Genetische Manipulatie moet legaal blijven!
Inleiding
Bij elke nieuwe ontdekking, komt er een “slechte” kant bij kijken, waar veel mensen erg bang van worden. Zo was bij E=MC2 van Einstein. iedereen bang voor kern wapens, de kracht die het had was voor veel mensen eng. Mensen begrepen straling niet helemaal, en er kwamen theorieën zoals kanker van een magnetron, of van draadloos internet, mobieltjes.
Bij genetische manipulatie was dit niks anders. Veel mensen vinden het maar eng, al dat Frankenstein voedsel. Ze zeggen dat je er kanker van kan krijgen, dat het slecht voor je is, dat het het milieu beschadigt. Maar genetische modificatie bestaat nu ongeveer 40 jaar, en in die tijd is er nog niemand ziek vast gesteld.
Het zeker mogelijk, om kennis te misbruiken. Zoals de atoom bom op Hiroshima en Nagasaki. Maar ook is het mogelijk om deze kennis te gebruiken om onze leef situatie te verbeteren. Bij elke ontdekking krijgen we dus een sleutel die naar hemel en hel lijd.
Als we om die reden nooit zouden hebben geprobeerd te ontdekken. Zouden we nog in het stenen tijdperk leven, waar niemand ooit dood ging aan ouderdom, waar de meeste baby's het nooit tot kleuter halen, en veel zelfs niet uit hun moeders buik. Daarom ga ik het vandaag hebben over Genetische Modificatie of Manipulatie, wat het zelfde betekent.
Al mijn argumenten worden alleen gebaseerd op feiten, en geen speculaties, die misschien logisch niet eens mogelijk zijn. Ik ga hier vooral op het voedsel in, sinds de meeste angst daar zit, en wat het meest de betrekking met ons heeft.
Genetische Modificatie Red levens!
Wat vind je van vaccinaties? Naalden die in je arm gaan of ergens anders? Veel van jullie kunnen je vast herinneren, dat je er een kreeg. Bijvoorbeeld, tegen rodehond, of tyfus. Stel je voor, dat deze vaccinaties via je voedsel gaan. Bepaalde eiwitten in voedsel die tegen kanker kunnen vechten, of andere ziektes / virussen. Zo zijn er nu aardappelen ontwikkeld die tegen Hepatitis B vechten. Hepatitis B is een virus die 350 miljoen mensen per jaar infecteert, en een miljoen aan dood maakt.
Via voedsel is een stuk makkelijker, en een stuk veiliger. Naalden kunnen infecties veroorzaken, vooral in ontwikkelingslanden waar het ziekenhuizen een stuk minder schoon zijn. Ook is het allemaal een stuk goedkoper. Misschien klinkt het allemaal een beetje eng en raar, maar je hebt waarschijnlijk zout staan in je keuken. Bij keuken zout wordt vaak jodium toegevoegd. In veel voedsel zit dus toegevoegd jodium. Jodium regelt bijna alle fysiologische processen, zoals stofwisseling, ontwikkeling en mentale processen. Zo worden er nu een stuk meer schildklier ziektes voorkomen en geestelijke problemen. Het kan dus, veilig gedaan worden.
Genetische Modificatie kan de beschadiging van de natuur tegen gaan.
Veel van jullie weten waarschijnlijk dat bomen vervuilende stoffen kunnen filteren, en omzetten. Ook kunnen ze het grondwater verschonen door het op te nemen in hun wortels, en bepaalde enzymen in de wortels breken dan weer de chemicaliën af. Er zijn nu dus bepaalde planten ontwikkeld, die meer verschillende stoffen kunnen filteren, ook doen ze ze dit 100 keer zo snel. Een normale plant haalt meestal ongeveer 3 procent van een bepaalde chemische stof uit grond water, een gemodificeerde plant 92%. Dat is dus een stuk meer.
Ook kan het schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Ook kunnen er dieren weer terug gehaald worden, en zorgen dat bepaalde dieren niet uitsterven. Ze zorgen dat deze dieren zich beter aan kunnen passen aan het veranderen van hun levens omgeving. Zo zijn er bijvoorbeeld vissen die een stuk sneller groeien, en voortplanten. Bijvoorbeeld de zalm die bijna uitsterft door het over vissen. Ook verschillende fruit soorten die worden bedreigd door een bepaald virus kunnen hier immuun gemaakt voor worden.
Genetisch modificeert voedsel kan gezonder, groeit sneller, kan lekkerder, is goedkoper, en is beter voor het milieu.
Genetisch gemodificeerde planten hebben geen verdelging middelen nodig, ze kunnen zich al afweren tegen insecten, en verdelging middelen zijn niet erg gezond… Ook maakt het voedsel een stuk langer houdbaar, zonder dat ze daar conservering middelen voor hoeven te gebruiken.
Ook zijn de voedingsstoffen een stuk hoger, al worden die nu het meest in derde wereld landen gebruikt, om bijvoorbeeld vitamine A tekort te verhelpen. Maar ze kunnen uiteindelijk ook hier toegepast worden, en dan worden veel gezondheid problemen verholpen. Dit betekent zeker niet, dat wanneer je iets eet dat genetisch gemodificeerd is het gelijk gezonder is, alleen het heft wel de mogelijkheid om het gezonder te maken als het naar dat doel veranderd is.
Dat het beter is voor de omgeving komt vooral doordat verdelging middelen niet meer hoeven gebruikt te worden.
Het kan onverwachte effecten hebben.
Er zij veel argumenten tegen, maar veel kloppen niet helemaal. Maar deze is zeker waar, en zal ik graag behandelen. De genen van planten zijn altijd al veranderd, het domesticeren van planten begond ongeveer 10.000 jaar geleden. Probeer bijvoorbeeld maar en wilde aardbei te eten, en je zult het verschil zeker merken. Wat nu slechts anders is, is de methode waar op het wordt gedaan. Via deze methode kunnen er dingen in grote stappen worden veranderd, wat dus zeker een stuk meer risico mee brengt.
Maar wetenschap is nooit zonder risico geweest, er zal altijd een deel risico zijn wat eerder is uitgelegd. Je kan bijvoorbeeld maar niet met het vliegtuig gaan, om dat die kan neerstorten. Of niet met de auto, omdat je misschien in een ongeluk kan raken.
Het gaat er om dat zolang de positieve effecten ver boven de mogelijke negatieve effecten staat. En dat is zeker zo. De meeste positieve effecten zitten vooral in de derde wereld landen, want
daar komen ze het meest vitamine tekort, en tekort aan eten. Wat GM kan verhelpen. Maar wij hebben er ook veel aan.
Referenties:
ftp://ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/kbbe ... rch_en.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://gmopundit.blogspot.ca/p/450-publ ... ments.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.biofortified.org/genera/stud ... t-funding/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fda.gov/food/foodsciencerese ... 346030.htm" onclick="window.open(this.href);return false;`
http://www.dangeroustalk.net/a-team/GMO" onclick="window.open(this.href);return false;