foodlog.nl/artikel/megastall ... lcomments/

Dit lijkt mij ook niet het gewenste effect.. De vele ziektes die ontstaan door deze megastallen is een van de vele problemen die het massaal produceren van vlees met zich mee brengt.

Groet, Sytze
Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen. (plato)

Gebruikersavatar
sytze
Diehard
Berichten: 1285
Lid geworden op: 27 okt 2011 22:07

Re: De uitvoerbaarheid van de vleestaks

Bericht door sytze » 19 feb 2017 23:34

Bonjour,

Ik hoop dat je uit mijn begin bericht hebt kunnen opmaken dat ik tegen de vleestaks ben in de huidige voorgestelde vorm om de door mij aangegeven redenen. Jij noemt een aantal redenen op waarin ik mij niet kan vinden. Het feit dat mensen met minder geld minder vlees kunnen kopen (nogmaals: dit is al het geval) lijkt mij inderdaad geen probleem. Ik zie mij tevens als "socialistisch". Vanuit deze waarde zou ik bij het de-stimuleren van vleesconsumptie tevens meer uren bij de diëtist vergoeden vanuit de basisverzekering. Ik denk dat het belangrijk is dat ieder mens gezond kan leven, arm of rijk. Puur het "recht" op het (veel) eten van vlees vind ik weinig te maken hebben met socialisme. Ik zie niet in waarom je vlees zoveel waarde zou toekennen om het zo zwaar te wegen.

Groet, Sytze
Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen. (plato)

Gebruikersavatar
Fish
Moderator
Berichten: 11214
Lid geworden op: 14 sep 2008 10:44
Locatie: Aan de kust.

Re: De uitvoerbaarheid van de vleestaks

Bericht door Fish » 20 feb 2017 00:01

Ik denk dat je weinig bereikt met de consument straffen. En dan nog, je zult weinig politici meekrijgen het kost ze stemmen en ze zijn waarschijnlijk zelf ook consument. Probeer de consument te overtuigen van de noodzaak om minder vlees te consumeren.
En begin daar mee op school.
Het goddelijke onderscheidt zich niet van het niet bestaande.

Gebruikersavatar
vegan-revolution
Superposter
Berichten: 6957
Lid geworden op: 06 jul 2009 06:43

Re: De uitvoerbaarheid van de vleestaks

Bericht door vegan-revolution » 14 mar 2017 11:25

sytze schreef:Wanneer je een vleestaks invoert zal die waarschijnlijk niet terug te vinden zijn in de prijs van het vlees in de supermarkt. De kans zit er in dat de belasting word verrekend met de inkoopprijs t.a.v. de boeren.
Dat is pure speculatie. Het spreekt vanzelf dat je erop moet aansturen dat een dergelijke verrekening niet plaatsvindt.
sytze schreef:Boeren hebben op dit moment veel moeite om genoeg te verdienen aan vlees, ze spelen vaak quitte of draaien verlies (afhankelijk van welk jaar). Het gevolg zal zijn dat Nederlandse boeren moeten ophouden met het "produceren" van vlees.
Daar ben ik niet rouwig om.
sytze schreef:Vervolgens zal veel vlees vanuit het buitenland worden ingekocht, door Europese wetgeving en internationale verdragen zal de Nederlandse boer buitenspel gezet worden omdat je de invoer van vlees niet kunt beperken door bijvoorbeeld invoerheffingskosten. Politieke invloed word naarmate de producten verder van Nederland afkomen steeds geringer. Daarom denk ik dat het verstandig is om de boeren in Nederland te blijven behouden, zolang de vraag naar vlees blijft en dit op een andere manier onaantrekkelijker te maken, zonder dat de boer daar de dupe van is.
Met eenzelfde soort argument kun je er voor pleiten om hier in Nederland weer kinderarbeid in te voeren, want dat kunnen wij hier vast veel humaner en beter dan in China .....

Als je nooit ergens ter wereld met een maatregel een statement durft te maken dan zal de rest van de wereld nooit volgen.
                              Denken "wij zijn (ik ben) beter dan de rest" heeft helaas al veel verpest

Gebruikersavatar
heeck
Superposter
Berichten: 9378
Lid geworden op: 21 aug 2006 14:19
Locatie: Leeuwarden

Re: De uitvoerbaarheid van de vleestaks

Bericht door heeck » 14 mar 2017 15:27

Sytze,

Dank; ik ga je link eerst lezen.
Hopelijk staat er ook iets in over uitvoerbaarheden, maar gezien de inhoudsopgave vrees ik van niet.

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel. Dus Mijdt Spijt.
http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch/full

Gebruikersavatar
heeck
Superposter
Berichten: 9378
Lid geworden op: 21 aug 2006 14:19
Locatie: Leeuwarden

Re: De uitvoerbaarheid van de vleestaks

Bericht door heeck » 15 mar 2017 10:51

heeck schreef:Sytze,

Dank; ik ga je link eerst lezen.
Hopelijk staat er ook iets in over uitvoerbaarheden, maar gezien de inhoudsopgave vrees ik van niet.

Roeland
Sytze,

De link die je aanreikte gaat inderdaad uit van wat een principe kan worden genoemd.
En dan verdwijnen alle problemen met het uitvoeren daarvan.

Zie bijvoorbeeld ook:
http://sggroningen.nl/nl/evenement/demo ... oor-dieren" onclick="window.open(this.href);return false;

De vleestaks zie ik daarom meer als een symbool-daad dan dat Nederland zichzelf als voorbeeld voor de rest van de wereld zou opstellen. Ongeacht de effecten op de veeteelt alhier.

Roeland
Begrip is een waan met een warm gevoel. Dus Mijdt Spijt.
http://skepp.be/nl/rare-apparaten/alfabetisch/full

Plaats reactie