Bertrand Russell

Bertrand Russell, geboren 18 mei 1872 in Monmouthshire, was een Britse filosoof, historicus, logicus, wiskundige, voorvechter voor sociale vernieuwing, humanist, pacifist en een prominent rationalist. Russell werd in 1949 de Order of Merit toegekend en in 1950 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

 

Als schrijver heeft hij de filosofie gepopulariseerd en commentaren geschreven over vele onderwerpen. Hij vervolgde een familietraditie van politiek activisme, langdurig verbonden aan de Labour-partij, was een prominent anti-oorlog activist en propageerde de vrije handel met anti-imperialistische naties.

 

Bertrand Russell overleed op 2 februari 1970 aan influenza.

'De nachtmerrie van de theoloog' door Bertrand Russell (1961)

Uit Fact & fiction, 1961.

De grote theoloog Dr. Thaddeus droomde dat hij stierf, en koers zette richting de hemel. Zijn studie had hem voorbereid, en hij had geen moeite om de weg te vinden. Hij klopte op de deur van de hemel, en werd met een argwanende blik verwelkomd, hetgeen hij niet had verwacht.

'Mag ik binnenkomen?' vroeg hij, 'want ik was een goed mens en heb mijn leven gewijd aan de glorie van God.'

'Mens?' vroeg de poortwachter, 'wat is dat? En op wat voor manier kan een komisch schepsel als u iets hebben bijgedragen aan de glorie van God?'

Dr. Thaddeus reageerde...

Bertrand Russell - Diverse werken

Bertrand Russell

Geschiedenis van de Westerse filosofie<br>Bertrand Russell
Geschiedenis van de Westerse filosofie
Bertrand Russell

 

Beschrijving:
In dit monumentale boek heeft de grote schrijver en filosoof Bertrand Russell de westerse filosofie in één duizelingwekkend verband gebracht met de sociale en politieke geschiedenis. Russell is magistraal in zijn overkoepelende visie en superieure kennis van....

'Ben ik een atheïst, of ben ik een agnost?' door Bertrand Russell (1947)

Bertrand RussellIk spreek als degene die door mijn vader was voorbestemd om opgevoed te worden als een rationalist. Hij was in even hoge mate een rationalist dan ik ben, maar hij stierf toen ik drie jaar oud was, en het hooggerechtshof besloot dat ik de voordelen van een christelijke opvoeding zou genieten.

Waarschijnlijk heeft het Hooggerechtshof spijt van deze beslissing. Het heeft niet zo goed uitgepakt als ze hadden...

'Waarom ik geen christen ben' door Bertrand Russel (1927)

Bertrand RussellIntroductie.
Deze lezing werd door Russell gehouden op 6 maart 1927 voor de Zuid-Londense afdeling van de National Secular Society, in de Battersea Town Hall. De lezing werd nog hetzelfde jaar in de vorm van een pamflet uitgegeven, en kreeg hernieuwde bekendheid door de uitgave van Paul Edward’s editie van Russel’s boek Why I am not a Christian. And other essays on religion and related subjects. (ISBN 0 661 20323 1)

'Wat is een agnost?' door Bertrand Russell

 Bertrand RusselWat is een agnosticus?

Een agnost is van mening dat het onmogelijk is om de waarheid te kennen omtrent de zaken waar het Christendom en andere religies zich mee bezig houden, zoals God en het hiernamaals. Of, zo niet onmogelijk, in ieder geval onmogelijk op dit moment.

Zijn agnostici atheïsten?
Nee. Een atheist, net als een Christen, huldigt het standpunt dat we kunnen weten of er wel of geen God is. De Christen is van mening dat we kunnen weten dat er een God is; de atheïst, dat we kunnen weten dat er die er niet is. De agnost stelt ....